• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Neuvottelutulos vihdoin yksityiselle opetusalalle

05.08.2022 - 10.00 Uutinen
Kuvituskuva

Sivistystyönantajien yksityisen opetusalan neuvotteluissa on vihdoin saavutettu neuvottelutulos. Se koskee lähes 9000 OAJ:n jäsentä yksityisissä kouluissa ja oppilaitoksissa. Neuvottelutulos syntyi aamuyöllä 5.8.

Neuvottelut nytkähtivät ratkaisevasti eteenpäin vasta elokuun ensimmäisinä päivinä, kun niitä oli jatkettu kesän tuloksettoman tunnusteluvaiheen jälkeen. Löytyi uusia avauksia, joilla lopulta päästiin eteenpäin.

– Neuvottelutulos menee seuraavaksi OAJ:n tulo- ja palkkapoliittisen toimikunnan käsittelyyn ja sen jälkeen OAJ:n hallituksen päätettäväksi, neuvottelujohtaja Petri Lindroos kertoo.

Yksityisten koulujen ja oppilaitosten palkkaratkaisusta ja työehdoista on neuvoteltu jo helmikuusta lähtien. Aiemman työehtosopimuksen voimassaolo päättyi 31.3.2022.

Kevään neuvottelut Sivistystyönantajien kanssa etenivät tahmeasti OAJ:n sitkeästä yrityksestä huolimatta. Myöskään sovittelijan kolme sovintoehdotusta, lakkovaroitukset ja toukokuussa helsinkiläisissä ja tamperelaisissa yksityiskouluissa toteutuneet lakot eivät tuoneet ratkaisua asiaan. Vielä kesän kynnyksellä osapuolet hakivat ratkaisua yhdessä, mutta yhä tuloksetta.

Yksityisen opetusalan sopijaosapuolia ovat Sivistystyönantajat, opetushenkilöstöä edustava OAJ sekä oppilaitosten hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä edustavat JHL ja Jyty. Sopimus syntyy, jos neuvottelutulos hyväksytään kaikkien sopijaosapuolten päättävissä elimissä. Samalla kerrotaan ratkaisun sisällöstä.

Ammatillisia aikuiskoulutuskeskuksia koskevat sopimusneuvottelut ovat yhä kesken ja neuvottelut jatkuvat 5.8.