KIITOS, OPETTAJA!

Jos pitäisi nimetä yksi opettaja, jonka tulet aina muistamaan, kenet nimeäisit? Kerro tarinasi!

Kiitos, opettaja.

Lue Seelan, Janin, Inan ja Peterin tarinat ja jaa omasi! #KiitosOpettaja

Tehdään tulevaisuuksia

Opettajat rakentavat työllään parempaa tulevaisuutta meille kaikille.

11 tarinaa sitoutumisesta

Opetustyötä tehdään arvoilla, joiden varaan meidän kaikkien hyvinvointimme rakentuu.

Tulevaisuuden kokoinen tehtävä

Opettaminen ei ole vain tietojen ja taitojen siirtämistä. Kaikilla koulutusasteilla tehdään tulevaisuuksia jokaiselle oppijalle ja koko Suomelle.

Kiitos, opettajat!

Jos pitäisi nimetä yksi opettaja, jonka tulet aina muistamaan, kenet nimeäisit? Tutustu Jani Toivolan, Seela Sellan, Ina Mikkolan ja Peter Nymanin tarinoihin ja jaa omasi.

Suomalainen opettaja on sitoutunut

Opettajilla on kuin onkin agenda. Opetustyön taustalla vaikuttavat syvästi inhimilliset arvot, joiden varaan meidän kaikkien hyvinvointimme rakentuu. Tutustu 11 tarinaan sitoutumisesta.

 

Tulevaisuus ei vain tapahdu, se tehdään.

Tulevaisuudesta puhutaan usein huolten kautta, varsinkin silloin, kun moni asia ympärillä muuttuu. Voimme kuitenkin vaikuttaa tulevaisuuteen jo tänään. Siksi meillä on oltava riittävästi tietoa ja taitoa, ymmärrystä, osaamista ja rohkeutta toimia.

Tieto ja taito opitaan. Rohkeus opitaan. Myötätunto opitaan. Kyky puolustaa hyvää opitaan. Sivistys antaa meille mahdollisuuden toimia oikein. Siksi opettajilla varhaiskasvatuksesta yliopistoon on merkittävä rooli siinä, millainen maailmasta tulee, millaisia ihmisiä meistä kasvaa.

Opettajat näkevät, mihin meistä on. He kannustavat kaikenikäisiä oppijoita uskaltamaan ja yrittämään. He antavat välineitä ymmärtää ja kyseenalaistaa, etsiä totuutta ja ajatella kriittisesti. Oppiminen on erottamaton osa ihmisenä olemista.

Opettajien tehtävä on tulevaisuuden kokoinen. He luovat sen pohjan, jolle huomisen maailma rakennetaan. He tekevät tulevaisuuksia meille kaikille, koko Suomelle ja koko maailmalle. Yksi sukupolvi kerrallaan. Yksi ihminen kerrallaan.

Kysymyksiä ja vastauksia kampanjasta

Sanotaan yhdessä #KiitosOpettaja!

 

 

Kiitos, opettaja. Ilman sinua en olisi tässä.

Jos pitäisi nimetä yksi opettaja, jonka tulet aina muistamaan, kenet nimeäisit? 
Yksi ihminen kerrallaan opettajat tekevät tulevaisuuksia koko Suomelle. Tänäkin syksynä opettajat tekevät tulevaisuuksia koko Suomelle ja tukevat yli miljoonan lapsen, nuoren ja aikuisen oppimista ja kasvua.

Suomessa tutkitusti arvostetaan opettajien tekemää työtä. Mutta olemmeko ottaneet heidät itsestäänselvyytenä liian pitkään? Olemmeko osoittaneet arvostusta ja kiittäneet opettajia, jotka olivat käänteentekijöitä omissa elämäntarinoissamme? Tänään moni opettaja on uupunut työssään, ja yli puolet heistä on viimeisen vuoden aikana harkinnut alanvaihtoa.

