• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Mikä ihmeen palkkaohjelma?

10.01.2022 - 10.10 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ tavoittelee tulevissa sopimusneuvotteluissa monivuotista palkkaohjelmaa, joka mahdollistaisi parannukset opettajien palkkoihin ja muihin työehtoihin. Mikä palkkaohjelma on ja mitä sillä tarkoitetaan?

Mikä palkkaohjelma on?

Palkkaohjelma on pitkäkestoinen keino julkisella sektorilla työskentelevien opettajien palkkauksen parantamiseen. Palkkaohjelmassa varataan ylimääräistä palkankorotusvaraa, jolla opetusalan palkkoja ja muita palvelussuhteen ehtoja voidaan parantaa vastaamaan paremmin tehtävän vaativuutta ja koulutustasoa.

Miksi palkkaohjelmaa tarvitaan?

Opetusalalla työskentelevien palkat eivät kehity samalla tavalla kuin yksityisellä puolella. Syy tähän on se, ettei julkisen sektorin ammateissa synny palkkaliukumaa. Palkkaliukuma tarkoittaa sitä, että työnantajat maksavat sopimuksissa sovittuja palkankorotuksia korkeampia palkkoja.

Siksi OAJ hakee tulevan neuvottelukierroksen yhteydessä pitkäkestoista palkkaohjelmaa, johon sisältyvin ylimääräisin palkankorotuksin tilannetta voidaan parantaa. Ohjelman avulla saisimme paremmin liikkumavaraa myös omien tavoitteidemme toteuttamiseen.

Miksi palkkaohjelma olisi hyvä ratkaisu OAJ:lle?

Yksityisen sektorin ansiokehitys julkiseen sektoriin verrattuna – vastaavalla koulutus- ja tehtävän vaativuustasoilla – on pitkän aikavälin tarkastelussa selvästi joutuisampaa ja suotuisampaa. Palkkaohjelman avulla saisimme tasattua näitä palkkaeroja ja lisäisimme alan houkuttelevuutta.

Onko palkkaohjelmaa kokeiltu aikaisemmin?

Palkkaohjelma on ollut käytössä 2000-luvulla. Tämän jälkeen vastaavan ohjelman tarpeellisuudesta ei ole löydetty yhteistä näkemystä työnantapuolen kanssa. Aiemmassa palkkaohjelmassa palkkausta saatiin hetkellisesti korjautumaan, mutta koska ylimääräistä palkankorotusvaraa ei myöhemmin ole ollut käytössä, on yksityisen sektorin ansiotaso kehittynyt julkista paremmin.

Teksti: Henna Honkalo

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!