• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Äänestäjät ratkaisevat, pitääkö kunta huolta opettajistaan ja opetuksen laadusta

20.01.2021 - 10.11 Blogi
Kuvituskuva

Jokainen oppija ansaitsee innostuneen opettajan, mutta tutkimus kertoo karua kieltä opettajien uupumuksesta. Äänestäjät määrittävät kuntavaaleissa, millaista tulevaisuutta kunnalleen rakentavat, kirjoittaa koulutusjohtaja Heljä Misukka.

Helsingin yliopiston professori Katariina Salmela-Aron tuore tutkimus opettajien uupumuksesta korona-aikana kertoo karua kieltä. Kaikkiaan yli 70 prosenttia opettajista kärsi eriasteisesta uupumuksesta joulukuussa 2020. 

Oleellista on myös se, että innostus työhön on laskenut voimakkaasti.  

Mielestäni jokainen oppija ansaitsee innostuneen opettajan, joka jaksaa innostaa muita, joten tilanne on äärimmäisen vakava. Koronavuosi on osoittanut valtavan voiman, osaamisen ja mukautumiskyvyn, mikä opettajissa piilee, mutta sitä ei saa pitää itsestäänselvyytenä. Kaikella on rajansa. 

Työnantajalla on aina vastuu työkyvyn ylläpidosta ja työssäjaksamisesta. Suuri osa opettajista työskentelee kunnissa, joten kuntavaaleissa valittavilla päättäjillä on vastuu. Vastuu siitä, että työolosuhteet ovat kunnossa ja johtamiseen, osaamisen kehittämiseen ja itse työhön on riittävästi aikaa ja resursseja. 

Suomessa on maailman parhaat opettajat ja maailman parasta opetusta, jos työnantaja vain antaa siihen mahdollisuuden. Koska työnantajana toimii äänestäjien valitsemat kuntapäättäjät, päätös tulevaisuudesta on meidän kaikkien päätettävissä. Äänestäjät määrittävät, minkälaista tulevaisuutta kunnalleen rakentavat ja pitääkö kunta huolta omista opettajistaan. 

Koronan myötä kaikilla kouluasteilla on jouduttu toimimaan etäopetuksessa ja välillä karanteenioloissa, mutta opetus ei ole silti keskeytynyt. Monet opettajat ovat kuitenkin hyvin huolissaan lapsista ja nuorista, joiden oppiminen on häiriintynyt ja monet ovat vaarassa syrjäytyä.

Onneksi kuntia on tuettu avustuksin, jotta oppimisvajeita voitaisiin paikata koronan edelleen jatkuessa. 

Silti usea kunta Suomessa on päättänyt lomauttaa opettajia vuoden aikana, mitä ei voi ymmärtää millään tarkastelulla. Opettajien lomauttaminen ei rinnastu muiden alojen lomautuksiin, sillä opetustyötä ei voi keskeyttää eikä työ lopu.

Lomautustilanteessa saman työmäärän joutuu tekemään joku muu. Koulun toiminta häiriintyy useaksi viikoksi, kun koko ajan joku on poissa ja toiset yrittävät paikata häntä oman työnsä kustannuksella. 

Lomautus on vain yksi esimerkki, selkeä arvovalinta kuntapäättäjältä. Suomessa on maailman paras koulujärjestelmä ja mahdollisuus saada maailman parasta opetusta, jos kuntapäättäjät päättävät niin. Ole tarkkana, kun äänestät. Käytä OAJ:n vaalikonetta, joka avautuu äänestäjille maaliskuussa. Kysy ehdokkaaltasi, onko hän koulutuksen puolella aidosti, onko se hänelle arvovalinta. 

Heljä Misukka
OAJ:n koulutusjohtaja
Twitter: @HMisukka

Heljä Misukka
Heljä Misukka