On aika toimia ja korjata tilanne, sillä ilman opettajia Suomi ei pärjää. Arvostustekoja tarvitaan erityisesti päättäjiltä ja työnantajilta, mutta kutsumme myös sinut mukaan. Näytetään yhdessä, miten suuri vaikutus opettajien työllä ja ammattitaidolla on ollut siihen, millaisiksi olemme kasvaneet.

Jani Toivola, Ina Mikkola, Peter Nyman ja Seela Sella kertovat omat tarinansa opettajasta, jota ilman he eivät ehkä olisi tässä. Nyt on sinun vuorosi – kerro tarinasi ja sano #KiitosOpettaja.

Tutustu tarinoihin ja jaa omasi!

 

Kerro oma tarinasi – teet samalla hyvää!

Nappaa vinkit ja kerro sosiaalisessa mediassa itsellesi tärkeästä opettajasta. Jokaisesta julkisesta #KiitosOpettaja -julkaisusta OAJ lahjoittaa euron Nenäpäivä-keräykseen, jotta jokainen maailman lapsi saisi kasvuunsa opettajan tukea.

Päättäjiltä ja työnantajilta tarvitaan konkreettisia arvostustekoja

Yli puolet opettajista on viimeisen vuoden aikana harkinnut alanvaihtoa. Päättäjiltä ja työnantajilta tarvitaan tekoja, jotta opettajat voivat keskittyä olemaan opettajia.

Painava sana opettajilta

Kun kyse on opetuksen arjesta, on syytä kuunnella heitä, jotka sen parhaiten tuntevat. Siis opetusalan ammattilaisia. Lue heidän painavia sanojaan.

 
 

Kerro oma #KiitosOpettaja-tarinasi!

Kuka opettaja on sinun elämässäsi ollut käänteentekevässä roolissa? Mikä oli se kannustava ja mieleen jäänyt kehu tai ne rohkaisevat esimerkit, jotka ovat tuupanneet elämässäsi eteenpäin? Onko mieleesi jäänyt kohtaaminen opettajan kanssa, jonka merkitys onkin elämän varrella kasvanut alkuperäistään suuremmaksi? 

Nyt on hyvä hetki sanoa opettajalle kiitos. Näytetään yhdessä, miten suuri vaikutus opettajien työllä ja ammattitaidolla on ollut siihen, millaisiksi olemme kasvaneet! 

Tutustu sosiaalisen median vinkkeihimme ja kerro #KiitosOpettaja-tunnisteella omissa kanavissasi, keitä ilman et olisi tässä! 

1. Jaa oma tarinasi Facebookissa tilapäivityksenä aihetunnisteella #kiitosopettaja

Ketä opettajaa sinä haluat kiittää ja miksi? Ketä ilman et olisi tässä? Jaa tarinasi Facebook-päivityksenä ja sano #kiitosopettaja.

Kerro päivitystekstissä seuraajillesi muisto itsellesi merkityksellisestä kohtaamisesta opettajan kanssa. Esimerkiksi näin:

  • Muistan kuvaamataidon opettajani Hannan, jonka tunneilla sain rauhassa olla oma, luova itseni ja kokeilla eri tekniikoita. Hanna kannusti minua toteuttamaan luovuuttani, ilman häntä en välttämättä olisi nähnyt itsessäni potentiaalia visuaaliseksi suunnittelijaksi. #kiitosopettaja www.tehdaantulevaisuuksia.fi

Jokaisesta lokakuun 2021 aikana jaetusta julkisesta sosiaalisen median päivityksestä OAJ lahjoittaa euron Nenäpäivä-keräykseen.

2. Jaa jokin OAJ:n kampanjapäivitys

OAJ:n Facebook-sivulla julkaistaan loka-marraskuussa paljon kampanjasisältöä – esimerkiksi videoita ja artikkeleja, joissa eri nostetaan esiin tarinoita ja muistoja itselle tärkeistä opettajista.

Tykkää OAJ:stä Facebookissa ja jaa päivityksiä!

OAJ Facebookissa

3. Materiaaleja yhdistyksille

OAJ:n yhdistystoimijat voivat ladata OAJ-areenasta yhdistysten käyttöön myös muuta kampanjan viestintämateriaalia.

