• Opettaja-lehti logo
 • OAJ-areena logo

Mikä toimii ja mikä mättää opetuksen arjessa? Jäsen, vastaa kyselyyn!

25.05.2020 - 14.53 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ selvittää, miten korona-ajan opetusjärjestelyt ovat toimineet varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja lukiossa. OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo kannustaa vastaamaan kyselyihin. Se on helppo tapa auttaa parantamaan toimimattomia käytäntöjä ja levittämään hyviä.

Yli 2 000 varhaiskasvatuksen opettajaa ja yli 5 500 opettajaa muilta koulutusasteilta vastasi keväällä OAJ:n kyselyihin, joilla selvitettiin ensitunnelmia ja kokemuksia opetuksen poikkeusjärjestelyistä.  

Näyttää hyvin todennäköiseltä, että poikkeusolot jatkuvat ensi syksynä. Siksi OAJ toivoo vähintään yhtä monen innostuvan vastaamaan kyselyihin vielä kesän korvalla.  

– OAJ:n jäsenet ovat opetusjärjestelyiden parhaita asiantuntijoita. Haluamme osaltamme auttaa levittämään toimintamalleja, jotka keventävät koronan aiheuttamaa työkuormaa ja auttavat keskittymään jälleen siihen tärkeimpään, eli oppimisen ja kasvun edistämiseen, OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo sanoo. 

Kesän kynnyksellä kyselyiden kohteena ovat varhaiskasvatus, perusopetus ja lukio. 

– Myös muilla koulutusasteilla työskenteleviä jäseniämme lähestymme näissä merkeissä sopivana ajankohtana, Salo kertoo. 

Vastaa kyselyyn viimeistään 7. kesäkuuta! 

Kyselyt ovat avoinna 7.6.2020 klo 16.00 asti. Kyselyihin vastaaminen vie muutaman minuutin. OAJ lähettää kyselyn sähköpostipoiminnalla 2500:lle perusopetuksessa ja lukioissa työskentelevälle sekä 1000:lle varhaiskasvatuksessa työskentelevälle jäsenelle. Jos sait kyselyn sähköpostiisi, toivomme, että vastaat sähköpostiisi tulleen henkilökohtaisen linkin kautta.

 • Perusopetuksen tai lukion opettaja tai rehtori, vastaa kyselyyn tästä! 

 • Varhaiskasvatuksen opettaja, erityisopettaja tai päiväkodin johtaja, vastaa kyselyyn tästä.

Varhaiskasvatuskyselyn tuloksia julkaistaan vielä ennen juhannusta, perusopetusta ja lukiota koskevien kyselyjen tulokset puolestaan elokuun alussa. 

Arki toimivaksi ja työkuorma hallintaan kestävillä ratkaisuilla 

Minkälaiset ratkaisut ja järjestelyt auttavat koronaepidemian aikana opettajia ja rehtoreita onnistumaan työssään? Millaista tukea ja ohjausta he ovat saaneet ja keneltä? Millainen on työvälineiden laita, entä tunne on omasta osaamisesta ja siinä tapahtuneista muutoksista? 

Muun muassa tällaisiin teemoihin pureudutaan perusopetuksen ja lukion opettajille ja rehtoreille suunnatussa kyselyssä. Lisäksi selvitetään esimerkiksi työkuormaa, turvallisuuteen liittyviä ajatuksia sekä poikkeusjärjestelyjen vaikutusta oppimiseen. 

– Tämä kevät on ollut kova koitos opettajille ja rehtoreille. Poikkeusjärjestelyjä on jouduttu luomaan tyhjästä, ja olemme saaneet paljon viestejä villeistäkin järjestelyistä. Nyt pitää kuitenkin varautua siihen, että poikkeusjärjestelyt jatkuvat myös ensi lukuvuonna, ja siksi yhteisiin haasteisiin tarvitaan kestäviä ratkaisuja, Jaakko Salo sanoo. 

 • Perusopetuksen tai lukion opettaja tai rehtori, vastaa kyselyyn tästä! 

 

Varhaiskasvatuksen työolot kuntoon ja aikaa palautumiselle 

Varhaiskasvatus jatkuu läpi kesän, kuten totuttua. Korona tuo kuitenkin kesään omat mausteensa ja haasteensa. Esimerkiksi lapsimäärä on todennäköisesti normaalikesää suurempi, ja korona on sekoittanut lomien suunnittelun. 

OAJ:n erityisasiantuntija Kirsi Sutton muistuttaa, että OAJ:n edellisessä poikkeustilannetta koskevassa kyselyssä nousi esiin, että ohjeet varhaiskasvatustoiminnan turvalliselle järjestämiselle olivat epäselvät ja puutteelliset ja että lapsiryhmiä ja päiväkoteja oli suositusten vastaisesti yhdistetty. Iso huoli nousi myös mahdollisista lomautuksista. 

– Haluamme jatkokyselyllä selvittää, miten kansallisia ohjeita tällä hetkellä noudatetaan varhaiskasvatuksessa, opettajien ja johtajien kokemuksia työhyvinvoinnista sekä miten elokuussa toteutuviin varhaiskasvatuslain muutoksiin on varauduttu, Sutton sanoo. 

 

Tästä on kyse

 • OAJ lähettää kyselyn sähköpostipoiminnalla 2500:lle perusopetuksessa ja lukioissa työskentelevälle sekä 1000:lle varhaiskasvatuksessa työskentelevälle jäsenelle. Jos sait kyselyn sähköpostiisi, toivomme, että vastaat sähköpostiisi tulleen henkilökohtaisen linkin kautta.

 • Sähköpostilla lähetetyn kyselyn lisäksi vastauksia kerätään verkon kautta avoimella linkillä, jonka välityksellä kaikki opettajat voivat tuoda kokemuksensa esiin. Näin pyritään saamaan mahdollisimman kattava kuva poikkeusjärjestelyistä.

 • Kaikki kyselyyn annetut tiedot ovat ehdottoman luottamuksellisia. Vastaamalla kyselyyn annat suostumuksesi siihen, että voimme hyödyntää vastauksiasi tehdessämme kyselystä julkaisuja, esityksiä ja raportteja. Kyselyn tuloksista ei yksittäistä vastaajaa pysty tunnistamaan.

 

Koronavirus: Ohjeita ja tietoa poikkeusoloista

 • OAJ kokoaa verkkosivuilleen vastauksia jäsenten koronavirusta koskeviin kysymyksiin. Tutustu: oaj.fi/koronavirus
 • Opetus- ja kulttuuriministeriö viestii koronaviruksesta ja siihen varautumisesta täällä.
 • Opetushallitus julkaisee verkossa ohjeita ja tukimateriaalia opettajille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille. Tutustu täällä!
 • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa koronavirustilannetta ja vastaa kysymyksiin. Tutustu THL:n tilannekuvaan ja usein kysyttyihin kysymyksiin!
 • Työterveyslaitos ohjeistaa työpaikkoja koronavirusepidemian ehkäisemisestä. Tutustu ohjeisiin!

 

Teksti: Heikki Pölönen

Kuva: Leena Koskela