Avtalsförhandlingarna för yrkeshögskolorna drar ut på tiden

22.01.2024 - 14:33 Nyheter
Illustration

I förhandlingarna om yrkeshögskolornas nya kollektivavtal har man ännu inte nått en godtagbar lösning trots intensiva ansträngningar. Arbetsgivarorganisationen Bildningsbranschen har nu meddelat att man tar en paus i förhandlingarna.

OAJ och YTN som representerar personalen vid yrkeshögskolorna samt arbetsgivarorganisationen Bildningsbranschen har förhandlat om ett eget kollektivavtal för yrkeshögskolorna nästan dagligen den senaste tiden. Förhandlingarna inleddes i november 2023.

– Förhandlingarna är pausade tills vidare. Det nuvarande kollektivavtalet gäller fram till den 31.3 men avtalet följs ändå tills ett nytt avtal träder i kraft, säger OAJ:s förhandlingsdirektör Petri Lindroos efter veckoslutets förhandlingar.

Hittills har löner och anställningsvillkor för undervisningspersonal och forskare vid yrkeshögskolorna bestämts i Kollektivavtalet för den privata undervisningssektorn. I oktober 2023 meddelade Bildningsbranschen att man vill skilja yrkeshögskolornas anställningsvillkor från övriga privata undervisningssektorn och förhandla fram ett eget kollektivavtal för yrkeshögskolorna.