• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Fiilismittarilla jo 6000 käyttäjää – yhdellä klikkauksella mukaan!

18.09.2019 - 16.40 Uutinen
Kuvituskuva
Yhteensä 98 prosenttia opettajista tietää työnsä tarkoituksen hyvin tai melko hyvin.

Fiilismittarilla seurataan opetus- ja kasvatusalan tekijöiden hyvinvointia ympäri maata. Kirjautumalla palveluun ja vastaamalla viikon kysymykseen pääset seuraamaan, mitä alueesi opettajille kuuluu. Fiilismittarin kautta saatava tieto auttaa myös OAJ:tä toimimaan työhyvinvoinnin parantamiseksi.

Elokuussa starttasi OAJ:ssä työhyvinvoinnin lukuvuosi 2019–2020, ja työt aloitti hyvällä fiiliksellä 43 prosenttia opettajista. Huonoissa fiiliksissä lukuvuoteen lähti 14 prosenttia vastaajista, ja loput kuvasivat tunnelmiaan vaihtoehdolla keskiverto.

Näin kertoi Fiilismittari, jonka OAJ:n jäsenet saivat käyttöönsä elokuussa. Mittarin käyttäjiksi on kirjautunut jo yli 6 000 OAJ:läistä.

Työn merkityksellisyys kantaa

Elokuun tulokset kertovat, että osaaminen vastasi työtehtäviä hyvin 63 prosentin kohdalla, kohtuullisesti 34 prosentin ja huonosti 4 prosentin kohdalla.

Erittäin innostavaksi työnsä koki 51 prosenttia, kohtuullisen innostavaksi 41 prosenttia. 7 prosenttia koki työnsä vain vähän innostavaksi.

Fiilismittari paljasti myös asian, joka kannattelee vahvasti työhyvinvointia: 98 prosenttia opettajista tietää työnsä tarkoituksen.

Helppoa tulla mukaan

Kutsu Fiilismittarin käyttöön ja vastauslinkki on lähetetty jokaiselle OAJ:n jäsenelle siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka hän on kirjannut omiin jäsentietoihinsa. OAJ:ssä Fiilismittarissa käytävää keskustelua seuraa työmarkkina-asiamies Sari Melkko, joka kannustaa kaikkia mukaan keskusteluun.

­– Jos linkkiä ei ole tullut sähköpostiin eikä sitä löydy roskapostikansiostakaan, niin kannattaa käydä omista jäsentiedoista varmistamassa, että sähköpostiosoite on ajan tasalla, Melkko vinkkaa.

Rekisteröitymällä palveluun OAJ:läiset saavat sähköpostiinsa joka viikko vastattavaksi yhden kysymyksen, joka liittyy OAJ:n työhyvinvoinnin lukuvuoden kuukauden teemaan. Syyskuussa Työhyvinvoinnin lukuvuoden teemana on työaika, lokakuussa jaksaminen.

– Kysymykseen voi vastata yhdellä klikkauksella valitsemalla yhden kolmesta vaihtoehdosta. Jo tämä tuo meille arvokasta tietoa edunvalvonnankin tueksi, mutta jos haluat, voit myös avata vastaustasi sanallisesti, Melkko kertoo.

Voit vastata nimettömänä

Fiilismittarista keskustelua työhyvinvointiin liittyvistä tiedoista käydään täysin anonyymisti. Anonymiteetin suojasta vastaa Fiilismittaria tuottava Vibemetrics.

– Palvelu ei näytä vastaajien henkilökohtaisia tietoja kenellekään, eikä sinun nimeäsi näytetä kommenteissa tai äänissä. Palvelu lähettää sinulle sähköpostia, mikäli kommenttisi on saanut vastauksia, toimitusjohtaja Mikko Ruokojoki kertoo.

Kommentoi toisten vastauksia

Vibemetrics on tuottanut viime vuosina Fiilismittarilla tietoa esimerkiksi Työ- ja elinkeinoministeriön, Fazerin, Stora Enson ja Finavian työntekijöiden kokemuksista.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun yksittäisen ammattiryhmän työhyvinvointia seurataan tässä laajuudessa. Ensimmäisen kuukauden aikana olemme saaneet jo 60 000 reaktiota työhyvinvoinnista, ja se on valtava määrä tietoa, Ruokojoki kiittää.

Kunkin OAJ:n alueyhdistyksen alueella toimivat opettajat pääsevät näkemään ja kommentoimaan toistensa vastauksia anonyymisti. Samalla pääsee äänestämään, mitkä kommentit ovat omasta mielestä erityisen tärkeitä.

– Tämä ei ole perinteinen kysely, jossa sinulta vaaditaan jotain, etkä saa itsellesi mitään. Fiilismittarissa saat reaaliaikaista tietoa siitä, miten alasi työntekijät omalla alueellasi voivat, Ruokojoki toteaa.

Kohti parempaa työhyvinvointia

Sari Melkko toteaa, että Fiilismittari on myös yksi tapa välittää OAJ:lle tietoa siitä, miten OAJ voisi osaltaan lisätä työhyvinvointia.  

– Haluamme olla toimistossa ajan tasalla siitä, mitkä ovat työhyvinvoinnin kannalta tärkeitä asioita jäsenillemme. Vastausten avulla on tarkoitus löytää käytännön työkaluja opettajien työhyvinvoinnin lisäämiseksi, Melkko sanoo.

Hukkasitko kutsupostin tai jäikö se saamatta?

  • Jos olet hukannut sähköpostin ja olet jo rekisteröitynyt palveluun, voit pyytää uuden sähköpostin fiilismittari.fi-sivun oikeassa reunassa olevan chatin kautta.
  • Jos et ole saanut OAJ:lta kutsuviestiä, varmista sähköpostisi jäsensivuilla ja pyydä itsellesi kutsuviesti osoitteesta oaj@oaj.fi

Teksti: Tiina Tikkanen
Graafi: Maija Kauppila

 

Työhyvinvoinnin lukuvuosi 2019–2020

  • Lukuvuonna 2019–2020 OAJ:n viestintäkanavissa nostetaan esiin erilaisia työhyvinvointiin vaikuttavia teemoja ja tarjotaan konkreettisia välineitä ja jäsenetuja hyvinvoinnin tueksi.
  • Verkkosivujen juttusarjassa haastatellaan asiantuntijoita, jotka kommentoivat teemoja ja antavat konkreettisia eväitä työhyvinvoinnin lisäämiseksi.
  • Seuraa OAJ:tä Facebookissa ja tutustu lukuvuoden varrella kasvavaan työhyvinvointipakettiin!

    Työhyvinvoinnin lukuvuosi 

Työhyvinvoinnin lukuvuosi

OAJ tarjoaa työkaluja työssäjaksamiseen läpi lukuvuoden. Koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden ongelmiin vastataan kuukausittain vaihtuvin teemoin. Tutustu vinkkeihin ja hyvinvointietuihin!

Työhyvinvointivuosi