• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Suomalaiset: Voitontavoittelua varhaiskasvatuksessa pitää rajoittaa

01.04.2019 - 07.00 Uutinen
Kuvituskuva

Kahdeksan kymmenestä suomalaisesta on sitä mieltä, että voiton tavoittelua yksityisessä varhaiskasvatuksessa pitäisi rajoittaa, selviää Taloustutkimuksen kyselystä. Puolueita kysymys jakaa kansaa enemmän.

Suomalaisista peräti 79 prosenttia on sitä mieltä, että voiton tavoittelua yksityisessä varhaiskasvatuksessa pitäisi rajoittaa. Tämä selviää OAJ:n Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä, jolla selvitettiin kansan näkemyksiä erilaisista koulutuspoliittisista kysymyksistä.

Puolueiden linjoissa eroja

Mitä puolueet sanovat väitteestä, että yksityisen varhaiskasvatuksen voitontavoittelua pitäisi rajoittaa? OAJ ja Opettaja-lehti selvittivät puolueiden näkemykset alkuvuodesta.

Täysin samaa mieltä voitontavoittelun rajaamisesta ovat vihreät, vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja siniset. Myös sdp on asiasta melko samaa mieltä.

Voitontavoittelun rajaamiseen ei kyselyn mukaan ole halua kristillisdemokraateilla, kokoomuksella eikä rkp:llä.

OAJ: Kasvatus- ja koulutuspalveluiden pitää olla voittoa tavoittelemattomia

OAJ on sitä mieltä, että kasvatus- ja koulutuspalveluiden tulee muodostaa yhtenäinen jatkumo aina varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle. Julkinen sektori pystyy OAJ:n mukaan parhaiten tuottamaan yhdenvertaiset ja tasa-arvoiset koulutusmahdollisuudet koko maahan.

Julkinen sektori pystyy OAJ:n mukaan parhaiten tuottamaan yhdenvertaiset ja tasa-arvoiset koulutusmahdollisuudet koko maahan.

Kasvatus- ja koulutuspalveluiden voittoa tavoittelemattomuudesta onkin OAJ:n mielestä tärkeää pitää kiinni, ja tähän suuntaan on siirryttävä myös varhaiskasvatuksessa sekä työvoima- ja kotoutumiskoulutuksissa.

Eduskuntavaalien alla OAJ esittää myös, että kasvatus- ja koulutussektorin yhtiömuotoisesta toiminnasta pitää säätää lailla. Myös varhaiskasvatuksen järjestämiseen kaivataan rajoitteita esi- ja perusopetuksen järjestämislupien tapaan.

 

Teksti: Heikki Pölönen
Kuva: Leena Koskela

Jaa
 

Eduskuntavaalit 2019: Tutustu ratkaisuehdotuksiimme!

Huomispäivän Suomea tehdään joka ikinen päivä päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa ympäri maan. Tutustu 37 ratkaisuehdotukseemme ja tarkista oman vaalipiirisi opettajataustaiset ehdokkaat!

Koulutus ratkaisee