• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ toi nykykoulun eduskuntaan – jäseniltä terveiset suoraan päättäjille

04.10.2019 - 16.35 Uutinen
Kuvituskuva

Opettajan ammatti on Suomen tulevaisuuden kannalta yksi tärkeimmistä ja sen vetovoimasta on pidettävä kiinni. Tästä oltiin samaa mieltä eduskunnassa Maailman opettajien päivän aattona perjantaina 4.10, kun OAJ toi kansanedustajille terveisiä jäseniltään.

SuomiAreenassa suurta suosiota saavuttanut pop up -koulu tempaisi päättäjät mukaansa. Kansanedustajat tarttuivat lyömäsoittimiin ja soittivat hymyssä suin sointukartan, värikoodien ja kirjainten avulla luokanopettaja Pauliina Pirhosen johdolla tsekkiläisen Smetanan sävelmän Moldau. Eikä haitannut yhtään, vaikka joku soitti välillä väärin.

Kansanedustajat pääsivät tutustumaan myös sähköiseen ylioppilaskokeeseen, Riihimäen kouluissa tehtyihin robotteihin sekä siihen, kuinka kotitalouden tunneilla torjutaan ilmastonmuutosta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Katso 60 sekunnin koostevideo kansanedustajien pop up -koulusta!

Jäseniltä terveisiä kansanedustajille

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen toi päättäjille terveisiä juuri päättyneeltä OAJ on the Road -kierrokselta. Hän muistutti, että erityisesti nuoret opettajat tarvitsevat tukea ja että siihen pitää myös poliittisten päättäjien panostaa.

— Nuorten opettajien siirtyminen muihin ammatteihin on maailmanlaajuinen ongelma. OAJ:n vastaus siihen on mentorointi ja kokeneen opettajan apu, Luukkainen sanoi.

Maakunnissa OAJ:läiset kantavat huolta ammatillisen koulutuksen saavutettavuudesta ja osaavan työvoiman saannista.

— Ammatillisen koulutuksen saavutettavuus on äärettömän tärkeää, jotta Suomi pysyy asuttuna. Nuorille voi olla iso kynnys lähteä kauas kotoa opiskelemaan, Luukkainen sanoi.

Opettajien saaminen avoimiin pesteihin on Luukkaisen mukaan toinen iso huolenaihe. Suomessa on isoja alueita, joilla opettajan virkoihin ei ole yhtään hakijaa.

— Tämä on tärkeä kysymys myös koulutuksen tasa-arvon kannalta, hän totesi.

Tietoja koulusta on syytä päivittää

Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja ja kokoomuksen kansanedustaja Paula Risikko muistutti, että opettajat takaavat laadukkaan koulutuksen. Siksi opettajan ammatin vetovoimaa on pidettävä yllä.

Hän totesi, että päättäjien on hyvä pysyä kärryillä siitä, mitä opetus tänä päivänä on.

— Meillä aika monella on koulusta pitkä aika, niin on hyvä aina päivittää tietoja, Risikko sanoi.

pop up -kouluun osallistuneet kansanedustajat pitävät opettajien ammattia ja työtä erittäin tärkeänä.

— Jokainen muistaa ikänsä opettajaltaan saamansa kannustukset. Ne ovat on elämää kantavia voimia, vihreiden kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius sanoi.

Lue myös muiden kansanedustajien näkemyksiä opettajien työn merkityksestä täältä.

Opettajien päivää juhlitaan ympäri maailman

Maailman opettajien päivää vietetään vuosittain 5. lokakuuta. Myös omana päivänään opettajat tekevät hyvää – OAJ:n alueyhdistykset järjestävät nimittäin juhlapäivän kunniaksi opettajille tilaisuuksia kaikkialla Suomessa Nenäpäivän merkeissä. OAJ on Nenäpäivän yhteistyökumppani toista vuotta peräkkäin.

Katso videokooste SuomiAreenan pop up -koulusta!

Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuvat: Leena Koskela