• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tornio, hyvä paikka opettaa – huolista huolimatta

29.08.2018 - 00.00 Uutinen
Kuvituskuva

Torniossa ryhmäkoot pysyvät kurissa, mutta oppilasmäärien lasku huolettaa, kertoo paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Sari Pelttari. OAJ:n maakuntakiertue pysähtyi tänään paikkakunnalla.

Oppilasmäärät ovat Torniossa laskussa. Kaupungissa syntyi vuonna 2017 enää 200 lasta, kun parhaimmillaan lapsia on syntynyt noin 600 vuodessa.
 
– Kaupungissa on vielä kaksi yläkoulua, mutta kuinka pitkään. Uhkana on, että vastaremontoidut tilat jäävät tyhjäkäytölle. Alakouluja on jo lakkautettukin. Ammattikorkeakoulussakin mietitään, muutetaanko pois Torniosta, Sari Pelttari harmittelee.
 
 
Tarkkana ollaan
 
Myös Tornion sivistystoimenjohtaja Ilkka Halmkrona on huolissaan oppilasmäärien vähenemistä.
 
– Rekrytoinnin kanssa pitää olla erityisen tarkka. Meillä tulee olla laskelmat siitä, että tunnit riittävät tulevaisuudessakin palkatuille opettajille, hän korostaa.
 
Koulumatkat venyvät joillakin Tornion koululaisilla jopa 60 kilometrin pituisiksi. Se tarkoittaa, että oppilaat joutuvat lähtemään kotoa taksille tai bussille jo kuuden jälkeen aamulla.
 
Kunnan elinvoimaa heikentävät toisen asteen leikkaukset, jotka ovat vieneet paikkakunnalta ammatillisen koulutuksen ja ammattikorkeakoulutuksen paikkoja.
 
 
Kelpoisuuksista tarkkana
 
Närää Tornion seudulla herättää Sari Pelttarin mukaan se, että opetustehtäviä on annettu myös muiden kuin pätevien opettajien hoitoon.
 
Opetustoimenjohtaja Ilkka Halmkronan mukaan virassa olevista opettajista lähes kaikki ovat kelpoisia, mutta lyhytaikaisia sijaisuuksia hoitaa kymmenen ihmistä, joilla ei ole opettajakelpoisuutta.
 
– Joskus tulee myös ikäviä sattumuksia kuten se, että virkaan valittu erityisopettaja perui tulonsa muutamaa päivää ennen koulun alkua, ja tilalle jouduttiin ottamaan epäpätevä opettaja. Kaikki virat on pantu hakuun Kuntarekryyn, Halmkrona vakuuttaa.
 
 
Ryhmäkoot kurissa
 
Pohjoisessa on Pelttarin mielestä kaikesta huolimatta hyvä opettaa.
 
– Meillä on sopivan kokoiset ryhmät. Kun kuuntelee kurssikavereita etelästä, tuntuu siltä, että meillä oppilaat ovat aika kilttejä, eikä kukaan heitä kananmunia toisten päälle kotitalousluokassa. Oppilailla on myös käsitys, mistä ruoka tulee, sillä moni nuori käy myös sorsametsällä tai hirvimetsällä, sanoo Pelttari, joka työskentelee Raumon koululla kotitalouden lehtorina.
 
Sivistystoimenjohtaja Halmkrona on samoilla linjoilla.
 
– Olemme koulutusmyönteinen kunta ja pidämme huolen siitä, että ryhmäkoot eivät nouse suuriksi, vakuuttaa Halmkrona.
 
Opettajia aktivoimassa
 
Pelttari on iloinen, että OAJ saatiin käymään Torniossa, mutta tilaisuuden järjestäminen oli paikallisyhdistykselle iso ponnistus.
 
– On pitänyt esimerkiksi etsiä kokoontumispaikat, hankkia luvat ja esiintyjät, palkata järjestyksenvalvoja ja kilpailuttaa tarjoilut. Onneksi kaikki yhdistyksen jäsenet kantoivat kortensa kekoon, puheenjohtaja summaa.
 
Pelttari toivoo, että kiertue aktivoisi opettajia osallistumaan.
 
– Opettajat haluavat teatteriretkiä ja ruskaretkiä, mutta ay-tilaisuuksiinkin toivoisin lisää osallistujia, Pelttari sanoo.
 
Yleisötilaisuus pidettiin Rajalla-kauppakeskuksessa, jonka piha-alueesta yksi osa on Suomen, toinen Ruotsin puolella. Jotkut tulivat tilaisuuteen jopa yli sadan kilometrin päästä Rovaniemeltä asti.
 

Seuraavaksi OAJ on the road -kierros matkaa Vantaalle 17. syykuuta. Kierros päättyy Maailman opettajien päivänä 5. lokakuuta Helsingin Sanomatalolla järjestettävään yleisötapahtumaan. Samalla OAJ julkistaa tavoitteensa kevään eduskuntavaaleissa.

 
 
Lue lisää:
  • Pikkukaupungin lukioihmeen tekevät opettajat – OAJ:n maakuntakiertue käynnistyi Ylivieskassa.
  • Tutustu OAJ:n maakuntakiertueen pysähdyspaikkoihin ja ohjelmaan täällä.
 
 
Teksti: Tiina Tikkanen