• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ammattikorkeakoulujen sopimusneuvottelut pitkittyvät

22.01.2024 - 14.05 Uutinen
Kuvituskuva

Ammattikorkeakoulujen sopimusneuvotteluissa ei vielä päästy hyväksyttävään ratkaisuun tiukasta yrityksestä huolimatta. Niinpä työnantajien Sivista ilmoitti, että neuvotteluissa otetaan tarvittava aikalisä.

Neuvottelujen pitkittymisestä kertoi OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos koko viikonvaihteen 19.–21.1. kestäneiden neuvottelujen päätteeksi.

Ammattikorkeakoulujen henkilöstöä edustavat OAJ ja YTN sekä työnantajien Sivistysala Sivista ovat neuvotelleet amkien omasta työehtosopimuksesta viime ajat päivittäin.

Sivista käynnisti sopimusneuvottelut marraskuussa 2023. Joulun ja vuodenvaihteen tietämissä pidettiin neljän viikon tauko, kunnes osapuolet jatkoivat tiiviiseen tahtiin 12.1.

– Neuvottelut ovat toistaiseksi tauolla. Näin liittojen hallinnoille jää aikaa keskustella tilanteesta ja jatkosta. Nykyinen työehtosopimus on voimassa 31.3. saakka, ja sitä noudatetaan tarvittaessa pidempäänkin, kunnes uusi sopimus on voimassa, Lindroos muistuttaa.

– Olemme neuvotelleet kokonaisratkaisusta, joka sisältäisi palkankorotukset ja muut työsuhteen ehdot tulevalle sopimuskaudelle. Toistaiseksi yhteistä näkemystä ei ole saavutettu. Päätavoite on kaikille osapuolille yhteinen, aika on kypsä ammattikorkeakoulujen omalle työehtosopimukselle, neuvottelupäällikkö Pasi Repo tähdentää.

Ammattikorkeakoulujen opetushenkilöstön ja tutkijoiden palkat ja työehdot ovat tähän asti määräytyneet Sivistan yksityisen opetusalan työehtosopimuksen mukaan. Sivista ilmoitti lokakuussa 2023, että se haluaa irrottaa ammattikorkeakoulujen palvelussuhteen ehdot muusta yksityisestä opetusalasta ja neuvotella ammattikorkeakouluille oman työehtosopimuksen.