• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ: Koulujen loman pidentäminen on huono vaihtoehto – Vaikeassa koronatilanteessa on siirryttävä etäkouluun

19.12.2021 - 19.37 Uutinen
Kuvituskuva

Pääministeri Sanna Marin väläytti sunnuntaina pääministerin kyselytunnilla, että koulujen joululomaa voisi pidentää. OAJ vastustaa ehdotusta, sillä tähän saakka koulut ja oppilaitokset on pidetty auki etäopetuksen avulla.

Suomen hallitus pohtii pääministeri Sannan Marinin mukaan tiistaina koulujen ja oppilaitosten joululomien pidentämistä.

— Toimivalta koulupäivien siirtämisen osalta on opetuksen järjestäjillä, eivätkä muut viranomaiset pysty päättämään siitä nykyisen lainsäädännön puitteissa, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

— Olemme pitäneet tähän saakka koronapandemian aikana koulut ja oppilaitokset auki etäkoulun avulla. Muutaman päivän pidennys ei poista Suomesta koronaa. Nytkö etäkoulu ei ole enää vaihtoehto, ihmettelee Luukkainen.

Etäopetuksessa ylivoimainen enemmistö lapsista ja nuorista on mukana järjestetyssä toiminnassa. Jos lomaa tässä tilanteessa jatketaan keskellä pimeintä talvea, seuraa siitä monille lisää ongelmia.

Kouluvuoden pidentäminen kesäkuulle toisi mukanaan myös toisenlaisia ongelmia.

— Oppilaiden arviointeja ei voi siirtää opiskelijavalintojen vuoksi, vaan ne on tehtävä ajallaan toukokuussa, jotta mahdolliset pääsykokeet ja muut opiskelijavalinnat voidaan tehdä ajallaan. Tai muutoin koko homma kaatuu kuin korttipakka, hän toteaa.

Luukkainen keskusteli asiasta myös perjantaina opetusministeri Li Andersonin järjestämässä opetusalan koronatapaamisessa. Hänen mukaansa myös muut paikalla olleet tyrmäsivät idean.

Teksti: Milla Eronen
Kuva: Leena Koskela