• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Määräaikaisuuksien ketjuttaminen kävi Kauniaisille kalliiksi – kahdelle opettajalle korvauksia

09.01.2019 - 13.30 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ sai oikeusvoittoja opettajien määräaikaisuuksien perusteettomasta ketjuttamisesta. Hallinto-oikeus määräsi Kauniaisten kaupungin maksamaan korvauksia kahdelle opettajalle.

Kauniainen ketjutti määräaikaisuuksia ilman perusteita. OAJ vei asian hallinto-oikeuteen, joka määräsi kaupungin maksamaan yhdelle luokanopettajalle 12 kuukauden ja toiselle 10 kuukauden palkkaa vastaavat korvaukset.

Helsingin hallinto-oikeus katsoi, ettei Kauniaisten kaupungilla ollut kunnallisen viranhaltijalain mukaista perustetta palkata opettajia määräaikaisiin virkasuhteisiin. Vaikka kaupunki väitti molempien opettajien toimineen useita vuosia sijaisina, OAJ pystyi asiakirjojen perusteella näyttämään hallinto-oikeudelle, etteivät opettajat tosiasiassa toimineet kenenkään sijaisena.

Laki on selkeä

OAJ:n työmarkkinalakimies Kristiina Tuhkiainen toteaa, ettei sijaisuutta voi käyttää määräaikaisuuden perusteena, jos opettaja ei toimi kenenkään sijaisena. Työnantajan pitää pystyä näyttämään, kenen töitä sijainen palkattu tekemään.

— Lainsäädäntö on määräaikaisten virkasuhteiden käytön osalta selkeä. Jos työ on vuosittain jatkuvaa, tulee opettaja palkata vakituiseen virkasuhteeseen, Tuhkiainen sanoo.

Kymmeniä keissejä vuodessa

Määräaikaisuudet ovat opetusalalla edelleen yleisiä. OAJ riitauttaa oikeudessa joka vuosi 10-20  laitonta ketjuttamistapausta. Lakipalvelut kuuluvat OAJ:n jäsenetuihin.

— Jos sinusta tuntuu, että virkasuhdettasi on ketjutettu perusteettomasti, ole yhteydessä luottamismieheesi. Hän on paras asiantuntija selvittämään asiaa ja konsultoi tarvittaessa OAJ:n lakimiehiä, Tuhkiainen neuvoo.

Perustietoa määräaikaisuudesta ja sen perusteista löytyy myös OAJ:n verkkosivujen Työelämäoppaasta.

Kikkailu on kallista

Kauniaisten kaupungin peruskouluissa työskennelleitä opettajia oikeudessa avustanut Kristiina Tuhkiainen toivoo, että koulutuksen järjestäjät kouluttaisivat esimiehiä enemmän opettajien rekrytointiin liittyvissä asioissa. Hän muistuttaa, että määräaikaisuuksilla kikkailu käy kunnille kalliiksi.

— Nämäkin opettajille maksettavat korvaukset Kauniaisten kaupunki olisi voinut käyttää paremmin esimerkiksi palkkaamalla uusia vakinaisia opettajia. 

Opettajille maksettavien korvausten lisäksi Kauniainen joutuu maksamaan OAJ:lle oikeudenkäyntikuluja 6 200 euroa.

Teksti: Riitta Korkeakivi