Jaa #KiitosOpettaja –kuvasi tai videosi

Mitä, jos julkaisisit Instagramissa, Twitterissä tai Linkedinissä kuvan itsestäsi tai rakkaasta koulumuistostasi? Kuva voi olla vaikka työpaikaltasi, jos koet, että ilman opettajan tukea ja kannustusta et olisi päätynyt nykyiselle alalle. Voit tietysti jakaa myös vaikka kuvan vanhasta koulukuvastasi tai itsestäsi opintojen aikana.

Kerro päivitystekstissä seuraajillesi muisto itsellesi merkityksellisestä kohtaamisesta opettajan kanssa. Esimerkiksi näin:

  • Muistan kuvaamataidon opettajani Hannan, jonka tunneilla sain rauhassa olla oma, luova itseni ja kokeilla eri tekniikoita. Hanna kannusti minua toteuttamaan luovuuttani, ja ilman häntä en välttämättä olisi nähnyt itsessäni potentiaalia visuaaliseksi suunnittelijaksi. #kiitosopettaja
Muista lisätä päivitykseen tunnisteena #KiitosOpettaja.

Julkisilla Instagram-tileillä julkaistuja #kiitosopettaja-kuvia nostamme myös kampanjan verkkosivuille. Jaamme kuvasi mielellämme myös OAJ:n Instagram-tilin tarinoissa. Jos tämä käy sinulle, mainitse päivityksessäsi @oajry! 

Jokaisesta julkisesta lokakuun 2021 aikana tehdystä #KiitosOpettaja-päivityksestä OAJ lahjoittaa euron Nenäpäivä-keräykseen.

Kampanjamateriaaleja yhdistyksille

OAJ:n yhdistystoimijat voivat ladata OAJ-areenasta yhdistysten käyttöön myös muuta kampanjan viestintämateriaalia.

 

OSALLISTU OAJ:N SOME-KANAVISSA JA VOITA!

Tehdään tulevaisuuksia -kampanja tuo OAJ:n some-kanaviin vakavan asian rinnalle kevyitä arvontoja, joissa palkintona on uniikilla värityksellä tehtyjä Marimekon pitkähihaisia tasaraitapaitoja. Seuraa, bongaa arvonta ja osallistu!

OAJ Facebookissa
 

Päättäjiltä ja työnantajilta tarvitaan arvostustekoja.

Kiitoksen sanominen on tärkeää, mutta päättäjiltä ja työnantajilta tarvitaan myös konkreettisia ratkaisuja, jotka tukevat opettajien jaksamista. Tarvitaan tekoja, joiden avulla opettajat voivat keskittyä opettamiseen.

Ratkaisuilla on jo kiire: Yli puolet opettajista kertoi syksyllä 2021 harkinneensa alanvaihtoa viimeisen vuoden aikana. Yleisimmät syyt alanvaihdon harkitsemiselle ovat työn kuormittavuus, jatkuvasti lisääntynyt työmäärä sekä palkkataso. 

Lue alanvaihtokyselystä ja OAJ:n ratkaisuehdotuksista

Jotta väistämme uhkan Suomesta ilman opettajia, päättäjien pitää nähdä koulutus investointina tulevaisuuteen. Vuosittain koulutukseen tarvitaan Suomessa liki kaksi miljardia euroa lisää, jos haluamme kuroa kiinni muiden Pohjoismaiden etumatka.

OAJ tarjoaa päättäjille ja työnantajille aktiivisesti ratkaisuehdotuksia, joiden avulla Suomi olisi paras paikka opettaa, oppia ja tutkia. Alta voit tutustua muutamaan OAJ:n keskeiseen ehdotukseen.

