• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Koulut ja oppilaitokset siirtyvät kuukaudeksi etäopetukseen – palkka maksetaan normaalisti

16.03.2020 - 17.28 Uutinen
Kuvituskuva

Perusopetuksessa, toisella asteella, aikuiskoulutuksessa ja korkeakoulutuksessa siirrytään etäopetukseen koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Opetus- ja kulttuuriministeriön suosituksen mukaan etäopetukseen siirrytään viimeistään 18. maaliskuuta. OAJ seisoo hallituksen linjauksen takana ja pitää tärkeänä opettajien terveyden ja toimeentulon turvaamista myös poikkeustilanteiden aikana.

Valtioneuvoston tänään antaman suosituksen mukaan perusopetuksen, toisen asteen, aikuiskoulutuksen ja korkea-asteen oppilaitokset siirtyvät etäopetukseen koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

Etäopetukseen siirrytään viimeistään 18. maaliskuuta 2020 ja etäopetus jatkuu näillä näkymin 13. huhtikuuta 2020 asti.

Hallitus on kuullut OAJ:n näkemykset poikkeustilanteesta

Koronavirus on levinnyt Suomessakin nopeasti. Tämä on aiheuttanut runsaasti huolta myös OAJ:n jäsenissä. Kun monilla työpaikoilla on siirrytty etätyöhön, ovat opettajat käyneet tähän asti normaalisti töissä päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa, joissa on usein satoja oppilaita.

– Tämä tilanne on osoittanut jälleen myös sen, että opettajat ovat koko yhteiskunnan kivijalka. He ansaitsevat nyt ja tulevaisuudessa kaiken tuen työlleen. Jatkossa erityisesti pienimpien lasten opettajilla on yhteiskunnan toimintojen turvaamisessa erityisrooli, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Luukkaisen mukaan OAJ seisoo maan hallituksen linjausten takana. Hän on ollut koko viime viikon ja viikonlopun ajan tiiviisti yhteydessä valtion johtoon koronaviruksen vaatimien toimien vuoksi.

– Tilanne on poikkeuksellinen, ja siksi nyt tarvitaan poikkeuksellisia toimia. Olennaista on, että toimitaan asiansa osaavien terveysviranomaisten suositusten mukaan. On hienoa, että OAJ:tä on haluttu kuulla ja että näkemyksemme on huomioitu, kun on etsitty etenemistä ja ratkaisuja vaikeassa tilanteessa, Luukkainen sanoo.

Tilanne on poikkeuksellinen, ja siksi nyt tarvitaan poikkeuksellisia toimia.

Juttu jatkuu linkkivinkin jälkeen.

Koronavirus: vastauksia kysymyksiin

Opetus on koronavirusepidemian vuoksi poikkeusoloissa. Kokoamme vastauksia OAJ:n jäsenten kysymyksiin ja huoliin päivittyvälle sivulle. Tutustu!

oaj.fi/koronavirus

 

Varhaiskasvatus ja esiopetus pidetään toiminnassa

Etäopetus ei koske koko koulutusjärjestelmää. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen yksiköt pidetään auki, jotta yhteiskunnan kannalta kriittisten alojen työntekijöiden työssäkäynti voidaan turvata.

Varhaiskasvatuksessa olevien lasten vanhempia kuitenkin kehotetaan järjestämään lasten hoito kotona, jos se on mahdollista.

Myös koulussa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1–3 luokkien lähiopetus järjestetään niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.

Sosiaali- ja terveysministeriö määrittelee lähiaikoina, ketkä varhaiskasvatuksen työntekijöistä kuuluvat koronaviruksen riskiryhmiin ja miten heidän osaltaan menetellään.

– Oma tärkeä kysymyksensä on varhaiskasvatuksen opettajien terveyden turvaaminen. Tässä poikkeustilanteessa korostuu jälleen heidän suuri merkityksensä koko Suomen yhteiskunnan kannalta. Tämän tulee näkyä myös työmarkkinaratkaisuissa, Luukkainen sanoo.

 
Opettajien palkanmaksuun ei ole tulossa muutoksia

Opettajien palkanmaksuun ei ole luvassa muutoksia etäopetukseen siirtymisen vuoksi.

Opettajan työntekovelvoite ja työnantajan direktio-oikeus säilyvät myös etätyön aikana. Direktio-oikeus tarkoittaa, että työnantaja voi esimerkiksi tarvittaessa määrätä etäopetuksen toteutettavaksi myös työpaikalla, jos kotoa puuttuvat siihen tarvittavat työvälineet.

Olli Luukkainen korostaa, että on työnantajan vastuulla, että opettajilla on mahdollisuus toteuttaa opetusta etänä.

– Kun etäopetusta lähdetään järjestämään, opetus on yksiselitteisesti koulutuksenjärjestäjän vastuulla, samoin kuin se, että opettajalla on siihen välineet.

On työnantajan vastuulla, että opettajilla on mahdollisuus toteuttaa opetusta etänä.

Opetushallitus julkaisee tiistaina ohjeistuksen etäopetuksen toteuttamisesta. Tietoa asiasta löytyy jo nyt OKM:n ja Opetushallituksen sivuilta.

Uutinen päivittyy tarpeen mukaan uusilla tiedoilla.

 

OAJ ohjeistaa luottamusmiehiä ja jäseniä

Koska hallituksen linjaus ja etäopetuksen toteuttaminen herättävät varmasti kysymyksiä OAJ:n jäsenissä, OAJ ohjeistaa alkuviikosta asiasta tarkemmin luottamusmiehiä. Vastauksia kootaan myös jäsenille lähetettävään sähköpostiin.

Jotta sähköpostit tulevat perille, jäsenten kannattaa varmistaa, että omat yhteystiedot ovat ajan tasalla. Ohjeet tietojen päivittämiseen löytyvät täältä.

Näin hallitus linjasi koulutuksesta 16.3.

  1. Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti. Valtioneuvosto linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.

  2. Koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään. Poikkeuksellisesti kuitenkin lähiopetuksena järjestetään koulussa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1–3 luokkien opetus. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin. Edellä mainitut järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.

  3. Lähiopetuksen sijaan kaikkien yliopistojen, ammattikorkeakoulujen sekä ammatillisen koulutuksen, lukiokoulutuksen ja perusopetuksen järjestäjien opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen.

  4. Ylioppilastutkinnon kokeet toteutetaan 13.3.2020 julkaistussa tiivistetyssä aikataulussa 23.3.2020 mennessä huomioiden terveysviranomaisten antamat määräykset.

 

Valtioneuvoston tiedotustilaisuus 16.3.

Kuva: Leena Koskela

Uutista päivitetty 20.3. Lisätty tieto, että perusopetuksen 1–3 luokkien opetus järjestetään lähiopetuksena kaikille lapsille hallituksen muutettua linjaustaan.

 

Koronavirus: Ohjeita ja tietoa poikkeusoloista

  • OAJ kokoaa verkkosivuilleen vastauksia jäsenten koronavirusta koskeviin kysymyksiin. Tutustu: oaj.fi/koronavirus
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö viestii koronaviruksesta ja siihen varautumisesta täällä.
  • Opetushallitus julkaisee verkossa ohjeita ja tukimateriaalia opettajille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille. Tutustu täällä!
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa koronavirustilannetta ja vastaa kysymyksiin. Tutustu THL:n tilannekuvaan ja usein kysyttyihin kysymyksiin!
  • Työterveyslaitos ohjeistaa työpaikkoja koronavirusepidemian ehkäisemisestä. Tutustu ohjeisiin!