• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Kuusi kansanedustajaa kertoo koulutuksen merkityksestä – katso videot!

05.10.2022 - 20.02 Uutinen
Kuvituskuva
Opettajien työllä on suuri merkitys Suomen tulevaisuudelle, uskovat kansanedustajat.

Viime vuosina Suomessakin on eletty monien myllerrysten keskellä. Myös tulevaisuudessa häämöttäviin uhkiin on varauduttava. Maailman opettajien päivänä kuusi kansanedustajaa kertoi ajatuksiaan opettajien ja laadukkaan koulutuksen merkityksestä Suomelle.

Pandemia, sota, energiakriisi, osaajapula ja koulutustason lasku. Nykyinen hallitus on joutunut etsimään ratkaisuja moneen sellaiseen ongelmaan, jotka vielä jokin aika sitten saattoivat tuntua kaukaisilta. 

Ja kun tiedetään, että edellisten lisäksi esimerkiksi työelämän murros, ilmastonmuutos ja luontokato vaikuttavat yhä enemmän jokaisen elämään myös Suomessa, on selvää, että seuraavakaan hallitus ei pääse helpolla.

Ratkaisut ovat päättäjistä kiinni

Ongelmiin on onneksi ratkaisuja. Tulevaisuudenkestävä Suomi tehdään koulutuksella, muistuttaa Opetusalan Ammattijärjestö OAJ tuoreissa eduskuntavaalitavoitteissaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

mop-katarinamurto-by-hp.jpg

OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto kertoi päättäjille ja yhteistyökumppaneille OAJ:n ratkaisuehdotuksista, joiden avulla Suomi pärjää tulevaisuuden haasteissa.

OAJ on listannut lukuisia ratkaisuja, joilla tuleva hallitus voi varmistaa, että tulevaisuuden Suomessa jokaisella on riittävät perustaidot ja työelämällä tarvitsemansa osaajat. Tekoja tarvitaan jokaisella koulutusasteella, varhaiskasvatuksesta aina vapaaseen sivistystyöhön ja korkeakoulutukseen.

Tutustu OAJ:n eduskuntavaalitavoitteisiin täällä

Päättäjät tunnistavat koulutuksen merkityksen – katso ajatukset videoilta!

Maailman opettajien päivänä OAJ tapasi muun muassa kansanedustajia ja avasi heille eduskuntavaalitavoitteitaan. 

Kuuden eri puolueen kansanedustajat kertoivat videolle omia ajatuksiaan osaavien opettajien sekä laadukkaan kasvatuksen ja koulutuksen merkityksestä Suomen tulevaisuudelle.

Katso ja jaa videot – ne löytyvät kansanedustajan sukunimen mukaan aakkosjärjestyksessä alta.

Eeva-Johanna Eloranta: Koko kouluyhteisön hyvinvointi luo edellytykset oppimiselle

Osaajapula on yksi tämänhetkisistä ongelmista, jotka konkretisoivat, miten tärkeää kouluttautuminen on jokaiselle. Ja jotta jokainen saa mahdollisuuden oppia ja tavoitella unelmiaan, täytyy esimerkiksi oppimisen tuki panna kuntoon, toteaa kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd). Pitäisikö peruskoulussakin satsata enemmän perustaitoihin, koska niiden varaan muukin oppiminen rakentuu, hän pohtii.


Sari Essayah: Koulutus tekee Suomesta vakaata ja turvallista yhteiskuntaa

Koulutuksella ja osaamisella on aina ollut suomalaisessa yhteiskunnassa suuri merkitys, sanoo kansanedustaja Sari Essayah (kd). Näin hän uskoo olevan myös tulevaisuudessa. Videolla hän painottaa tietojen oppimisen lisäksi esimerkiksi tunne- ja vuorovaikutustaitojen oppimisen tärkeyttä.


Hanna Holopainen: Tässä ajassa, jos missä, tarvitaan sivistystä ja osaamista

Elämme keskellä maailmanpoliittista kriisiä ja turbulentteja aikoja. Nyt, jos joskus, tarvitaan sivistystä ja osaamista, toteaa kansanedustaja Hanna Holopainen (vihr). Resurssien parantamiseksi tarvitaan hänestä korjaussarja.


Veronika Honkasalo: Koulusta pitäisi rakentaa turvasatama muutosten keskelle

Maailma on aiempaa turvattomampi ja monimutkaisempi. Koulua pitäisikin rakentaa turvasatamaksi niin lapsille ja nuorille kuin opettajille, toteaa kansanedustaja Veronika Honkasalo (vas). Hän peräänkuuluttaa rauhallisia työolosuhteita opettajille sekä parannuksia oppimisen tukeen ja liian suureksi paisuneisiin ryhmäkokoihin.


Sari Multala: Koulutus on Suomen tulevaisuudelle ratkaisevan tärkeässä roolissa

OECD:n tuore raportti kertoo Suomen osaamistason olevan laskussa, ja monella on haasteita jopa perustaidoissa. Kansanedustaja Sari Multala (kok) uskoo, että opettajilla läpi koko koulutuspolun on suuri merkitys siinä, että kaikki saadaan pidettyä mukana. Jotta tämä onnistuu, täytyy huolehtia siitä, että Suomessa on jatkossakin maailman parhaat opettajat.


Jouni Ovaska: Koulutus ja osaaminen rakentavat Suomen hyvinvointia

Kun panostetaan koulutukseen ja osaamiseen, rakennetaan menestyviä yhteiskuntia, toteaa kansanedustaja Jouni Ovaska (kesk). Sellaisia, joissa kaikki otetaan huomioon ja joissa voidaan luottaa päättäjiin ja demokratiaan.

Teksti ja kuvat: Heikki Pölönen

Videot: Hannu Aaltonen