• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ministeri Haatainen siirtää opettajien lakkoja kahdella viikolla        

16.03.2022 - 16.14 Uutinen
Kuvituskuva

Työministeri Tuula Haatainen on valtakunnansovittelijan pyynnöstä siirtänyt opettajia koskevia lakkoja kahdella viikolla. Jyväskylän ja Rovaniemen kaupunkien opetushenkilöstöä koskevan lakon uusi ajankohta on 6.–7.4. ja Tampereella ja Kuopiossa vastaava lakko on 12.–13.4., ellei ratkaisua löydy sitä ennen.

Kunta-alan lakko siirtyy sekä Jyväskylässä ja Rovaniemellä että Tampereella ja Kuopiossa kaksi viikkoa. Valtakunnansovittelija pyysi työ- ja elinkeinoministeriötä (TEM) siirtämään lakkojen alkamista muun muassa ylioppilaskirjoitusten vuoksi. 

— Neuvottelut eivät koskaan ole helppoja, mutta tänä keväänä ne todella ovat poikkeuksellisen hankalat. Opetusalan vetovoiman tulee säilyä, jotta saamme jatkossakin alalle parhaat voimat. Ilman monivuotista palkkaohjelmaa se ei ole mahdollista. Nyt on aloitettava koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan palkkojen jälkeenjääneisyyden korjaaminen. Se vaatii aikaa, mutta nyt on lähdettävä liikkeelle. On aika tehdä se ratkaisu, toteaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

— Opettajat ovat sekä Jyväskylässä ja Rovaniemellä että Tampereella ja Kuopiossa valmiita lakkoon. Vaikka lakko siirtyy nyt kahdella viikolla, itse asia ei muutu. Opettajat eivät halua kuuta taivaalta, vaan perusasioita: korkeasti koulutetuille ammattilaisille kuuluu kilpailukykyinen palkka ja säälliset työolot, kuvaa OAJ:n järjestöllisestä valmiudesta kunta-alalla vastaava erityisasiantuntija Kaj Raiskio.

Työriita koskee kunta-alan virka- ja työehtosopimusta. OAJ puolustaa järjestöllisillä toimilla opettajien asemaa ja alan vetovoimaisuutta. Lakolla pyritään vauhdittamaan junnaamaan jääneitä sopimusneuvotteluja, joissa ratkaisua ei syntynyt sopimuskauden päättyessä 28.2.2022. Kiistaa ratkotaan tällä hetkellä valtakunnansovittelijan johdolla.

Opettajien lakkoaalloista kaksi olisi ajoittunut ylioppilaskirjoituspäiviin, minkä vuoksi sovittelija pyysi lakon siirtoa. Työriitojen sovittelusta annetun lain mukaan työ- ja elinkeinoministeriö voi sovittelijan tai sovittelulautakunnan esityksestä siirtää lakkoa enintään 14 vuorokautta. Siirto on mahdollinen, jos katsotaan, että työnseisaus tai sen laajentaminen kohdistuu yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin tai vahingoittaa huomattavasti yleistä etua. Tarkoitus on myös saada lisäaikaa sovittelulle.

JAUN lakot eivät siirry – vaikutuksia OAJ:n jäseniin

Opettajien lakko on osa laajaa kunta-alan lakkoa, jossa on mukana Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn ja Julkisen alojen unionin (JAU) ammattiliittojen työntekijät.

Alun perin JUKOn ja JAUn lakot sijoittuivat samaan aikaan ja samoille paikkakunnille. Ministeriön päätös siirtää lakkoja koskee kuitenkin vain JUKOn lakkoja. JAUn eli JHL:n ja Jytyn jäseniä koskevat lakot sen sijaan eivät siirry, vaan ne ovat 23.–24.3. sekä 29.–30.3. Näihin lakkoihin osallistuvat JHL:n jäsenistä muun muassa varhaiskasvatuksen työntekijät.

Raiskio muistuttaa, että OAJ:n jäsenten ei pidä tehdä lakonalaista työtä, vaan OAJ:n jäsenet ja muut jukolaiset tekevät työnseisauksen aikana vain omiin tehtäviinsä kuuluvia töitä.

– Työnantaja ei voi velvoittaa muita työntekijöitä tekemään lakonalaista työtä, hän painottaa.

OAJ:n jäsenet voivat kysyä lisäohjeita omalta luottamusmieheltään.

Päivitys 17.3. Lisätty kappale lakon siirron perustumisesta työriitojen sovittelusta annettuun lakiin.

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!