• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ahtelalta sovintoehdotus yksityiselle opetusalalle

29.04.2022 - 09.48 Uutinen
Kuvituskuva

Sovittelija Jukka Ahtela on jättänyt sovintoehdotuksen yksityisen opetusalan työehtosopimuskiistaan. Hän odottaa vastauksia työntekijä- ja työnantajaliitoilta perjantaihin 29.4. klo 20 mennessä. OAJ:n hallitus käsittelee sovintoehdotusta iltapäivällä.

Sovintoehdotus on jo toinen, joka annetaan yksityiselle opetusalalle. Yksityisten koulujen ja oppilaitosten työntekijöitä edustavat OAJ, JHL ja Jyty hylkäsivät 14.4. ensimmäisen ehdotuksen, koska se ei niiden mielestä tarjonnut kilpailukykyisiä työehtoja eikä riittäviä palkankorotuksia.

Yksityisellä opetusalalla on annettu kolme lakkovaroitusta. Siirtojen jälkeen lakko alkaa tiistaina 3.5. viidessätoista helsinkiläisessä ja kahdessa tamperelaisessa yksityiskoulussa. Jos kaikki osapuolet hyväksyvät sovintoehdotuksen, lakot peruuntuvat.

Sovintoehdotuksen sisällöstä kerrotaan sen jälkeen, kun liitot ovat antaneet vastauksensa sovittelijalle. OAJ:ssa ehdotukseen ottaa ensin kantaa tulo- ja palkkapoliittinen toimikunta ja sen jälkeen OAJ:n hallitus.

Ratkaisua haettu jo pitkään

Yksityisen opetusalan työehtosopimuksen voimassaolo päättyi 31.3.2022. OAJ aloitti neuvottelut uusista työehdoista Sivistan kanssa jo helmikuun alkupuolella, mutta sitkeä yritys ei tuottanut tulosta, vaan neuvottelut keskeytettiin 2.4. Ensimmäisen lakkovaroituksen OAJ, JHL ja Jyty antoivat 4.4.

Ratkaisua on haettu viime päivät tiiviisti sovittelijan johdolla.

Sivistalaisissa yksityisissä kouluissa ja oppilaitoksissa työskentelee noin 9 400 OAJ:n jäsentä.

OAJ neuvottelee Sivistan kanssa myös ammatillisten aikuiskoulutusten työehtosopimuksesta. Myös aikuiskoulutuskeskuksia koskevat sopimusneuvottelut keskeytyivät 2.4.

Lakkouhkakoulut yksityisellä opetusalalla

Helsinki, lakkouhka 3.-10.5. Apollon yhteiskoulu, Helsingin Englantilainen koulu, Helsingin Saksalainen koulu, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, Helsingin Uusi yhteiskoulu, Helsingin yhteislyseo, Herttoniemen yhteiskoulu, International School of Helsinki, Kulosaaren yhteiskoulu, Lauttasaaren yhteiskoulu, Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio, Munkkiniemen yhteiskoulu, Oulunkylän yhteiskoulu, Pohjois-Haagan yhteiskoulu ja Töölön yhteiskoulu.

Tampere, lakkouhka 3.-9.5. Kalevan lukio ja Tampereen yhteiskoulu 

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!