• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

”Sopivin askelin ja taitojen mukaan” – Opetushallitukselta ohjeita korvaavan opetuksen järjestämiseksi

17.03.2020 - 16.54 Uutinen
Kuvituskuva

Opetushallitus julkaisi tiistaina 11-kohtaisen ohjeistuksen korvaavan opetuksen järjestämisestä kouluissa ja oppilaitoksissa alkaneissa poikkeusoloissa. OAJ:n kehittämispäällikön Jaakko Salon mukaan opettajien on huolehdittava myös omasta jaksamisestaan suurponnistuksessa.

Opettajat, oppilaitokset ja koulutuksen järjestäjät ympäri Suomen ovat aloittaneet historiallisen mittakaavan ponnistuksen, jossa korvaavaa opetusta pyritään aloittamaan etäyhteyksien avulla.

Alkaneissa poikkeusoloissa opetuksen järjestämisestä linjaa valtakunnallisesti Opetushallitus ja paikallisesti koulutuksen järjestäjät.

Opetushallitus julkaisi tiistaina listauksen asioista, jotka on hyvä huomioida poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirryttäessä. Ohjeissaan OPH muun muassa kehottaa luomaan yksinkertaisia rutiineja ja etenemään vaativassa tilanteessa itselleen sopivalta tuntuvassa tahdissa.

– Korvaava opetus kannattaa aloittaa mahdollisimman tutuilla menetelmillä ja välineillä. Opetukseen voi hiljalleen lisätä oppilaiden iän ja taitotason mukaan erilaisia vuorovaikutteisia työtapoja, kuten reaaliaikaisia verkkokokouksia, ohjeissa todetaan.

OPH:n 11-kohtaiseen ohjeistukseen voi tutustua täällä.

Kattavan infopaketin järjestelyistä OPH julkaisee keskiviikkona 18.3. Ohjeistukset koskevat kaikkia koulutusasteita.

Juttu jatkuu linkkivinkin jälkeen.

Koronavirus: vastauksia kysymyksiin

Opetus on koronavirusepidemian vuoksi poikkeusoloissa. Kokoamme vastauksia OAJ:n jäsenten kysymyksiin ja huoliin päivittyvälle sivulle. Tutustu!

oaj.fi/koronavirus

 

OAJ:n Jaakko Salo: ”Opettajien on syytä olla armollisia itselleen”

OAJ:n kehittämispäällikön Jaakko Salon mukaan Opetushallituksen ja opetuksen järjestäjien selkeät ohjeet ovat tärkeitä tilanteessa, jossa opettajien, koulujen, oppilaitosten ja myös huoltajien edellytykset poikkeusjärjestelyiden käyttöönotossa vaihtelevat merkittävästi.

– Opettajat tietysti työskentelevät niillä edellytyksillä, joita opetuksen järjestäjä tarjoaa käyttöön tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Opettajat tietysti tekevät tilanteessa parhaansa, mutta heidän on myös syytä olla armollisia sekä itselleen että toisilleen. On muistettava huolehtia myös omasta jaksamisestaan, Salo sanoo.

Salon mukaan on ymmärrettävä, ettei esimerkiksi kaikkea perusopetusta voida sellaisenaan toteuttaa näillä poikkeusjärjestelyillä.

– Poikkeuksellinen tilanne tulee ilman muuta vaikuttamaan myös oppimiseen. Hallituksen onkin syytä varautua tarvittavaan lisätukeen jo etukäteen.

Opettajat työskentelevät poikkeusoloissa voimassa olevin palvelussuhteen ehdoin ja normaalin palkanmaksun puitteissa.

Palvelussuhteeseen liittyviä kysymyksiä on käsitelty OAJ:n aiemmissa uutisissa maanantaina sekä tiistaina.

Päivitämme tätä juttua ja keräämme siihen toimivia etäopetusratkaisuja sekä Opetushallituksen suosituksia.

Kuva: Leena Koskela

 

Koronavirus: Ohjeita ja tietoa poikkeusoloista

  • OAJ kokoaa verkkosivuilleen vastauksia jäsenten koronavirusta koskeviin kysymyksiin. Tutustu: oaj.fi/koronavirus
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö viestii koronaviruksesta ja siihen varautumisesta täällä.
  • Opetushallitus julkaisee verkossa ohjeita ja tukimateriaalia opettajille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille. Tutustu täällä!
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa koronavirustilannetta ja vastaa kysymyksiin. Tutustu THL:n tilannekuvaan ja usein kysyttyihin kysymyksiin!
  • Työterveyslaitos ohjeistaa työpaikkoja koronavirusepidemian ehkäisemisestä. Tutustu ohjeisiin!