• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Etäopetuksesta suoraan kesälomille – kiitos

21.04.2020 - 14.04 Blogi
Kuvituskuva

Tällä hetkellä liikkuu huhuja, että kouluja oltaisiin avaamassa heti vapun jälkeen. Tämä ei olisi oppilaiden, opettajien eikä perheidenkään etujen mukaista, kirjoittaa OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka.

Lukuisissa medioissa on viime päivinä pohdittu, pitäisikö koulut avata jo ennen kesälomia. Perusteena on esimerkiksi ollut se, että koulujen avaaminen toukokuussa antaisi oppilaille mahdollisuuden täydentää näyttöjä ja harjoitella sosiaalisia taitojaan.

Opettajien itsensä käymä keskustelu sosiaalisen median kanavilla näyttää myös hyvin yksimieliseltä. Koulujen toivotaan pysyvän kiinni kesälomaan saakka.

Opettajien itsensä käymä keskustelu sosiaalisen median kanavilla näyttää myös hyvin yksimieliseltä. Koulujen toivotaan pysyvän kiinni kesälomaan saakka.

Puheet koulujen avaamisesta huolettavat ja epätietoisuus stressaa. Esimerkiksi Alakoulun aarreaitta nimisessä Facebook-ryhmässä järjestetyssä kyselyssä tuhannet opettajat vastasivat, etteivät halua koulujen vielä avaavan oviaan.

Syitä koulujen avaamispaineeseen on kaksi: osassa Euroopan maista kouluja on avattu ja toisaalta pudokkaat huolettavat monia. OAJ:n hallituksen linjaama vahva kanta on, ettei kouluja pidä avata, vaan päätös on tehtävä ennen kaikkea terveys edellä.

OAJ:n hallituksen linjaama vahva kanta on, ettei kouluja pidä avata, vaan päätös on tehtävä ennen kaikkea terveys edellä.

Muissa maissa opetusta ei ole hoidettu etänä, kuten Suomessa, vaan opetus on keskeytetty. Näissä maissa lukuvuosi jatkuu vielä kuukauden pidempään Suomeen verrattuna. Lisäksi tuen tarpeessa olevat voidaan jo nyt ottaa lähiopetukseen tarpeen vaatiessa.

Jäljellä olevat päivät voidaan oppimisen kannalta hyvin hoitaa etänä. Suurempi riski on koota sadat tuhannet perheet kohtaamaan koulussa juuri ennen kesälaitumille lähtöä. Tällöin menetettäisiin kaikki rajoitusten tähän mennessä tuomat hyödyt.

Valitettavasti tällä hetkellä liikkuu huhuja, että kouluja oltaisiin avaamassa heti vapun jälkeen. Yritämme kaikin keinoin vaikuttaa, että koulut pidetään loppukevään suljettuina ja etäkoulu jatkuu kevätlukukauden loppuun saakka.

Yritämme kaikin keinoin vaikuttaa, että koulut pidetään loppukevään suljettuina ja etäkoulu jatkuu kevätlukukauden loppuun saakka.

Koulujen avaaminen ei ole sen paremmin oppilaiden, opettajien kuin perheidenkään etu.

OAJ on myös toimittanut päättäjille ehdotuksensa siitä, miten koronan vuoksi syntynyt oppimisen vaje voidaan kuroa kiinni. Tähän tullaan tarvitsemaan mittava tukipaketti syksyllä alkavaan uuteen lukuvuoteen – tukiopetusta ja aikaa oppijoille sekä tukea opettajien esimiesten jaksamiseen ja johtamiseen.

OAJ pitää asiaa esillä tiiviisti myös valtakunnan mediassa. Esimerkiksi Ylellä tänään (21.4.) klo 15. 

Heljä Misukka

OAJ.n koulutusjohtaja

Twitterissä @HMisukka

Koronavirus: Ohjeita ja tietoa poikkeusoloista

  • OAJ kokoaa verkkosivuilleen vastauksia jäsenten koronavirusta koskeviin kysymyksiin. Tutustu: oaj.fi/koronavirus
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö viestii koronaviruksesta ja siihen varautumisesta täällä.
  • Opetushallitus julkaisee verkossa ohjeita ja tukimateriaalia opettajille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille. Tutustu täällä!
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa koronavirustilannetta ja vastaa kysymyksiin. Tutustu THL:n tilannekuvaan ja usein kysyttyihin kysymyksiin!
  • Työterveyslaitos ohjeistaa työpaikkoja koronavirusepidemian ehkäisemisestä. Tutustu ohjeisiin!