• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Yksityisen opetusalan tes-neuvottelut käynnistyivät uudelleen

01.08.2022 - 13.47 Uutinen
Kuvituskuva

Sivistystyönantajien yksityisen opetusalan työehtosopimusneuvottelut hiljenivät kesäkuun puolivälissä lomakauden ajaksi. OAJ:n neuvottelujohtajan Petri Lindroosin mukaan neuvottelut ovat käynnistyneet uudelleen.

OAJ ja Sivista eivät ole vielä päässeet yhteisymmärrykseen yksityisen opetusalan työehdoista, vaikka työehtosopimuksen voimassaolo päättyi jo 31.3.2022. Sovittelijan kolme sovintoehdotusta ja toukokuussa Helsingissä ja Tampereella toteutuneet yksityisten koulujen lakotkaan eivät ole auttaneet neuvottelutuloksen synnyssä, vaan osapuolten näkemykset ovat olleet kaukana toisistaan. Osapuolet hakivat kesäkuun alkupuolella vielä ratkaisua keskenään ilman sovittelijan apua. Tunnusteluja jatkettiin heinäkuussa. Lindroosin mukaan Sivistan tarjoukset eivät ole olleet riittäviä, eikä kesän kuluessa tapahtunut muutosta parempaan.

Sopimuksettomassa tilassa on uuden lukuvuoden alkaessa yli 9 000 OAJ:n jäsentä. Avoinna ovat yksityisen opetusalan työehtosopimus, joka koskee lähes 9 000:ta OAJ:n jäsentä, sekä noin 400 jäsentä koskeva ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työehtosopimus.

Kaikki muut OAJ:n jäseniä koskevat työ- ja virkaehtosopimukset saatiin neuvotteluiksi keskikesään mennessä. Viimeisenä vahvistettiin yksityisiä päiväkoteja koskeva työehtosopimus heinäkuun alkupäivinä.

– OAJ ei tavoitellut tätä tilannetta, mutta siihen jouduttiin, koska työnantaja ei ole juuri liikahtanut tarjouksissaan. Nyt yritys jatkuu.

– Yksityisellä opetusalalla toimivien jäsenten ei tarvitse olla huolissaan, vaikka uutta sopimusta ei vielä ole. Palkat maksetaan ja työehtoja noudatetaan vanhan työehtosopimuksen mukaisesti niin pitkään, kunnes uusi tulee voimaan. Sopimukset syntyvät lopulta aina. Siihen tarvitaan yritystä ja yhteisymmärrystä, ja uskon, että nämä lopulta myös Sivistan neuvotteluissa löytyvät. Neuvottelujen ohella OAJ jatkaa yksityistä opetusalaa koskevien järjestöllisten toimien valmistelua, Lindroos kertoo.

 

Korjattu 2.8. tes:n päättymispäiväksi 31.3.2022.

Heikki Sahlman