• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Kunta-alalle toinen lakkovaroitus – lakonuhka Tampereella ja Kuopiossa

11.03.2022 - 12.01 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ ja neuvottelujärjestö JUKO antavat jo toisen lakkovaroituksen. Lakkovaroitus koskee Tampereen ja Kuopion kaupunkeja. Lakon piirissä olisi 4 000 OAJ:n jäsentä.

Opettajat ovat mukana laajassa kunta-alan lakossa, jonka ensimmäinen lakkovaroitus annettiin Jyväskylän ja Rovaniemen kaupunkeihin tämän viikon maanantaina. Tänään annettu lakkovaroitus koskee Tampereen ja Kuopion kaupunkien palveluksessa työskentelevää opetushenkilöstöä. Ellei sopimusratkaisua synny, lakko toteutuu 29.–30.3. Myös Julkisen alan unioni JAUn jäsenliittojen kunta-alalla työskentelevät jäsenet ovat samaan aikaan lakossa samoilla paikkakunnilla.

Työ- ja elinkeinoministeriö voi siirtää lakon alkamista kahdella viikolla. Lisäksi virkamiesten lakkoa voidaan tämän lisäksi siirtää vielä viikolla.

– Nyt on kunta-alan palkkaohjelman aika. Sillä on kurottava umpeen kunta-alan palkkojen jälkeenjääneisyyttä ja varmistettava, että kuntasektori on jatkossa veto- ja pitovoimainen työnantaja. Nykyisellä palkkatasolla kuntasektori ei ole sellainen, OAJ:n ja JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen painottaa.

– Nykyisellä palkkatasolla kuntasektori ei ole houkutteleva työnantaja. On koko Suomen tulevaisuuden kannalta erittäin tärkeää, ellei kohtalonkysymys, että meillä on myös jatkossa vahva sivistyssektori. Maailman parhaita opettajia ei saa alennushinnalla, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos toteaa.

Kunta-alan sopimuksen sovittelu on alkanut

Kunta-alan virka- ja työehtosopimuksesta on neuvoteltu tämän viikon alusta valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla. Osapuolet ovat ratkoneet kokonaisuutta lähes päivittäin.

Lakkoavustus maksetaan jokaiselta lakkopäivältä

Lakon piirissä ovat ne OAJ:n jäsenet, jotka kuuluvat OVTES- ja KVTES-sopimukseen ja joiden työnantaja on kaupunki. Lakon ulkopuolelle on rajattu ne jäsenet, jotka ovat järjestäytyneet Opetusalan Ammattijärjestöön KEA ry:n (Koulutuksen esimiehet ja asiantuntijat) tai Opsia ry:n (Opetus- ja sivistystoimen asiantuntijat) kautta.  

Lakon aikana Tampereen ja Kuopion kaupunkien palveluksessa olevat opettajat eivät mene työpaikalleen, eivät anna etäopetusta eivätkä hoida muitakaan työtehtäviään. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, mutta OAJ maksaa jäsenilleen lakkoavustusta 180 euroa jokaista lakkopäivää kohti. Lakkoavustus on veronalaista tukea, ja sitä pitää hakea erikseen OAJ:stä. Lakon piirissä olevat saavat OAJ:ltä erilliset ohjeet lähempänä.

– Olemme valmistautuneet lakkoon pitkäjänteisesti muun muassa valmistelemalla materiaalit viime vuoden puolella ja kouluttamalla paikalliset lakkotoimijat useaan kertaan. Lakon piirissä olevien jäsenten on hyvä seurata OAJ:n paikallisyhdistysten viestintää sekä muita kanavia. Ensimmäisenä lakkopäivänä järjestetään myös mielenilmaus yhdessä muiden liittojen kanssa, OAJ:n erityisasiantuntija Kaj Raiskio toteaa.

Lakko on laillinen toimenpide ja vastuun siitä kantaa ammattijärjestö. Työnantaja ei saa kohdistaa lakkoon osallistuviin minkäänlaista painostusta, eikä saa esimerkiksi tiedustella, onko työntekijä liiton jäsen tai onko tämä osallistumassa lakkoon.

OAJ tavoittelee opettajille muun muassa ansiokehityksen turvaavia palkankorotuksia, monivuotista palkkaohjelmaa sekä työmäärän rajaamista. Lue lisää neuvottelutavoitteista

OAJ on koonnut vastauksia usein kysyttyihin lakkoaiheisiin kysymyksiin.

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!