Työn arvon pitää näkyä myös tilillä

Opettajat ovat korkeasti koulutettuja. Palkkatasossa koulutustaso, työn vaativuus ja arvo eivät riittävästi näy, ja moni opettaja sanoo palkkatason saaneen harkitsemaan jopa alanvaihtoa. Kevään 2022 sopimusneuvotteluissa OAJ neuvottelee jäsentensä palkoista ja muista palvelussuhteen ehdoista ja hakee ratkaisuja

OAJ neuvottelee jäsentensä puolesta

Opettajille aikaa kohtaamiseen

Opettajilla pitää olla mahdollisuus tukea oppijoiden kasvua yksilöllisesti. Jos ryhmäkoko on liian suuri, tämä ei ole mahdollista. Vain kohtaamisen kautta opettajat voivat työllään ehkäistä ennalta myös syrjäytymistä ja parantaa viihtyvyyttä. Tähän Suomessa pitää olla keinot ja varaa. Enemmistö suomalaisista on OAJ:n linjoilla: Opettajamitoituksesta pitää säätää lailla.

Ryhmäkoot kuntoon opettajamitoituksella

Jokaiselle oppijalle hänen tarvitsemaansa tukea

Lasten ja nuorten tuen tarpeet ovat kasvaneet valtavasti, ja poikkeusolojen aikana tilanne on entisestään vaikeutunut. Mitä aiemmin lapsi tai nuori saa tarvitsemaansa tukea, sitä parempi se on koko loppuelämän kannalta. Nykyinen kolmiportainen tuki ei toimi, ja se, mikä ei toimi, pitää korjata. Miten? OAJ:llä on ehdotus.

Kolmiportainen tuki toimivaksi

Opettajarekisteri avuksi ennakointiin

Tällä vuosikymmenellä syntyvyys laskee, muuttoliike kiihtyy ja iso osa opettajista jää eläkkeelle. Paljonko opettajia pitää kouluttaa nyt, jotta heitä on oikea määrä vaikkapa kymmenen vuoden päästä? Kukaan ei tiedä. Siksi Suomeen tarvitaan kipeästi opettajarekisteri, joka kokoaa yhteen ajankohtaisen tiedon opettajien määristä, kelpoisuuksista ja koulutuksesta.

Tästä opettajarekisterissä on kyse

Opettajat ovat sitoutuneita tekemään tulevaisuuksia

 

 

Opettajilla on kuin onkin agenda.

Opettajat ovat sitoutuneet tekemään tulevaisuuksia kaikilla koulutusasteilla, varhaiskasvatuksesta aina aikuiskoulutukseen ja yliopistoon. He rakentavat työllään parempaa Suomea ja maailmaa – yksi oppija kerrallaan.

Meillä kaikilla on mielikuvia opetustyöstä. Usein mielikuvamme nojaavat kuitenkin omiin muistoihimme, jotka saattavat olla vuosikymmenten takaa. Mitä opettajat, rehtorit ja päiväkodin johtajat itse ajattelevat työnsä merkityksestä ja sen haasteista? On aika päästää heidät itsensä ääneen.

Tutustu tarinoihin sitoutumisesta!

23.03.2021

Opettaja kannustaa kollegoitaan armollisuuteen – aito läsnäolo on täydellisyyttä tärkeämpää

Reetta Nisonen opettaa yläkoululaisille ja lukiolaisille kuvataidetta ja ohjaa opettajaksi opiskelevien harjoitteluja. Opettajana hän kokee,...

23.03.2021

Opettajaopiskelija: ”Se hetki, kun lapsi lähtee murheen jälkeen hymyillen leikkimään, palkitsee”

Varhaiskasvatuksen opettajaksi opiskeleva Samira Ouazizi haluaa opettajana taata jokaiselle lapselle turvallisen mahdollisuuden kehittyä oma...

23.03.2021

Päiväkodin johtaja: Positiivisuuden ja avoimuuden lisääminen maailmaa kohtaan on kasvatuksen ydintehtävä

Kun Annukka Hulkkonen valmistui Oulun yliopistosta 1996, varhaiskasvatus oli hyväksytty yliopistojen oppiaineeksi vasta vuotta aiemmin. Hulk...

23.03.2021

Lukion kieltenopettaja: Työssä tärkeintä on inhimillinen vuorovaikutus

Pirjo Väli-Torala haaveili opettajan ammatista jo pienestä, koska hän viihtyi niin hyvin koulussa. Kaksikymmentä vuotta lukion kieltenopetta...

