• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Aito Avioliitto ry Educa-messuilla näytteilleasettajana – mistä on kyse?

11.01.2019 - 10.18 Uutinen
Kuvituskuva

Educa-messut järjestetään tammikuun lopussa Helsingin Messukeskuksessa. Näytteilleasettajissa on mukana Aito Avioliitto ry, jonka osallistuminen on herättänyt vahvaa kritiikkiä. Mistä oikein on kyse?

 

OAJ ja Messukeskus vastaavat kahteen kysymykseen.

Kuka voi osallistua Educa-messuille näytteilleasettajana?

Lähtökohtaisesti Educa-messuille voivat näytteilleasettajaksi ilmoittautua lain puitteissa toimivat yritykset ja järjestöt.

Educassa on mukana useita erilaisen katsomuskannan omaavia toimijoita. Mukana on niin yrityksiä kuin eri aatteisiin tai ideologioihin perustuvia näytteilleasettajia. Lista mukana olevista organisaatioista on pitkä ja moniääninen, ja se löytyy täältä.

Aito Avioliitto ry:n osallistuminen on herättänyt kritiikkiä. Miksi yhdistyksen annetaan osallistua Educaan?

Opettajan ammattiin ja tapahtuman arvoihin kuuluvat suvaitsevaisuus ja yksilön oikeuksien sekä valinnanvapauden kunnioittaminen. Nämä arvot huomioidaan erityisesti tapahtuman virallisissa ohjelmaosuuksissa ja tapahtuman tarjoamissa puheenvuoroissa. Aito Avioliitto ry osallistuu messuille näytteilleasettajana, mutta he eivät ole mukana virallisessa ohjelmasisällössä.

Ennen yhdistyksen hyväksymistä näytteilleasettajaksi heidän kanssaan käytiin perusteellinen keskustelu tapahtuman luonteesta, arvoista ja osallistumisen ehdoista. Yhdistys jouduttiin poistamaan Kirjamessuilta 2016, koska Messukeskuksen näkemyksen mukaan yhdistyksen käytös ei tuolloin ollut asiallista.
 
Yhdistyksen mukanaolon kritisoiminen on ymmärrettävää. Moni messukävijä näkee yhdistyksen toiminnan ja arvojen olevan ristiriidassa omien arvojen, ihmisoikeuksien ja opetussuunnitelman perusteiden kanssa. Educassa on mukana useita erilaisen katsomuskannan omaavia toimijoita. Luotamme Educan kävijöiden omaan arvostelukykyyn ja valintaan, kun he vierailevat eri tahojen osastoilla.