• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Vuoden opetus -palkinto Turkuun: Draamatempaus johti turvallisempaan päiväkotiympäristöön

30.01.2021 - 13.13 Uutinen
Kuvituskuva
Palkitut varhaiskasvatuksen opettajat Anna Alanen ja Janna Liikkanen.

Turkulaisen Päiväkoti Ketunpesän väki lähti kaupungintalolle esittämään kunnallispoliitikoille, mitä vaaralliselle päiväkodin edustalle pitäisi tehdä. Vaikuttamaan rohkaiseva projekti palkittiin Vuoden opetus -palkinnolla Educa-messuilla, jotka järjestettiin tänä vuonna verkossa.

Päiväkoti Ketunpesässä lähdettiin ratkomaan päivänpolttavaa turvallisuuskysymystä viime keväänä lasten voimin. Ongelmana oli Turussa pientaloalueella sijaitsevan päiväkodin edustan turvaton suojatie, jonka lapset ylittävät monta kertaa päivässä kävellessään lähimetsään ulkoilemaan.

Yksi lasten vanhemmista vinkkasi pistämään lapset asialle. Varhaiskasvatuksen opettajien Anna Alasen ja Janna Liikkasen käsissä syntyi projekti, jossa esikoululaiset ja vuotta nuoremmat pikkueskarit ideoivat ja laativat havainnollisen näytelmän tien vaaroista ja korotetun suojatien tarpeesta.

Tempaus huipentui Turun kaupungintalolle. Lapset esittivät turkulaispäättäjille dramaattisen näytelmän, jossa dinosaurus örkkeineen jää tiellä kaahaavan autoilijan alle. Seuraavana syksynä vaivannäkö palkittiin, kun suojatie siirrettiin turvallisempaan kohtaan ja jalkakäytävää levennettiin.

– Lapset olivat lopputuloksesta riemuissaan ja vaikuttuneita, vaikka suojatien korotusta ei saatukaan, Anna Alanen kertoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

ketunpesa_suojatie_2F3A2147.gif

Kiitosta lasten aktiivisuudesta

Alanen ja Liikkanen julistettiin 3000 euron arvoisen Vuoden opetus 2020 -palkinnon voittajiksi verkossa järjestetyillä Educa-messuilla tammikuun lopussa. Kilpailun järjestää OAJ ja rahoittaa Suomen messusäätiö.

Kaksikko sai palkintoraadilta kiitosta muun muassa lasten osallistamisesta paikalliseen vaikuttamiseen. Alasen mukaan projekti istui hyvin Ketunpesän kulttuuriin, jossa lapsia kannustetaan tekemään mahdollisimman paljon itse ja vaikuttamaan asioihin valittamisen sijaan.

– Lapsissa on valtavasti potentiaalia, kun heille antaa tilaa toimia. Pienilläkin lapsilla on käsittämätön kapasiteetti ymmärtää ja oppia, hän sanoo.

Palkintoraati antoi tunnustusta myös siitä, miten tempaus teki varhaiskasvatuksen merkityksen näkyväksi päättäjille. Liikkanen ja Alanen ihastelivat, miten vakavasti päättäjät ottivat lasten asian. Kaupungin poliittinen johto oli otettu päiväkotilasten aktiivisuudesta.

– En muista missään muussa tilaisuudessa päättäjien kuunnelleen yhtä tarkkaavaisesti ja ymmärtäneen niin selkeästi, mistä ongelmassa oli kyse, kirjoitti Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen, joka oli yksi ketunpesäläisten suosittelijoista palkinnon saajiksi.

Kunnianosoitus varhaiskasvatukselle

Kaksikko sai kiitosta myös tempauksen monistettavuudesta: palkintoraadin mukaan vastaava projekti voidaan toteuttaa missä tahansa päiväkodissa mistä tahansa aiheesta, joka nousee yhteiseksi tavoitteeksi.

Liikkanen ja Alanen korostavat, että moni projekti alkaa pienestä, kuten tämäkin. Ensin ideoitiin ratkaisuja arkiseen ongelmaan ja kirjoitettiin yhdessä kaupungin palautekanavaan. Kun vastausta ei kuulunut, otettiin yhteyttä tuttuun poliitikkoon ja alettiin puuhata näytelmää. Projekti eli ja paisui lasten käsissä.

Vuoden opetus -palkinnosta Alanen ja Liikkanen ovat otettuja. Heistä palkinto on kunnianosoitus suomalaisten varhaiskasvatuksen opettajien ammattitaidolle.

– Toivoisin, että tämä toisi oman työn arvostusta myös kentälle. Emme ole vain päiväkotitätejä, vaan tämä on huippuarvokasta ja palkitsevaa pedagogista työtä, Liikkanen sanoo.

Vuoden opetus -palkinnon saaja valitaan ilmiantojen perusteella. Ketunpesän tapauksessa ilmiantajia olivat päiväkodin lasten huoltajat.

Palkintoraadissa oli edustajat OAJ:stä, Messukeskuksesta, Opetushallituksesta, Suomen Kuntaliitosta, Suomen Vanhempainliitosta sekä Suomen Rehtorit SURE ry:stä.

Katso palkittujen opettajien hauska video projektista sekä opettajien tekemä kiitosvideo.

Teksti: Heidi Pelander
Kuvat: Suvi Elo