• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Opettaja kannusti journalismin pariin jo lukiolaisena – sillä tiellä Ina Mikkola on edelleen

04.10.2021 - 20.52 Uutinen
Kuvituskuva
Yksi tärkeimmistä asioista maailmassa on se, että kaikki ihmiset saisivat mahdollisimman hyvän ja tasa-arvoisen koulutuksen, Ina Mikkola sanoo. Kuva: Konsta Leppänen.

Toimittaja, ohjaaja ja kirjailija Ina Mikkola kiinnostui media-alasta Nuorten Ääni -toimituksessa, jonne silloinen puhetaidon opettaja kannusti häntä osallistumaan. Puhetaidon kursseista on ollut valtavasti hyötyä myöhemminkin, kun Mikkola puhetyöläisenä tarvitsee monipuolisesti argumentoinnin ja itsensä ilmaisemisen taitoja.

Mieleenpainuvimmaksi opettajakseen Ina Mikkola nimeää lukioaikaisen puhetaidon opettajansa Kaisan. 

– Kaisa suhtautui työhönsä erityisen intohimoisesti, ja hänestä huokui halu tehdä työnsä
tarkasti ja perusteellisesti. Hän suhtautui opiskelijoihin yksilöinä ja halusi tuoda jokaisen omat vahvuudet esiin, Mikkola kertoo.  

Kaisa suhtautui opiskelijoihin yksilöinä ja halusi tuoda jokaisen omat vahvuudet esiin.

Hän sanoo Kaisa olleen samaan aikaan lempeä ja vaativa: hän oli tosi huomaavainen, mutta osasi antaa kehittävää palautetta ja tarpeellista kritiikkiäkin. Kaisan kanssa oli helppo olla sellainen kuin on. 

– Parasta Kaisassa oli se, miten hän näytti omaa innostuneisuuttaan ja tempautui opiskelijoiden työskentelyyn mukaan. Muistan vieläkin Kaisan leveän hymyn, joka syttyi hänen kasvoilleen, kun hän näki opiskelijansa onnistuvan, olin se sitten minä tai joku koulukaveri. Hän näytti innostuksensa avoimesti meille ja tuki siten meidän onnistumistamme ikään kuin näyttäen, että oikealla polulla ollaan, Mikkola muistelee.  

Muistan vieläkin Kaisan leveän hymyn, joka syttyi hänen kasvoilleen, kun hän näki opiskelijansa onnistuvan.

Kursseilla karttui tärkeää osaamista  

Lukio tarjosi lukuisia puheilmaisun kursseja, ja Mikkola kävi niistä kaikki. Ammattitaitoisena opettajana Kaisa teki kursseista kiinnostavia ja inspiroivia. 

Ammattitaitoisena opettajana Kaisa teki kursseista kiinnostavia ja inspiroivia. 

Näillä kursseilla Mikkola sai monta oppia, joista on hyötyä edelleen toimittajan työssä. Hän osaa paitsi ilmaista itseään taitavasti myös argumentoida oman näkemyksensä puolesta. Sen lisäksi kursseilla harjaantui lukemaan ja tulkitsemaan yhteiskunnallista keskustelua. 

– Kaisan vetämillä kursseilla ja sillä osaamisella, jota Kaisa on työnsä kautta meille jakanut, on ollut suuri merkitys oman ammattitaitoni kehittymisessä, sillä puheilmaisu on tosi oleellinen osa työtäni.

Uutinen jatkuu videon jälkeen.

Työ Nuorten Ääni -toimituksessa oli sytyke media-alalle  

Eräänä päivänä luokkaan tullessaan Kaisa toi mukanaan A4-lapun. Paperissa mainostettiin Nuorten Ääni -toimitusta, joka on Helsingin kaupungin mediakasvatushanke. Toimituksessa tehtiin ihan oikeita juttuja Hesariin, Ylelle ja Suomen Kuvalehteen.  
 
Kaisa kannusti Mikkolaa menemään toimitukseen, ja tämän jälkeen Mikkola viettikin lukiovuosien lähes kaiken vapaa-ajan siellä. Hän innostui toimittajuudesta ja mediatyöstä laajemminkin ja päätyi lukion jälkeen ammattikorkeakouluun opiskelemaan elokuva- ja tv-alaa. Ammattikorkeakoulun opettajista on jäänyt mieleen erityisesti Minna. 

– Rakastin sitä, miten Minna haastoi opiskelijoita. Hän myös kuunteli tarkkaan, mitä toiveita meillä
opiskelijoilla oli. Halusin nimenomaan hänet myös opinnäytetyöni ohjaajaksi, koska halusin kehittyä, ja tiesin, että hän ei päästäisi minua helpolla. Juuri sellaisia opettajia tarvitaan, jos halutaan rakentaa kunnon ammattilaisia.

Ammattikorkeakoulun opettajista on jäänyt mieleen erityisesti Minna. Halusin nimenomaan hänet myös opinnäytetyöni ohjaajaksi, koska halusin kehittyä, ja tiesin, että hän ei päästäisi minua helpolla.

Ammattilainen Mikkolasta tulikin, ja urallaan hän on edelleen sillä tiellä, johon lukioaikaisen opettajan
Kaisan kannustus johdatti.  

– Olen monesti miettinyt, että mitä jos Kaisa ei olisi tuonut luokkaan sitä infolappua. En olisi välttämättä päätynyt toimittajaksi, ja tekisin ehkä nyt jotain muuta työkseni.

”Olen koulutuksen fani” 

Mikkola kertoo olevansa erityisesti naisena kiitollinen saamastaan koulutuksesta, koska tietää, että se ei kaikkialla ole itsestäänselvyys. Vierailut kouluissa esimerkiksi Nepalissa ja Yhdysvalloissa ovat
havahduttaneet siihen, miten hyvin asiat ovat Suomessa. 

– Yksi tärkeimmistä asioista maailmassa on se, että kaikki ihmiset saisivat mahdollisimman hyvän ja tasa-arvoisen koulutuksen. Koulutus takaa sen, että olemme sivistyneitä yksilöitä, se opettaa meitä ajattelemaan kriittisesti ja se toivottavasti auttaa meitä myös olemaan parempia ihmisiä toisillemme. Koulutus on kaikki kaikessa sivistyneen ja demokraattisen yhteiskunnan kannalta. Olen koulutuksen fani.

 

 

Sanotaan yhdessä #KiitosOpettaja!

Sanotaan yhdessä #KiitosOpettaja!

Tuleeko mieleen opettaja, jonka merkitys onkin elämäsi varrella kasvanut suuremmaksi kuin osasit ehkä kuvitellakaan? Tutustu Peter Nymanin, Seela Sellan, Jani Toivolan ja Ina Mikkolan tarinoihin ja jaa omasi. Nostetaan yhdessä esiin, miten suuri vaikutus opettajien työllä on ollut siihen, millaisiksi olemme kasvaneet!

TEHDÄÄN TULEVAISUUKSIA