• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Neuvottelut uudesta amk-sopimuksesta jatkuvat tammikuussa 

20.12.2023 - 12.51 Uutinen
Kuvituskuva

Neuvottelut uudesta ammattikorkeakoulujen työehtosopimuksesta jatkuvat 12. tammikuuta. Neuvottelutahti OAJ:n, YTN:n ja Sivistystyönantajien kesken oli tiivis jouluviikolle asti, jolloin alkoi sovitusti neuvottelutauko. 

Neuvottelimme marras-joulukuussa jonkin aikaa kahden kesken Sivistan kanssa opetushenkilöstön kysymyksistä, kunnes kaikki kolme osapuolta palasivat yhteiseen neuvottelupöytään 12. joulukuuta. Sen jälkeen tahti tiivistyi ja tapasimme lähes päivittäin. Asialistalla oli lähinnä tekstikysymyksiä.

– Eteneminen on ollut määrätietoisempaa sen jälkeen, kun saimme palkansaajapuolen kesken hahmotteluksi, mitä uuden amk-työehtosopimuksen voimaantulo tarkoittaisi keskustasolla ja oppilaitoksissa jäsenen edunvalvonnan kannalta. Kokonaisuus on toistaiseksi kuitenkin yhä auki ja edessä on vielä mittava työmäärä, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos luonnehtii.

OAJ:lla on ammattikorkeakouluissa lähes 4 000 jäsentä, joiden työehdot ovat tähän asti määräytyneet Sivistan yksityisen opetusalan työehtosopimuksesta. Se on voimassa maaliskuun loppuun 2024, joten OAJ:n amk-jäseniin sovelletaan sitä ja sopimuksen amk-liitettä, kunnes mahdollinen uusi amk-sopimus tulee voimaan. 

Työmarkkinoilla työnantaja muodostaa näkemyksen siitä, kenen kanssa se neuvottelee palkoista, työajasta ja muista palvelussuhteen ehdoista. Ammattikorkeakouluneuvotteluihin Sivista kutsui OAJ:n ja ylempien toimihenkilöiden neuvottelujärjestön YTN:n. 

Seuraa amk-neuvottelujen etenemistä täältä.