• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Opettajien lakot alkavat, tule mukaan tapahtumiin!

05.04.2022 - 12.34 Uutinen
Kuvituskuva

Historiallinen lakko on nyt totta, kun kunta-alan opettajien lakko alkaa huomenna Rovaniemellä, Oulussa, Jyväskylässä ja Turussa. Kaksipäiväinen lakko koskettaa yhteensä lähes 7000 opettajaa.

Maikkojen markkojen perään kyseltiin lähes 40 vuotta sitten huhtikuussa 1984, kun opettajat lakkoilivat viimeksi. Tällä viikolla kunta-alan palkansaajia edustavan neuvottelujärjestön JUKOn kahden vuorokauden mittaiset lakot toteutuvat neljällä paikkakunnalla.

Jos sopua uudesta kunta-alan virka- ja työehtosopimuksesta ei synny ensi maanantaihin 11.4. mennessä, lakkovuorossa ovat Kuopio ja Tampere 12.–13.4. Jos sopimusta ei synny 18.4. mennessä, seuraavat lakkopaikkakunnat ovat Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen 19.–25.4.

– On todella kummallista, että vuodesta toiseen joudutaan työnantajan kanssa vääntämään opettajien palkoista, että saataisiin edes sama kuin muut palkansaajat. Pitäisi olla työnantajallekin selvää, että nyt on palkitsemisen, ei rankaisun aika, toteaa OAJ:n ja JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen.

JUKOn, JHL:n ja Jytyn yhteinen kunta-alan päämielenilmaus Palkkapäivä järjestetään Helsingissä Senaatintorilla tänään tiistaina 5.4. kello 17–19.

– Haluamme herättää työnantajat ja kehysriihessä parhaillaan istuvat poliitikot siihen, että kunta-alan asiantuntijat ansaitsevat tärkeästä työstään oikeudenmukaisen korvauksen. Tätä väkemme on odottanut vuosia. Enää emme odota, Luukkainen painottaa.

Kuntasektorin erityisenä haasteena on muista aloista jälkeenjäänyt palkkakehitys. OAJ tavoittelee Jukon kanssa tällä neuvottelukierroksella monivuotista palkkaohjelmaa , joka korjaisi kunta-alan palkkakuilua suhteessa yksityiseen sektoriin.

Lakkotapahtumat Rovaniemellä

Mielenilmaus keskiviikkona 6.4. kello 12 alkaa kulkueella kaupungintalolta kohti Lordin aukiota. Aukiolla makkaraa ja ohjelmaa noin kello 12.15–14. Katso tarkempi ohjelma täältä.

Keskiviikkoiltana kello 19 alkaen ravintola Valdemarissa opettajien ilta, ohjelmassa musiikkia, yhdessäoloa ja tarjoilua.

Seuraa verkossa ja Facebookissa

Lakkotapahtumat Oulussa

Mielenilmaus keskiviikkona 6.4. kello 12–14 Rotuaarilla. Kaikkien pääsopijajärjestöjen yhteisessä tapahtumassa tarjoillaan hernekeittoa, pidetään puheita ja täytetään ilmapalloja. OAJ:n Oulun paikallisyhdistys jakaa myös ämpäreitä, jonka sisällä on kivaa kotiin viemistä.

Lakkopäivien leffoja Starissa. Oulun paikallisyhdistys tarjoaa elokuvateatteri Starissa elokuvia molempina lakkopäivinä. Näytökset alkavat tietyllä rytmillä klo 15 ja pyörivät iltaan asti.

Seuraa verkossa ja Facebookissa

Lakkotapahtumat Jyväskylässä

Mielenilmaus keskiviikkona 6.4. kello 12–14 on Jukon yhteinen mielenilmaus kaupungintaloa vastapäätä.

Keskiviikkoiltana kello 17–19 lakkotanssit Paviljongissa.

Seuraa verkossa, Facebookissa ja Instagramissa

Lakkotapahtumat Turussa

OAJ:n toimistolla on päivystys molempina lakkopäivinä. Tarjolla kahvia ja suklaata, sekä juttuseurana hallituksen edustajia.

Keskiviikkona 6.4. lakkotanssit kello 17 alkaen, Alä mene kouluun, tule ravintola Kouluun! Musiikista vastaa kaksi opebändiä ja iltapalaa on tarjolla 300 ensimmäiselle osallistujalle.

Mielenilmaus torstaina 7.4. kello 12–14 Tuomiokirkkotorilla. Tarjolla esiintyjiä, purtavaa ja ilmapalloja.

Seuraa verkossa ja Facebookissa

Tänään Helsingissä Palkkapäivä-mielenosoitus, kaikki mukaan!

Tule illalla Helsingin Senaatintorille klo 17–19 pitämään ääntä kunta-alan ammattilaisten oikeudenmukaisen palkkauksen puolesta. Luvassa hienoa yhteishenkeä ja upeita esiintyjiä kuten Paleface ja Jonna Tervomaa. Tilaisuutta juontaa Iina Mikkola.

Teksti: Henna Honkalo
Kuva: Leena Koskela

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!