Statsrådet godkände åtgärdsprogrammet Sunda lokaler

03.05.2018 - 00:00 Nyheter
Illustration

Statsrådet har idag godkänt åtgärdsprogrammet Sunda lokaler 2028. OAJ förväntar sig snabba åtgärder.

OAJ är nöjd över regeringens program för bättre inneluft.

– Nu medger också ministrarna att hälso- och sjukvården idag inte stöder tillräckligt dem som har insjuknat till följd av sjuk inneluft, säger OAJ:s arbetslivsombudsman Riina Länsikallio.
 
I praktiken innebär åtgärdsprogrammet bland annat att hälsovården måste bättre och sakligt hjälpa patienterna och företagshälsovården fungera bättre än tidigare.
 
– Man måste ta symptomen på allvar inom hälsovården och på arbetsplatserna och erbjuda friska arbetsutrymmen åt personer som har blivit sjuka på grund av inneluften, säger Länsikallio.
 
En projektgrupp tillsatt av statsminister Juha Sipilä har berett åtgärdsprogrammet Sunda lokaler 2028. Målet är att offentliga byggnader med problem i inomhusluften saneras och vården och rehabiliteringen av personer som lider av symtom på grund av dålig inomhusluft effektiveras.
 
Bland annat hoppas man att åtgärdsprogrammet ska hjälpa upp inneluftproblemen i skolor och daghem. Programmet sträcker sig över tio år och innefattar att man regelbundet granskar såväl byggnadernas skick och ändamålsenlighet som användarnas erfarenheter samt utvärderar situationen genom multi-professionellt samarbete.
 
Genast i början av programperioden utlovas effektiverare stöd och rådgivning till dem som lider av eller har insjuknat på grund av dåligt inomhusklimat. Man undersöker också hur stödet från social- och hälsovården kunde förbättras.
 
Under presskonferensen som ordnades idag berättade familje- och omsorgsminister Annika Saarikko att det ska utarbetas beskrivningar och anvisningar om vägarna till service. Dessutom utvecklas rehabiliteringen av dem som mest lider av dåligt inomhusklimat och vidare undersöks möjligheterna till social trygghet som stöd för rehabiliteringen.
 
Förslaget till åtgärdsprogram bereddes vid ministerierna hösten 2017 och färdigställdes i mitten av december. Förslaget kritiserades hårt. En omfattande remiss inleddes och cirka 200 utlåtanden gavs. Också OAJ gav ett utlåtande. Responsen beaktades när det slutliga programmet färdigställdes.