• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

”Tavoitteena reilu ja oikeudenmukainen sopimus” – kunta-alan neuvottelut starttaavat

14.01.2020 - 14.25 Uutinen
Kuvituskuva
KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen ja OAJ:n ja JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen aloittamassa kunta-alan neuvotteluja tiistaina.

Tänään alkavat kunta-alan sopimusneuvottelut. OAJ:n ja Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen korostaa, että nyt on myös julkisten alojen palkansaajien aika päästä mukaan, kun kakkua jaetaan.

Neuvottelut OAJ:n jäsenten uusista sopimuksista ovat käynnistymässä. Kunta-alalla neuvottelut aloitetaan tänään 14. tammikuuta. 

Jo neuvottelujen alla työnantaja on pitänyt julkisuudessa esillä viestiä kuntien vaikeasta taloustilanteesta. Työnantajan mielestä kiky-tunneista ei voida luopua ja rahaa ylimääräisiin palkankorotuksiin ei ole. 

– Kun työnantajalta kysyy, niin julkisten alojen palkansaajat kelpaavat kyllä maksajiksi: kikyä pelastamaan, Suomea pelastamaan ja vientiä tukemaan. Mutta kun kakkua jaetaan, niin meille kerrotaan, että rahaa ei ole tai nyt ei ole teidän vuoronne. Tämä on erittäin epäoikeudenmukaista ja epäreilua, OAJ:n ja Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa.

Edessä vaikeat neuvottelut

Tulevien kuukausien aikana OAJ:n neuvottelijat tekevät töitä jäsenten edun eteen.

– Tällä neuvottelukierroksella meille kelpaa vain tulos, joka kohtelee jäseniämme oikeudenmukaisesti ja reilusti. Työnantajan on turha kuvitella, että meidän alamme voisi jäädä poikkeukseksi, kun esimerkiksi kiky-tunteja poistetaan tai niitä kompensoidaan nyt muista sopimuksista.

OAJ:läisten nykyiset sopimukset ovat voimassa maaliskuun loppuun. Luukkainen povaa neuvotteluista vaikeita. Entä, jos tulosta ei maaliskuun loppuun mennessä synny neuvotellen?

– Meidän tavoitteena on aina sopimus, ei työtaistelutoimet. Mutta jos reilua ja oikeudenmukaista sopimusta ei neuvotellen synny, olemme tietenkin valmiita myös järjestöllisiin toimiin.

Luukkainen avaa neuvottelukierroksen näkymiä myös vuoden alussa julkaistussa blogikirjoituksessaan.

Katso video!

Teksti: Heikki Pölönen

Kuva: Leena Koskela

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Ohjeet lakkoavustuksen hakemiseen 
  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • Sopimusneuvottelut 2022 -sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä ovat aihetunnisteet #oajneuvottelee #lakko2022 #ArvoaAsiantuntijalle

PSST! Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!