• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

”Tästä tulee mahtava fiilis” – OAJ Päijät-Hämeelle palkinto kekseliäästä vaalityöstä

09.05.2019 - 14.09 Uutinen
Kuvituskuva
Päijät-Hämeen alueen OAJ-valtuutetut Katja Järvinen (vas.), Anneli Vainik, Tuija Tasa ja Marjut Koukkula pokkasivat alueyhdistyksensä palkinnon OAJ:n valtuustokokouksessa. Palkinnon ojensivat OAJ:n järjestöasiamies Kaj Raiskio ja koulutuspoliittinen asiantuntija Suvi Pulkkinen.

Henkilökohtainen yhteydenpito ehdokkaisiin, onnistuneet tilaisuudet sekä mieleenpainuvat sloganit. Siinä resepti, jolla OAJ Päijät-Häme voitti alueyhdistysten puolivirallisen kisan vaikuttavimmasta vaalityöstä. Ympäri Suomea OAJ:n yhdistykset järjestivät vaalitapahtumia enemmän kuin koskaan.

OAJ:n Päijät-Hämeen alueyhdistys voitti leikkimielisen kisan, jossa haettiin eduskuntavaaleissa vaikuttavinta työtä tehnyttä OAJ:n alueyhdistystä. Voittaja julkistettiin meneillään olevassa OAJ:n valtuuston kokouksessa.

Palkinnon perustelujen mukaan OAJ Päijät-Hämeellä oli laaja kampanja, jonka tueksi se ideoi oman Ääntä kohden -sloganin ja erilaisia kampanjatuotteita. Yhdistyksen aktiivit jalkautuivat puolueiden teltoille haastamaan ehdokkaita, ja elokuvateatterissa järjestetty paneelikeskustelu veti tuvan täyteen väkeä.

– Tämähän on hieno uutinen, josta tulee mahtava fiilis, sillä paljon teimmekin töitä. Päätimme syksyllä, että eduskuntavaalit ovat yhdistyksen toiminnan kevään kärki, ja toiminta lähti mukavasti liikkeelle, sanoo OAJ Päijät-Hämeen puheenjohtaja Heli Pohjonen.

Leikkaukset tekivät taottavasta raudasta kuuman

Pohjosen mukaan tällä kertaa yhdistys panosti vaaleissa ehdokkaiden henkilökohtaiseen kontaktointiin.

– Soittelimme ehdokkaita läpi, ja laitoimme heille Facebook-viestejä. Yhteyksiä alkoi syntyä, ja siitäkin tuli tärkeä olo, kun meitä sitten kutsuttiin ehdokkaiden ja puolueiden omiin tilaisuuksiin taustoittamaan eri koulutusasteiden ajankohtaisista kysymyksistä, Pohjonen kertoo.

OAJ Päijät-Hämeen alueasiamies Marko Varjoksen mukaan sellaistakin koettiin, että yhdistyksen vaalitilauksia varten ideoimia ”one-linereita” päätyi valtakunnanpoliitikkojen kielenkäyttöön.

– Yksi sellainen iskulauseemme oli, että ”ammattiin ei opi etänä”. Kun poliitikko kuulee ytimekkään sitaatin, hän käyttää sitä itsekin puheissaan. Muutenkin tuli tunne, että työllemme oli tilausta. Toki nyt, kun koulutuksesta oli leikattu kaksi vaalikautta, oli otollinen aika takoa, Varjos sanoo.

Kunniamaininnat kisassa saivat Pohjois-Savon ja Satakunnan alueyhdistykset.

Tapahtumia enemmän kuin koskaan

Alueyhdistyksissä vaaleihin liittyvien tilaisuuksien suunnittelu aloitettiin jo vuosi sitten. Syksyllä järjestettiin ensimmäisiä tapahtumia, ja tahti tiivistyi tämän vuoden puolella.

Alueyhdistykset järjestivät esimerkiksi opetusalan vaalipaneelikeskusteluja sekä ehdokkaiden tapaamisia.

Esimerkiksi Pohjois-Savon alueyhdistys järjesti ensimmäisen vaalipaneelin jo lokakuussa, mitä seurasivat ehdokkaiden ”iltakoulut” helmikuussa sekä maaliskuun lopun tilaisuus opettajataustaisille ehdokkaille.

OAJ:n koulutuspoliittisen asiantuntijan Suvi Pulkkisen mukaan palkittavia olisi riittänyt enemmänkin. Aktiivista työtä tehtiin ympäri Suomen.

– Opetusalan ääni on kaikunut satojen ehdokkaiden ja valittujen kansanedustajien korviin juuri alueyhdistysten aktiivisen työn vuoksi. Erilaisia OAJ:n tilaisuuksia, tapaamisia ja tapahtumia on järjestetty nyt enemmän kuin koskaan. Järjestömme vahvuus on sen aktiivisessa jäsenkentässä, joka toimii ja vaikuttaa kaikkialla Suomessa.

Teksti: Matias Manner

Kuva: Heikki Pölönen