• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Peter Nyman: Opettaja sytytti innon oppia lisää

04.10.2021 - 20.51 Uutinen
Kuvituskuva
Peter Nyman tietää, että pienenäkin opettajalta saatu kannustus voi kantaa pitkälle aikuisuuteen saakka. Kuva: Konsta Leppänen.

Toimittaja ja kirjailija Peter Nyman muistelee lämmöllä alakoulun luokanopettajaansa. Opettajan kannustus ja kaitafilmit sytyttivät jo lapsena kiinnostuksen oppia lisää historiasta, maantiedosta ja kulttuurista. Opettajat olivat Nymanille myös isällisiä hahmoja, joilta sai arvokasta tukea vilkkaina teinivuosinakin.

Peter Nyman kertoo ikuisesti muistavansa alakoulun luokanopettajansa. Hän oli isällinen, ystävällinen ja hyvähenkinen opettaja, joka kannusti ja valmensi oppilaitaan eteenpäin. Omalla asenteellaan opettaja innosti oppilaitaan laajan yleissivistyksen pariin.  

Nyman muistaa elävästi, miten paljon matkustellut opettaja näytti luokassa kaitafilmielokuvia ja mustavalkokuvia 50-luvun Italiasta. Ne tekivät Nymaniin vaikutuksen ja herättivät vahvasti tuntuvan kiinnostuksen Välimeren kulttuuria kohtaan.  

– Ne olivat vaikuttavia hetkiä. Opettajan tarinat avasivat ison oven sellaiseen uuteen maailmaan, jota 70-luvun Suomesta käsin ei muuten olisi kohdannut, Nyman muistelee.  

Pienikin hetki voi vaikuttaa läpi elämän

Peter Nyman uskoo, että pienikin yksittäinen hetki oppilaan ja opettajan välillä voi kantaa läpi elämän.

Peter Nyman uskoo, että pienikin yksittäinen hetki oppilaan ja opettajan välillä voi kantaa läpi elämän.

Erityisesti Nymanille on jäänyt mieleen yksi hetki. Oli oppitunti, ja opettaja kysyi, milloin Kolumbus saapui Amerikkaan. Tuolloin historianopetus ei ollut vielä alkanut, mutta Nyman sattui kuitenkin tietämään oikean vastauksen ja viittasi. 1492, Nyman vastasi, ja opettaja kehui häntä oikean vuosiluvun muistamisesta.

Nyman kokee kehun olleen jonkinlainen kipinä jatkaa historian parissa, ja historia onkin hänelle edelleen rakas harrastus ja intohimo.  

Uutinen jatkuu videon jälkeen.

Sivistyksen lisäksi opettaja on myös tuki ja turva 

Opettajilla on ollut koulutuksen lisäksi muutenkin tärkeä rooli Nymanin elämässä. Luokanopettajan lisäksi tällainen hahmo oli yläasteen ja lukion liikunnanopettaja. 

– Tulen eroperheestä, ja isäni asui eri paikkakunnalla kuin me. Ajattelen niin, että luokanopettajani ja myöhemmin liikunnanopettajani ovat toimineet minulle myös jonkinlaisena valmentajana ja isällisenä hahmona, jota siihen aikaan ehkä kaipasin. Etenkin yläkoulu saattaa olla aika haastavaa aikaa, ja opettajien tuella on ollut minulle suuri merkitys – niin suuri, että muistan sen edelleen ja pidän sitä arvossa, Nyman sanoo.

Etenkin yläkoulu saattaa olla aika haastavaa aikaa, ja opettajien tuella on ollut minulle suuri merkitys.

Omien kokemustensa myötä hän pitää hyvin tärkeänä, että myös tämän päivän lapsilla ja nuorilla on koulussa ammattitaitoisia ja innostavia opettajia.

– Olen itse ollut onnekas, kun olen kohdannut osaavia ja innostavia opettajia kaikilla koulutusasteilla, alakoulusta yliopistoon asti. En halua edes kuvitella, millainen Suomi olisi ilman opettajia. Mielestäni kaikki lähtee yleissivistyksestä ja siitä, mitä saamme opettajien ansiosta oppia. Se tekee meistä valmiimpia yksilöitä ja kansalaisia. Olemme valistuneisuuden lapsia, ja pääosan siitä pohjasta meille luovat opettajat.

Olen itse ollut onnekas, kun olen kohdannut osaavia ja innostavia opettajia kaikilla koulutusasteilla, alakoulusta yliopistoon asti. En halua edes kuvitella, millainen Suomi olisi ilman opettajia.

Yksikin oikea-aikainen kehu voi antaa sysäyksen kohti omaa intohimon kohdetta, ammattia tai vaikka harrastusta. Näin kävi Nymanille, ja niin voi käydä kenelle tahansa.  

– Jokainen kehu ja rohkaiseva sana on tärkeä. Pienenäkin saatu kannustus voi kantaa pitkälle aikuisuuteen saakka.

 

 

Sanotaan yhdessä #KiitosOpettaja!

Sanotaan yhdessä #KiitosOpettaja!

Tuleeko mieleen opettaja, jonka merkitys onkin elämäsi varrella kasvanut suuremmaksi kuin osasit ehkä kuvitellakaan? Tutustu Peter Nymanin, Seela Sellan, Jani Toivolan ja Ina Mikkolan tarinoihin ja jaa omasi. Nostetaan yhdessä esiin, miten suuri vaikutus opettajien työllä on ollut siihen, millaisiksi olemme kasvaneet!

TEHDÄÄN TULEVAISUUKSIA