Sökresultat för "Universitet"

OAJ och Forskarförbundet besöker alla universitet – diskussion om regeringsprogrammet och hur locka internationell expertis

Under hösten träffar OAJ och Forskarförbundet ledningen vid landets alla universitet. Under besöken ger universiteten lokala synpunkter till stöd för nationellt påverkansarbete och vidare diskuteras aktuella frågor i det akademiska arbetslivet.

07.09.2023 Nyheter
Det behövs flera nybörjarplatser vid högskolorna för att lösa kompetensbristen

OAJ understödjer att antalet nybörjarplatser vid högskolorna ökas så att minst 50 procent av de unga vuxna i framtiden har en högskoleexamen. Det råder kompetensbrist inom många områden och vi behöver kunnigt folk och behöriga lärare i hela landet, konstaterar OAJ:s ordförande Katarina Murto.

26.04.2023 Pressmeddelande
OAJ:s fullmäktige gav styrelsen fullmakt att besluta om eventuella organisatoriska åtgärder

OAJ:s fullmäktige var sammankallat till ett extra möte tisdagen den 14 mars. Fullmäktige gav styrelsen fullmakt att under vårens avtalsförhandlingar besluta om behövliga organisatoriska åtgärder inom universitetssektorn.

14.03.2023 Nyheter
OAJ kräver att elever och studerande, lärare och chefer får arbetsro att fokusera på grunduppgifterna

Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ hoppas att lärare och chefer i skolor, daghem och läroanstalter ska få arbetsro att fokusera på sina grundläggande uppgifter. I stället för nya projekt och reformer önskar OAJ att finansieringsbasen för utbildning stärks och att problemen med stöd för lärande korrigeras. Även barn och unga vill ha ro och fokusera på undervisningen.

03.08.2022 Pressmeddelande
Lektor i matematik: Universiteten måste ge lärarna tid att undervisa och forska

Mika Mattila, som arbetar som lektor i matematik vid Tammerfors universitet, trivs i lärararbetet men är bekymrad över kollegornas ork och den växande arbetsbördan år efter år. Enligt honom skulle det finnas mycket att göra när det gäller arbetssätt och -villkor. Det är endast möjligt att få ut toppexperter på arbetsmarknaden om universiteten är attraktiva arbetsplatser för lärare.

24.02.2022 Nyheter
OAJ:s arbetslivsbarometer: Lärarnas arbetsmängd får inte mera öka

Lärarna upplever att arbetsförhållandena har försämrats ytterligare. Det här visar OAJ:s arbetslivsbarometer som publicerades i dag. Arbetet har ökat, blivit splittrat och går ut över fritiden. Det förorsakar lärare nedsatt arbetsförmåga och arbetsstress. I vårens avtalsrunda betonar OAJ särskilt begränsad arbetsmängd och bättre välbefinnande i arbetet.

16.02.2022 Nyheter
Dramatisk förändring: Hela sex av tio lärare överväger att byta bransch

Drygt hälften av lärarna har under coronatiden funderat på att byta bransch, visar OAJ:s utredning som publicerades i dag. De vanligaste orsakerna till att överväga byte av bransch är arbetets belastning, den ökade arbetsmängden och lönenivån. OAJ:s ordförande kräver att politiker och arbetsgivare börjar inse situationens allvar och löser de problem som driver lärarna bort från branschen.

28.09.2021 Nyheter
Målet för det nya läsåret är återhämtning från undantagstiderna

OAJ:s webbundersökning visar att lärarna i huvudsak har klarat bra av coronatiden. Ändå har erfarenheterna av undantagsförhållandena lett till att upp till var tredje lärare har övervägt att byta bransch.

04.08.2021 Nyheter
Läsårsstart onsdag 4.8 kl. 9: Följ med webbsändningen från pressträffen

Välkommen till OAJ:s läsårsstart onsdagen den 4 augusti. Vi streamar pressträffen som börjar klockan 9 i Akavahuset i Helsingfors. OAJ:s ordförande Olli Luukkainen har ordet och på plats finns också FSL:s ordförande Inger Damlin.

03.08.2021 Nyheter
Hälsning av republikens president till alla elever, studerande och lärare – Se videon!

Republikens president Sauli Niinistö tackar i en videohälsning alla barn och ungdomar samt lärare och annan personal i skolor, daghem och läroanstalter för det gångna läsåret. 

05.06.2021 Nyheter