• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ keskeyttää yhteistyönsä Venäjän opettajien ammattiliiton ESEUR:n kanssa

01.03.2022 - 14.05 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ keskeyttää yhteistyönsä Venäjän opettajien ammattiliiton ESEUR:n kanssa toistaiseksi ja tuomitsee Venäjän toimet Ukrainassa.

OAJ on päättänyt keskeyttää yhteistyönsä venäläisen opettajajärjestö ESEUR:n kanssa. OAJ on myös lähestynyt opettajien maailmanjärjestön Education Internationalin (EI) hallituksen jäseniä, jotta EI jäädyttäisi yhteistyön venäläisen opettajajärjestön kanssa. Niin ikään OAJ on ollut yhteydessä EI:n pääsihteeriin, jotta ESEURin ja Venäjän delegaation osallistuminen kansainväliseen ISTP2022 konferenssiin kiellettäisiin.

ESEUR on Venäjän keskusjärjestö FNPR:n jäsen. FNPR on ottanut kantaa Ukraina-kysymykseen ja asettunut kannassaan voimakkaasti Venäjän sotatoimien kannalle. Opettajajärjestö ESEUR on julkaissut kannanoton omilla sivuillaan. OAJ katsoo, että tämän vuoksi yhteistyön jatkaminen on tällä hetkellä mahdotonta.

OAJ tukee Ukrainaa yhdessä kansainvälisen opettajajärjestöjen yhteisön kanssa ja tuomitsi Venäjän sotatoimet Ukrainassa heti hyökkäyspäivänä 24.2. OAJ:n kannasta voit lukea tarkemmin Jenni Arnkilin ja Kaj Raiskion blogista

OAJ on erityisen huolissaan lapsista sodan keskellä. OAJ auttaakin etenkin lapsia ja perheitä keskellä akuuttia kriisiä avustamalla Unicefin, Pelastakaa Lapset ry:n ja Kirkon Ulkomaanavun Ukraina-keräyksiä tuntuvalla summalla.

– Meillä on valmius myös lisäavustuksiin ja odotamme esimerkiksi tietoa siitä, pystymmekö auttamaan Ukrainan kahta opettajajärjestöä EI:n kautta, kertoo OAJ:n järjestöpäällikkö Jenni Arnkil.

– Suosittelemme myös, että jäsenyhdistyksemme ja jäsenemme lahjoittavat keräyksiin mahdollisuuksiensa mukaan.

Monet ammattiliitot ovat sanoneet nyt irti sopimuksensa Teboilin kanssa Venäjän toimien vuoksi. OAJ lopetti yhteistyön Teboilin kanssa jo vuonna 2019. Tuolloin päätökseen vaikuttivat ympäristö- ja ihmisoikeusasiat.

Linkkejä Ukraina-keräyksiin:

UnicefPelastakaa Lapset ryKirkon Ulkomaanapu