• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ vaatii terveysviranomaisilta ja opetushallinnolta tekoja opettajien terveyden turvaamiseksi

04.11.2020 - 12.09 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ on ollut tiiviisti yhteydessä opetushallintoon ja terveysviranomaisiin koronapandemian aikana ja vaatii tiukkoja toimia opetus- ja kasvatusalan henkilöstön turvallisuuden ja terveyden turvaamiseksi. OAJ vaatii täsmennettyjä, räätälöityjä ohjeistuksia päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin sekä tutkimusyksiköihin, Olli Luukkainen sanoo.

OAJ on vaatinut koronapandemian aikana toimia terveysviranomaisilta ja opetushallinnolta, jotta opetus- ja kasvatusalan henkilöstön ja kaikkien oppijoiden turvallisuus ja terveys voidaan kaikissa olosuhteissa turvata. Nyt tilanne on aivan liian sekava.

– Olen ollut tiiviissä yhteydessä terveysviranomaisiin ja opetushallintoon koronan aikana. Olen keskusteluissa aktiivisesti nostanut esiin OAJ:n jäseniltä tulleita huolia ja vaatinut selkeitä koronaohjeistuksia opetus- ja kasvatustoimintaan. Monilta osin ohjeistukset ovat kuitenkin olleet monitulkintaisia ja herättäneet enemmän kysymyksiä kuin antaneet vastauksia. Erityisesti suositusten painoarvoissa on ollut epäselvyyttä, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen painottaa.

Etenkin keväällä moni koronatilanteesta huolestunut jäsen oli yhteydessä myös OAJ:n edunvalvontaan. Yhteydenottoja tuli maalis-huhtikuussa yli 3 600, mikä on liki 60 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna vastaavaan aikaan. Jäsenten usein kysymiin asioihin ja huoliin koottiin vastauksia myös OAJ:n verkkosivuille, jotta jäsenet saisivat vastauksia mahdollisimman nopeasti. Vastauksia päivitetään edelleen sitä mukaa kun tilanne etenee osoitteeseen oaj.fi/koronavirus.

Moni huoli on kuitenkin sellainen, jonka ratkaisu vaatii terveysviranomaisten tekemiä räätälöityjä päätöksiä ja toimia päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin. Erityisesti maskeihin ja suojavisiireihin sekä niiden käytön vaikutuksista karanteeniin tarvitaan heti kansallinen linjaus.

Näitä toimia OAJ on vaatinut jo kuukausia.

– Meidän vaatimuksiimme on vastattu sekä terveysviranomaisten puolelta että opetushallinnosta, että ohjeistuksista ja suosituksista päättävät terveysviranomaiset niin kansallisesti, alueellisesti kuin paikallisestikin. Opetushallinnolla tai OAJ:llä ei ole tässä asiassa päätösvaltaa. Vain terveysviranomaiset voivat antaa ohjeita ja suosituksia. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että terveysviranomaiset eivät ymmärrä tai heitä ei riittävästi kiinnosta opetus- ja kasvatusalan todellinen arki ja se, millaisten ongelmien kanssa siellä päivittäin painitaan, Luukkainen sanoo.

Vaikuttaminen jatkuu.

– Keskustelemme terveysviranomaisten ja opetushallinnon edustajien kanssa asioista myös jatkossa ja viemme edelleen heille jäsentemme huolia ja esitän samoja vaatimuksia niin kauan, kunnes vaatimuksiimme vastataan ja ohjeistuksia täsmennetään ja tarvittaessa muutetaan. Keskusteluyhteys sinällään on hyvä ja rakentava sekä ratkaisuhakuinen. Tilanne ei ole missään nimessä helppo yhdellekään taholle, Luukkainen korostaa.

– Turvallisuuteen ja työsuojeluun liittyvät työnantajavelvoitteet ovat kaikilta osin edelleen voimassa eikä niistä tingitä, Luukkainen summaa.

Teksti: Milla Eronen
Kuva: Leena Koskela