• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Sovintoehdotus hylättiin – OAJ olisi perusteellisen harkinnan jälkeen hyväksynyt ehdotuksen

11.05.2022 - 12.23 Uutinen
Kuvituskuva

Sovittelulautakunnan eilen antama sovintoehdotus kaatui, koska kaikki neuvotteluosapuolet eivät hyväksyneet ehdotusta. JUKO ja OAJ olisivat sen omalta osaltaan hyväksyneet.

OAJ:n hallitus hyväksyi sovittelulautakunnan kunta-alalle antaman sovintoehdotuksen omalta osaltaan eilen illalla ja JUKO tänään aamupäivällä.

Lautakunnan eilen antama ehdotus ei kuitenkaan tullut hyväksytyksi, sillä kaikki järjestöt eivät sitä hyväksyneet. Vastaukset annettiin sovittelulautakunnalle tänään kello 12.

Työmarkkinaneuvottelujen jatko sovintoehdotuksen kaatumisen jälkeen on keskiviikkona puoliltapäivin vielä epäselvä.

OAJ olisi ollut valmis hyväksymään sovittelulautakunnan antaman ehdotuksen pitkän harkinnan jälkeen.

OAJ:n tärkein pitkäaikainen tavoite, viisivuotinen palkkaohjelma, ehdotuksessa saavutettiin halutun pituisena. Erityisen hankalassa taloustilanteessa sovintoehdotus myös antoi kuntaan palkkarahaa enemmän, kuin muut alat ovat saaneet. Sopimuskorotukset olisivat olleet yleisen tason mukaiset ja sitä korkeampia. Ehdotus turvaisi opettajien tilanteen epävakaassa taloustilanteessa pitkäksi aikaa.

– Sopimusehdotuksessa olisi ollut monia OAJ:lle hyvin hankaliakin kohtia muun muassa palkkaohjelman kohdentamisessa, mutta olisimme tässä työmarkkinatilanteessa hyväksyneet ehdotuksen, jossa kuitenkin tavoitteemme selvästi etenivät, Jukon ja OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Eilen julkaistussa sovintoehdotuksessa oli useita positiivisia muutoksia OVTESin sopimusliitteeseen.
Varhaiskasvatuksen opettajien tilanne eteni sovintoehdotuksessa selvästi, sillä siinä otettiin ensimmäisen kerran huomioon palkkaero kelpoisen varhaiskasvatuksen opettajan ja ei-kelpoisen opettajan välillä. 

JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen on edelleen myös OAJ:n puheenjohtaja käynnissä olevan OAJ:n valtuustokokouksen loppuun saakka.

Teksti: Airi Vuolle
Kuva: Leena Koskela

Jaa