• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Luukkainen KT:n laskelmista: Talkoot ovat ohi, palkkaohjelma tarvitaan

03.09.2019 - 12.22 Uutinen
Kuvituskuva
Olli Luukkainen toteaa, että jos työnantajalta kysyy, koskaan ei ole oikea aika korottaa palkkoja.

Kunta-alalla ei ole ylimääräistä jakovaraa, kertoo Kuntatyönantajat tiedotteessaan. Olli Luukkainen kuittaa KT:n ulostulon tyypillisenä neuvottelukierrosta edeltävänä uhkakuvien maalailuna. Työnantajan mielestä koskaan ei ole oikea aika korottaa palkkoja. OAJ edellyttää kikystä komensaatiota sekä palkkaohjelmaa, jolla palkka saadaan työn vaativuutta ja arvoa vastaavalle tasolle.

Kunta-alaa uhkaa kokonaisuudessaan miljardien lisälasku, jos julkisuudessa esillä olleet palkankorotusvaatimukset toteutuvat. Nyt tarvitaan työnantajan mielestä maltillisia palkkaratkaisuja, eikä ylimääräistä jakovaraa ole, väittää kunta-alan työnantajia edustava KT tänään julkaisemassaan tiedotteessa.

– Ilmassahan alkaa olla työmarkkinakevään tuntua. Näinhän neuvotteluprosessit tuppaavat edetä, että julkisuudessa liikkuu vaatimuksia palkankorotuksista, ja työnantajan edustajat rientävät sitten torppaamaan niitä, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa.

 

Kunta-alan talkoot ovat ohi

OAJ:ssä tiedetään Luukkaisen mukaan erittäin hyvin, että monessa kunnassa taloustilanne huolettaa. Opetuksesta säästäminen ja alan houkuttelevuuden vähentäminen sahaavat hänestä kuitenkin kunnan omaa oksaa.

– Työnantaja yrittää nyt hakea säästöjä ja euroja vääristä taskuista. Jos kunnat haluavat hyvää ja tuottavaa työvoimaa, niiden on oltava myös valmiita maksamaan, Luukkainen toteaa.

Luukkainen heittää pallon myös valtakunnan tason päättäjille. 

– Kunta-alan henkilöstön talkoot ovat ohi, ja he ansaitsevat konkreettisen kompensaation kiky-vuosien jälkeen. On koko maamme kannalta tärkeää pitää julkinen sektori ja kunta-ala houkuttelevina työpaikkoina. Tässä ratkaisevat eniten palkka ja muut työsuhteen ehdot sekä työolosuhteet ja henkilöstön kehittäminen, Luukkainen sanoo.

Hallituksen pitää hänestä osaltaan turvata kuntien taloutta esimerkiksi palauttamalla kikyn ja lomarahaleikkauksen yhteydessä viedyt rahat. 

Kohti tasa-arvoisempaa palkkausta

Luukkainen huomauttaa, että jos katsoo KT:n omia palkkatilastoja ja vertaa eri ammattiryhmiä, näkee selvästi, että kunta-alan sisälläkin esimerkiksi varhaiskasvatuksen opettajat jäävät kauas monesta muusta työstä, joka edellyttää vastaavaa koulutustasoa.

– Jos työnantajalta kysyy, niin koskaan ei ole oikea aika edistää sitä, että naisvaltaisilla koulutuksen ja kasvatuksen työpaikoilla maksettaisiin työn vaativuutta ja koulutustasoa vastaavaa palkkaa. Milloin hyvä taloudellinen kehitys ei vielä näy verotuloissa, milloin ei enää ole varaa palkankorotuksiin, koska taloudelliset näkymät ovat heikenneet. Me OAJ:ssä olemme tietysti päinvastaista mieltä. Opetusalalla henkilöstö tekee maailman kärkeä olevaa huipputulosta. Jäsentemme tekemän työn yhteiskunnallinen arvo tunnistetaan jo laajasti, mutta sen pitää näkyä myös palkassa, Luukkainen sanoo. 

Jos työnantajalta kysyy, niin koskaan ei ole oikea aika edistää sitä, että naisvaltaisilla koulutuksen ja kasvatuksen työpaikoilla maksettaisiin työn vaativuutta ja koulutustasoa vastaavaa palkkaa.

Palkkaohjelma ja varhaiskasvatuksen opettajat OVTESiin

OAJ:ssä viimeistellään syksyn aikana neuvottelutavoitteita. Heinäkuun lopussa tavoitteista saatiin jo esimakua

– OAJ:n tavoitteena on esimerkiksi useamman neuvottelukierroksen ylittävä palkkaohjelma, jonka tavoitteena olisi ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneen lähtöpalkan nostaminen 3 000 euroon sekä vaativaa asiantuntija- tai esimiestyötä tekevien palkkojen nostaminen. 

Varhaiskasvatuksen opettajat OAJ haluaa opetusalan sopimuksiin.

–Jäsentemme sopimukset ovat katkolla maaliskuun lopussa. Me käymme sopimuksista omat neuvottelumme, joihin vientisektorin tai muiden yksityisten alojen neuvottelutulokset eivät vaikuta.

 

Teksti: Heikki Pölönen

Kuva: Leena Koskela

Jaa