Taloustutkimus kartlade: Finländarna vill ha lagstadgad lärardimensionering

06.02.2020 - 16:20 Pressmeddelande
Illustration

Över 80 procent av finländarna anser att det behövs en lagstadgad lärardimensionering. Många andra branscher har redan personaldimensionering i lag. OAJ:s ordförande Olli Luukkainen undrar varför utbildningsområdet ska utgöra undantag. Enligt OAJ:s beräkningar kan man till exempel genomföra dimensioneringen av studiehandledare redan med de pengar som utlovas i regeringsprogrammet.

84 procent av finländarna anser att lagen bör fastställa hur många elever eller studerande det finns per lärare. Det här framkommer i en enkätundersökning som Taloustutkimus har gjort för OAJ.

– Nu blir närmare 10 000 unga från varje åldersklass utan examen från andra stadiet och den vanligaste orsaken till avhoppen är fel branschval. En skräddarsydd lösning på det här problemet är att trygga tillräcklig studiehandledning genom dimensionering, säger OAJ:s ordförande Olli Luukkainen.

OAJ efterlyser dimensionering av lärare och studiehandledare för varje utbildningsnivå.

– Det finns till exempel både register och dimensioneringar för vårdbranschen, men inte för utbildningen. Vem som helst kan fungera som lärare och en lärare kan ansvara för hur många barn som helst. Hallå! En lagstadgad lärardimensionering som reglerar antalet lärare och studiehandledare per elev eller studerande skulle trygga jämlikheten i utbildningen oavsett boendekommun, motiverar Luukkainen.

Max 200 att handleda

OAJ föreslår att en handledare skulle maximalt ha 200 studerande.

– Redan i grundskolan måste eleverna få tillräckligt med stöd och handledning för att sedan kunna klara av andra stadiet. Idag har många studiehandledare över 300 studerande att handleda. Då är det utopistiskt att tro att handledaren har tid för att individuellt beakta studerandena, säger Luukkainen.

Ifall den av OAJ föreslagna lärardimensioneringen skulle genomföras, behövs enligt beräkningarna 190 nya studiehandledare till den grundläggande utbildningen och gymnasiet samt 500 till yrkesutbildningen.

– Någon kan säga att det här bli för dyrt, men jag säger att det nuvarande systemet kommer att stå oss dyrt, konstaterar Luukkainen.

Undersökningen
  • Gjordes mellan 30.12.2019-2.1.2020.
  • Svarandena var i åldern 25–60-år.
  • 1 214 finländare deltog. Svarsprocenten var 21 procent.
OAJ:s läropliktsmodell

Bekanta dig med OAJ:s läropliktsmodell