• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ vaatii: Opettajille annettava kolmas koronarokote joululoman aikana

22.12.2021 - 14.03 Uutinen
Kuvituskuva

Koronapandemian talttuu päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa ainoastaan rokotekattavuuden nostamisella. Opetusalan henkilöstö on päivittäin kontaktissa rokottamattomien kanssa. OAJ vaatii, että rokotuksen haluavat opettajat on rokotettava joululoman aikana.

Kevät näyttää yhä synkemmältä koronapandemian osalta. Korona pyörii päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa niin kauan, kunnes koronarokotekattavuutta on saatu parannettua.

– Koronatartuntaluvut ovat nousseet korkeiksi nimenomaan lasten ja nuorten keskuudessa niissä ikäryhmissä, joita ei ole rokotettu tai joissa on pieni rokotekattavuus. Opettajat päiväkodeista oppilaitoksiin ovat päivittäin tekemissä sekä tautia kantavien että rokottamattomien kanssa ja siksi heille on heti annettava kolmas koronarokote. Mieluiten jo joululoman aikana. Kysymys on mitä suurimmassa määrin myös henkilöstön työsuojelusta, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen painottaa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että opetusalan henkilöstön lisäksi on myös muita ammattiryhmiä, jotka pitäisi rokottaa niin pian kuin mahdollista.

— Rokotekattavuuden parantaminen ja koronatilanteen parantaminen sitä kautta vie aikaa. Emme pidä realistisena, että parin viikon etäkoulu tai edes kuukausi parantaisi tilannetta merkittävästi, ellei samalla rokotekattavuus parane. Terveysviranomaisten mukaan kestää käytännössä koko kevään saada rokotuskattavuus siihen mittaan, että siitä on ratkaisevasti hyötyä. Niin pitkään ei voida etäopetuksessa olla. Etäopetukseen on kuitenkin tapauskohtaisesti mentävä silloin, kun tilanne sitä edellyttää, Luukkainen sanoo.

Ensisijaisesti toteutettava kaikki muut turvatoimet

Rokotteen lisäksi kouluissa on otettava käyttöön myös muut turvallisuutta parantavat toimet, kuten esimerkiksi ryhmien erillään pitäminen, pikatestit, maskien käyttö ja ilmanvaihdon tehostaminen.

– Ryhmien erillään pitäminen koskee kaikkia koulutusmuotoja, ehdottomasti myös varhaiskasvatusta, jossa ei missään nimessä pitäisi siirtää opettajia tai muuta henkilöstöä ryhmästä toiseen tai yhdistää ryhmiä, edes loma-aikoina. Nyt niin ei todellakaan tule tehdä. Valtiovallan suositukset on otettava todesta. Myöskään ilmanvaihtoon liittyville asioille ei ole tehty mitään näiden lähes kahden koronavuoden aikana, Luukkainen toteaa.

– Todennäköisesti etäopetusjaksoja joudutaan pitämään eri puolella Suomea kevään aikana. Ne on toteutettava niin, että ne eivät lisää opettajien työkuormaa eli ei yhdellä opettajalla ei voi olla yhtäaikaista lähi- ja etäopetusta, hän muistuttaa.

Teksti: Milla Eronen
Kuva: Leena Koskela