23.03.2021

Rehtori ohjaa, innostaa ja näyttää työyhteisölle suunnan

Kivimaan koulun rehtori Tuula Herkepeus näki opettajana, miten suuri merkitys opettajalla on lapsen kasvulle. Nyt rehtorina Tuula iloitsee s...

23.03.2021

Pianonsoiton opettaja: Oppiminen edellyttää tunnetta, että ollaan samalla puolella

Muusikkoperheeseen syntynyt Kari Tikkala on noussut urallaan palkituksi konserttipianistiksi. Muusikonura on opettanut paljon sellaista, jos...

 

Mistä OAJ:n kampanjassa on kyse?


OAJ nostaa tehdään tulevaisuuksia -kampanjassa esiin opettajan ammatin merkitystä. Tavoitteenamme on järjestön strategian mukaisesti vahvistaa opettajuuden arvostusta.

Vuoteen 2022 ulottuvan kampanjan aikana nostamme esiin eri jäsenryhmien tekemää työtä useasta näkökulmasta. Sisällöillä pyrimme lisäämään myös alan ulkopuolisten tietoa ja ymmärrystä opetustyön arjesta ja sen merkityksestä. Epäkohtiakaan emme peittele, vaan haastamme jokaisen päättäjän ja kansalaisen antamaan tukensa opettajien tärkeälle työlle.

Mistä arvostuskampanjan viestit ovat peräisin? 

OAJ:n jäseniä edustavat valtuutetut ovat nostaneet opettajuuden arvostuksen vahvistamisen yhdeksi keskeiseksi osaksi OAJ:n strategiaa

Jotta myös toteutuksessa kuuluu jäsenten ääni, osallistettiin jäseniä jo arvostushankkeen suunnitteluvaiheessa. Loppuvuodesta 2020 toteutetulla kyselyllä selvitettiin, mistä he ovat työssään ylpeitä – ja toisaalta sitä, mitä he haluaisivat suomalaisten ymmärtävän työstään nykyistä paremmin. Kaikki kampanjateot ja viestit ponnistavat tämän kyselyn tuloksista. Valmisteluun osallistettiin erikseen myös OAJ:n aktiiveja tammikuussa 2021. 

Mistä Sitoutunut-ideassa on kyse?

Sitoutunut-viesti on osa suurempaa kokonaisuutta, jossa viestimme eri näkökulmista sitä, että opettajat tekevät työllään tulevaisuuksia. 

Maaliskuussa 2021 Tehdään tulevaisuuksia -kampanja käynnistyy Sitoutunut-viestillä, jossa eri koulutusasteilla työskentelevät kertovat työnsä merkityksestä ja niistä arvoista ja asioista, joiden edistämiseen he ovat opettajina sitoutuneita. Nämä arvot kumpuavat esimerkiksi eri koulutusasteita koskevista laeista ja opetussuunnitelmista sekä Comeniuksen valasta.

Vastaus jatkuu Comeniuksen vala -videon jälkeen.

Pyrimme Sitoutunut-viesteillämme avaamaan suomalaisille sitä, miten opettajat ovat sitoutuneita juuri niihin asioihin, jotka ovat opettajuuden ytimessä, kuten sivistykseen, kasvurauhaan ja täyteen ihmisyyteen kasvattamiseen.

Toisinaan julkisuudessa on noussut esiin myös keskusteluja siitä, että onko opettajilla jokin poliittinen agenda. Sitoutunut-viestillä vastaamme myös tähän. Agenda opettajilla kyllä on, mutta ei se, mistä opettajia joskus syytetään. 

Kannustatte syksyllä 2021 jokaista sanomaan kiitos – eikö kiitosta tärkeämpää olisi saada lisää resursseja opetukseen?

Maailman opettajien päivänä 5.10.2021 käynnistyvässä kampanjavaiheessa haluamme muistuttaa jokaista suomalaista henkilökohtaisellakin tasolla siitä, miten arvokasta opettajien ja alan esihenkilöiden tekemä työ on.

