• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Musiikki tehostaa oppimista – Aivotutkija Minna Huotilaisesta Vuoden koulutusvaikuttaja 2019

25.01.2020 - 14.00 Uutinen
Kuvituskuva

Helsingin yliopiston kasvatustieteen professori ja aivotutkija Minna Huotilainen on nimetty Vuoden koulutusvaikuttajaksi 2019. Huotilainen saa tunnustuksen myöntäneeltä OAJ:ltä kiitosta erityisesti siitä, että hän on työllään tuonut merkittävällä tavalla esille musiikin mahdollisuuksia oppimisen edistämisessä.

Helsingin yliopiston kasvatustieteen professori ja aivotutkija Minna Huotilainen on nimetty Vuoden koulutusvaikuttajaksi 2019.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ luovutti tunnustuksen Huotilaiselle opetus- ja kasvatusalan suurtapahtumassa Educassa 25. tammikuuta.

– Olen todella otettu palkinnosta, kiitos. Musiikillisten menetelmien käyttö opetuksessa tehostaa oppimista ja on aivotutkimuksen uusiempien löydösten mukaista, Huotilainen sanoo.

Kansainvälisesti arvostettua tutkimusta

Valinnan perusteluissa todetaan, että Huotilainen on merkittävällä tavalla tuonut tutkimus- ja julkaisutyössään esille musiikin mahdollisuuksia oppimisen edistämisessä.

Hänen tutkimustyönsä on kansainvälisesti tunnettua ja arvostettua. Hän on esimerkiksi ollut luomassa kansainvälistä ohjeistusta, jonka avulla musiikilla voi tukea kielellistä kehitystä.

– Suomalainen tutkimuspohjainen opettajankoulutus tarvitsee jatkuvasti perustakseen uutta tutkimusta. Pidän erittäin tärkeänä myös Huotilaisen suurta ja uutta luovaa roolia työhyvinvoinnin tutkimisessa ja edistämisessä, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa.

Musiikki yhdenvertaistaa oppijoita

Musiikin käyttö opetuksessa voi Huotilaisen mielestä lisätä oppijoiden yhdenvertaisuutta.

– Musiikin käyttö varhaiskasvatuksessa hyödyttää kaikkia ja turvaa kuulovammaisten lisäksi myös esimerkiksi kielellisistä häiriöistä kärsivien, suomea toisena kielenä oppivien ja erityisoppijoiden oikeutta hyvään oppimiseen.

OAJ:n hallitus palkitsee vuosittain kasvatus-, koulutus- ja tutkimusalalla ansioituneen henkilön tai yhteisön Vuoden koulutusvaikuttaja -tunnustuksella.

Minna Huotilaista palkinnon saajaksi esitti Suomen musiikinopettajien liitto SMOL ry.

Katso videolta Huotilaisen vinkit opettajien hyvinvointiin ja aivoterveyteen!

 

Teksti: Salla Hongisto
Kuva: Leena Koskela

 

Educa-messut 24.–25.1.2020