• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Uusi soveltuvuuskoe yhdenmukaistaa opettajankoulutukseen hakemista

29.01.2020 - 08.00 Uutinen
Kuvituskuva

Haku opettajankoulutukseen selkeytyy ja tasa-arvoistuu koko maassa, kun kaikkiin opettajankoulutuksiin haetaan samalla soveltuvuuskokeella. Näin opettajiksi saadaan alalle parhaiten soveltuvat ehdokkaat, OAJ:n erityisasiantuntija Päivi Lyhykäinen iloitsee.

Eri opettajankoulutusten opiskelijavalinnat uudistuvat koko Suomessa keväällä 2020.

Uudessa yhteisvalinnassa hakijat voivat hakea useiden eri yliopistojen eri opettajankoulutuksiin yhdellä ja samalla soveltuvuuskokeella.

Keväällä 2020 yhteisvalinnassa ovat mukana luokanopettajan, erityisopettajan, käsityön aineenopettajan, kotitalouden aineenopettajan, varhaiskasvatuksen opettaja ja ohjauksen koulutukset.

Soveltuvuuskokeella alalle saadaan jatkossakin parhaat tyypit

OAJ:n erityisasiantuntijan Päivi Lyhykäisen pitää uudistusta toivottuna, sillä uusi soveltuvuuskoe takaa todennäköisesti sen, että alalle tulevat opettajaksi soveltuvimmat hakijat.

Aiemmin soveltuvuuden arviointi on vaihdellut yliopistojen välillä, ja eri koulutuksiin pyrkivien on täytynyt osallistua kunkin yliopiston soveltuvuuskokeeseen. Monia loistavia opettajia on voinut jäädä rannalle, jos ei olekaan päässyt ensisijaiseen hakukohteeseensa.

– Kyse ei ole ihan pikkujutusta. Kansakunnan sivistyksestä voidaan pitää huolta vain, jos kouluissa opettavat tulevaisuudessakin työhön soveltuvimmat opettajat. Samalla opetusalan vetovoima pysyy yllä.

Lyhykäinen on tyytyväinen myös siihen, että sekä uudistuksen sisältö että valintamenetelmät perustuvat vahvasti tuoreeseen tutkimukseen. Hän on itse tuonut uudistusprojektiin opettajien näkemyksiä OAJ:n edustajana.

Vakava-kokeeseen voivat osallistua kaikki

Uuden soveltuvuuskokeen ovet avautuvat suoraan hyvillä yo-todistuksen arvosanoilla.
Jos arvosanat eivät riitä, soveltuvuuskokeeseen voi päästä myös valtakunnallisen kasvatusalan valintakokeen (Vakava) kautta.

Vakava-kokeeseen voivat osallistua kaikki halukkaat. Tästä keväästä alkaen Vakavaa varten ei tarvitse edes lukea laajoja ennakkomateriaaleja, vaan kokeeseen voi ilmoittautua ja vain mennä. Tarvittavat materiaalit saa paikan päältä.

Vakava-kokeesta opettajaksi soveltuvimmat hakijat jatkavat varsinaiseen soveltuvuuskokeeseen.

Soveltuvuuskoe perustuu tuoreeseen tutkimukseen

Teksti: Salla Hongisto
Kuva: Leena Koskela