Taloustutkimuksella teettämämme selvityksen mukaan kaikista positiivisimmat mielikuvat opettajien työstä liittyvät omiin ja läheisten kokemuksiin opinpolun eri vaiheista. Tiedämme siis, että Suomessa on miljoonia tärkeitä kokemuksia ja muistoja osaavien opettajien työstä ja sen vaikutuksesta. Kampanjalla haluamme muistuttaa näistä kokemuksista ja kannustaa jokaista myös kertomaan niistä esimerkiksi omissa sosiaalisen median kanavissa. 

Kiitoksen sanominen on tärkeää, mutta se ei tietenkään poista sitä tosiasiaa, että päättäjien ja työnantajien täytyy löytää keinot, joilla vähennetään opetusalan ammattilaisten kuormitusta. Jo ennen lokakuun kampanjan aloitusta nostimme kuitenkin laajasti julkisuudessa esiin huolta opettajien jaksamisesta sekä sellaisia arvostustekoja, joita tarvitaan päättäjiltä ja työnantajilta. Heiltä tarvitaan tekoja, jotta opettajien kuormitus ja liiallinen työmäärä saadaan vähentymään. Vain siten voidaan turvata, että tulevaisuudessakin meillä Suomessa on osaavat opettajat.

Miksi jäsenten rahoja käytetään tällaiseen? 

Strategia edellyttää OAJ:ltä tekoja, joilla vahvistetaan jäsenten tekemän työn arvostusta. Tämä puolestaan edellyttää sitä, että viestimme tavoittavat muutkin kuin alalla työskentelevät. Siksi mainostaminen niissä kanavissa, joita suomalaiset seuraavat, ovat kampanjassa suuressa roolissa.  

Vastaus jatkuu strategiakuvan jälkeen. Tutustu strategiaan tarkemmin täällä.

WEB1170x536-Strategia-OAJ-2020.jpg

Valtuusto on osoittanut kampanjalle 1,5 miljoonaa euroa vuodelle 2021. Yhtä jäsentä kohti kampanjaan käytetään rahaa vuoden 2021 aikana siis reilu kymppi. Tällä rahasummalla voimme tavoittaa suomalaiset kattavasti ja siten avata heille eri näkökulmista jäsenten tekemän työn merkitystä.  

Eikö tärkeintä olisi nostaa esiin alan epäkohtia? 

OAJ:n ydintehtävä on valvoa jäsentensä etua ja tuoda heille turvaa muuttuvassa työelämässä. Tätä ydintehtävää OAJ toteuttaa joka päivä – niin valtakunnan tasolla kuin alueellisesti ja paikallisesti. Kampanja ei siis ole pois edunvalvonnasta, vaan voi tukea sitä, kun yhä useampi kansalainen ja päättäjä ymmärtää paremmin, mikä opettajan työstä tekee niin tärkeää.

Vaikka kampanjasisällöissä nostamme ennen kaikkea esiin työn merkitystä ja arvoa, emme peittele myöskään alan epäkohtia. Nostamme työn vaativuutta ja kuormittavuutta esiin esimerkiksi Sitoutunut-artikkeleissa.

Lisäksi julkaisemme Painava sana –blogissa opettajien ja alan esihenkilöiden omia puheenvuoroja, joissa vaikeat asiat nostetaan rohkeasti pöydälle.  Jos haluat nostaa kampanjan yhteydessä esiin itsellesi tärkeitä aiheita - iloja, huolia tai ratkaisuehdotuksia - voit ehdottaa Painava sana -blogikirjoituksen aihetta OAJ:n viestintäpäällikölle Heikki Pölöselle: heikki.polonen@oaj.fi. 

Anna palautetta ja jaa ideasi! 

Opettajuuden arvostushanketta vetää OAJ:n toimistolta viestintäpäällikkö Heikki Pölönen. Anna palautetta tai jaa ideasi sähköpostilla! Osoite on heikki.polonen@oaj.fi.  

 

KampanjanostojA somesta