• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Käyttökatko Omissa tiedoissa ja Edustettavat jäsenet -palveluissa ja muissa kirjautumista vaativissa palveluissa torstaista 7.12. klo 14 lähtien. Katko kestää seuraavaan aamuun noin klo 7:ään.

OAJ:n uusi työmarkkina-asiamies: koulutuksen rakenteet kuntoon, niin työ sujuu

26.02.2019 - 09.44 Uutinen
Kuvituskuva
Petra Kirkko-Jaakkola aloitti työmarkkina-asiamiehenä tammikuussa.

Tammikuussa OAJ:ssä aloittanut Petra Kirkko-Jaakkola tuntee kuntaorganisaation tarkkaan. Kun päättäjät pitävät resursseista huolta ja koulutuksen rakenteet ovat kunnossa, opettajat voivat tehdä työnsä hyvin. Tämä on myös lasten ja nuorten etu.

Tammikuussa OAJ:n työmarkkina-asiamiehenä aloittanut Petra Kirkko-Jaakkola on hallintopuolelta valmistunut kasvatustieteen maisteri, joka on suorittanut myös opettajan pedagogiset opinnot sekä Opetushallinnon rehtoriksi pätevöittävän tutkinnon.

Kirkko-Jaakkola työskentelee OAJ:n edunvalvontayksikössä ja tekee töitä erityisesti yleissivistävien opettajien asioiden parissa. Toimenkuvaan kuuluu vahvasti myös vapaan sivistystyön ja taiteen perusopetuksen opettajien neuvontaa ja ohjausta. Hän on myös työhyvinvointiin ja työoloihin keskittyvän työelämätiimin jäsen yhdessä Riina Länsikallion ja Kari Kinnusen kanssa.

OAJ:hin Kirkko-Jaakkola siirtyi KT Kuntatyönantajista opetusalan asiantuntijan tehtävistä.

– Vaihdoin työnantajapuolelta työntekijäpuolelle, pienestä yksiköstä suureen organisaatioon. Sopimukset ja niiden tulkinnat ovat kuitenkin pääpiirteittäin samat molemmilla puolin pöytää, yhteistyökumppanit vain vaihtuivat hallinnon henkilöstöstä yksittäisiin opettajiin, Kirkko-Jaakkola kuvailee.

Koulutuksen resursseista huolehdittava

Kirkko-Jaakkola oppi edellisessä työpaikassa tuntemaan sivistystoimenjohtajia ja rehtoreita. Nyt työmarkkina-asiamiehenä hän saa verkostoitua luottamusmiesten ja muiden luottamushenkilöiden sekä opettajien kanssa.

– Olen koulutuksen rakenteiden puolestapuhuja. Jos kuntaorganisaatio ja rakenteet ovat kunnossa, opettajat voivat tehdä työnsä hyvin ja lapset sekä nuoret pärjäävät paremmin. Poliittisten päättäjien on pidettävä koulutuksen resursseista huolta.

”Näkökulmien moninaisuus on rikkaus”

Moni OAJ:n toimistossa työmarkkina-asiamiehenä tai erityisasiantuntijana työskentelevä on taustaltaan opettaja, pääluottamusmies ja yhdistysaktiivi. Kirkko-Jaakkola pitää rikkautena samaa työtä tekevien erilaisia taustoja ja erilaista työkokemusta.

– Näkökulmien moninaisuus on rikkaus. Tulin eri reittiä tekemään samoja tehtäviä. 

Kirkko-Jaakkolan mukaan on mielenkiintoista siirtyä lakien säätelemästä viranomaisorganisaatiosta edunvalvontaorganisaatioon. OAJ on edustettuna monella taholla, ja järjestö on näkyvä ja vaikutusvaltainen.

– OAJ on merkityksellinen koulutuksen, kasvatuksen ja osaamisen asiantuntija suomalaisessa yhteiskunnassa, Kirkko-Jaakkola sanoo.

Teksti: Maija-Leena Nissilä
Kuva: Heikki Pölönen