• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ tavoittelee sopimusneuvotteluissa monivuotista palkkaohjelmaa

09.12.2021 - 11.30 Uutinen
Kuvituskuva

Opetusalan Ammattijärjestö (OAJ) tavoittelee tulevissa sopimusneuvotteluissa monivuotista palkkaohjelmaa, joka mahdollistaisi parannukset opettajien palkkoihin ja muihin työehtoihin.

OAJ:n hallitus päätti opettajajärjestön neuvottelutavoitteista kokouksessaan 8.–9. joulukuuta.

Jäsenet ovat voineet vaikuttaa OAJ:n neuvottelutavoitteiden laatimiseen jäsenyhdistysten, jäseniltojen, jäsenten keskustelualusta Saunan sekä syksyllä tehdyn jäsenkyselyn kautta.

– Neuvottelutavoitteiden asettelussa on kuunneltu kattavasti jäsenten ääntä, toteaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

– Tavoitteemme on saada palkkaohjelma opettajien ansiokehityksen korjaamiseksi. Lisäksi vaadimme vähintään tulevan sopimuskauden yleisen linjan mukaiset palkankorotukset. Opettajien työn vaativuus ja koulutustaso täytyy näkyä myös palkoissa ja muissa palvelussuhteen ehdoissa, kertoo OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos.

Opetus- ja tutkimushenkilöstön palkkauksellisen aseman parantaminen edellyttää palkkaohjelmaa. Opetusalan tehtävissä palkkataso jää Lindroosin mukaan alemmaksi kuin vastaavan tasoisen koulutuksen tehtävissä yksityissektorilla. OAJ:n tavoite tulevissa neuvotteluissa on saada palkkaohjelma, jolla opetus-, kasvatus- ja tutkimushenkilöstön palkat ovat kilpailukykyisiä yksityisen sektorin yleisen palkkatason kanssa.

Palkkaohjelma on Luukkaisen mukaan myös Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön (Jukon) keskeinen tavoite kuntasektorilla.

– OAJ:n jäsenkunta on korkeasti koulutettu ja he tekevät vaativaa ja merkittävää työtä. Suomen tulevaisuuden kannalta on ratkaisevan tärkeää, että pystymme tarjoamaan laadukasta ja korkeatasoista koulutusta kaikilla koulutusasteilla. Yksi edellytys sille on, että palkkaus ja työn vaativuus kohtaavat. Vain näin alalle saadaan jatkossakin parhaat tekijät ja nuoria opettajia, toteaa Lindroos.

Myös opettajien työn kokonaismäärä on Lindroosin mukaan saatava rajattua, työssä jaksamiseen ja palautumiseen on kiinnitettävä erityinen huomio. Jatkuva työmäärän kasvu on katkaistava. Tähän haemme ratkaisua määrättävissä olevaa työaikaa koskevien työaikamääräysten täsmentämisellä ja kehittämisellä.

Tulevissa sopimusneuvotteluissa tavoitellaan parannuksia esimerkiksi määräaikaisten opettajien asemaan sekä mentoroinnin edistämiseen. Muista tavoitteista ei kerrota tarkempia yksityiskohtia neuvottelutaktisista syistä.

OAJ:n jäsenistöä koskevat kunta-alan, Avaintyönantajien ja valtion sopimukset päättyvät 28.2.2022. Yksityisen opetusalan (Sivista) sopimukset päättyvät 31.3.2022 ja yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus (Hali) päättyy 30.4.2022. Tavoitteena on ennen nykyisten sopimusten päättymistä sopia uusista virka- ja työehtosopimuksista OAJ:n ja työnantajaliittojen välillä.

OAJ:n jäsenmäärä on noin 116 500. OAJ on neuvottelujärjestö Jukon ja keskusjärjestö Akavan suurin jäsenjärjestö. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on myös Jukon hallituksen puheenjohtaja.

Teksti: Henna Honkalo
Kuva: Leena Koskela

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Ohjeet lakkoavustuksen hakemiseen 
  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • Sopimusneuvottelut 2022 -sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä ovat aihetunnisteet #oajneuvottelee #lakko2022 #ArvoaAsiantuntijalle

PSST! Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!