• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Lastentarhat jäivät historiaan - Lastentarhanopettajaliitosta tulee Varhaiskasvatuksen opettajien liitto

26.04.2019 - 15.46 Uutinen
Kuvituskuva
Tanja Rantala oli juhlavuoden kunniaksi pukeutunut sadan vuoden takaiseen muotiin.

Satavuotias Lastentarhanopettajaliitto muuttaa nimensä Varhaiskasvatuksen opettajien liitoksi. Sen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki varhaiskasvatuksen opettajan, varhaiskasvatuksen erityisopettajan tai päiväkodin johtajan tehtävissä toimivat.

Lastentarhanopettajaliitosta tulee Varhaiskasvatuksen opettajien liitto ja sen jäseniksi hyväksytään kaikki, joilla on kelpoisuus  varhaiskasvatuksen opettajan, varhaiskasvatuksen erityisopettajan tai päiväkodin johtajan tehtävään. Näin linjasi OAJ:hin kuuluvan Lastentarhanopettajaliiton valtuusto, kun se käsitteli sääntömuutoksia kevätkokouksessaan 26. huhtikuuta.

– Nimenmuutoksella haluamme kertoa, että satavuotias LTOL siirtyy uuden lain mukaisiin nimikkeisiin. Uudelle satavuotiskaudelle suuntaamme Varhaiskasvatuksen opettajien liittona.  Kaikki, jotka työskentelevät varhaiskasvatuksen opettajina, varhaiskasvatuksen erityisopettajina tai päiväkodin johtajina ovat nyt ja tulevaisuudessa tervetulleita joukkoomme toimimaan yhteisten asioiden puolesta, valtuuston puheenjohtaja Tanja Rantala sanoo.

Uusi nimi vastaa varhaiskasvatuslakia

LTOL:n nimenmuutoksen taustalla on syksyllä 2018 voimaan tullut varhaiskasvatuslain muutos, jonka myötä lastentarhanopettajista tuli varhaiskasvatuksen opettajia. Varhaiskasvatuksen opettajien liitto VOL on ruotsiksi Småbarnspedagogikens Lärarförbund SLF.

Sääntö- ja nimimuutosta on valmisteltu LTOL:n järjestötyöryhmässä, valtuustossa ja hallituksessa. Nimimuutos menee vielä patentti- ja rekisterihallituksen hyväksyttäväksi. Uusi nimi otetaan käyttöön ensi syksynä heti sen jälkeen, kun LTOL:n syysvaltuusto on sen hyväksynyt.

OVTES edelleen pöydällä

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kertoi valtuustolle, että varhaiskasvatuksen opettajien sopimuksen siirto Kuntien yleisestä virka- ja työehtosopimuksesta KVTES:istä opetusalan OVTES:iin on edelleen neuvottelupöydässä.

– OVTES on koko OAJ:n tavoite ja OAJ:n valtuuston päämäärä, jota järjestön kaikki jäsenryhmät ovat tukemassa, Luukkainen sanoi.

Maan seuraava hallitus päättää, mitkä ovat soteuudistuksen askelmerkit. Varhaiskasvatuksen opettajien sopimuksen siirto OVTES:iin on Luukkaisen mukaan neuvottelupöydässä vahvemmin kuin koskaan ennen riippumatta siitä, tuleeko maakuntamallia vai ei.

Vaikeat neuvottelut edessä

Seuraavasta neuvottelukierroksesta Luukkainen ennustaa vaikeaa. Varhaiskasvatuksen opettajien palkkataso ei ole työn vaativuuden ja koulutuksen tasolla, vaikka monet kunnat ovat viime aikoina satsanneet palkankorotuksiin. Muutoksen suunta ratkaistaan ensi syksynä, kun nähdään, mille tasolle yksityisen sektorin neuvotteluissa päästään.

— Jos julkisella puolella halutaan mennä yksityisen tason yli, se edellyttää työtaistelutoimia. Myöskään 24 tunnin työajan pidennysten poistaminen ei onnistu ilmaiseksi, hän sanoi.

Luukkainen päivitti myös ajankohtaista poliittista tilannetta ja totesi, että OAJ on tiiviissä yhteydessä hallitusneuvottelijoihin, jotta muun muassa oppivelvollisuuden pidentäminen ja esiopetuksen varhentaminen saadaan maan seuraavan hallituksen ohjelmaan.

Tavallista juhlavampi kokous

Lastentarhanopettajaliiton 45-jäseninen valtuusto kokoontui Akava-talossa Helsingissä 26.–27. huhtikuuta. Ensimmäisen kokouspäivän päätteeksi oli järjestetty juhlaillallinen kutsuvieraineen liiton 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Lastentarhanopettajaliitto on OAJ:n valtakunnallinen yhdistys, jolla on noin 14 000 jäsentä. OAJ:n kautta se valvoo jäsentensä etuja palkkauksessa, palvelussuhteen ehdoissa ja ammatillisissa kysymyksissä.

Sääntömuutoksen myötä VOL siirtyy samaan suunnittelurytmiin kuin OAJ. Molemmat tekevät strategiset linjauksensa neljän ja toimintasuunnitelmansa kahden vuoden välein.

Teksti ja kuva: Riitta Korkeakivi