• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Gradian irtisanomiset ovat riski koulutuksen laadulle ja opettajien työhyvinvoinnille

12.01.2023 - 12.24 Uutinen
Kuvituskuva

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian yhteistoimintaneuvottelujen päätyttyä alkoivat palvelussuhteita koskevat keskustelut. Niiden pohjalta on päätetty irtisanoa 60 henkilöä, joista 36 on opetushenkilöstöä ja 24 hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä. Henkilöstömäärä vähenee myös siten, että 42 päättyvää määräaikaista tehtävää ja 35 eläköitymiseen päättyvää tehtävää jätetään täyttämättä. Henkilöstön vähennyksillä tavoitellaan 7,5 miljoonan euron kustannusvähennystä.

Taloutta sopeutettiin aluksi hyödyntämällä eläköitymisiä ja määräaikaisuuksien päättymisiä sekä karsimalla investointeja ja hankintoja. Valitettavasti nämä keinot eivät olleet riittäviä, ja yt-neuvotteluissa päädyttiin irtisanomisiin. Henkilöstön edustajien (JUKO, JHL, JYTY) yhteinen kanta neuvotteluissa oli, että irtisanomisten sijasta henkilöstölle olisi pitänyt löytää korvaavia työtehtäviä kuntayhtymässä.  

– Taloudella perusteltu henkilöstömäärän sopeuttaminen olisi myös voitu tehdä pidemmällä ajanjaksolla, jolloin se olisi voitu toteuttaa vähemmillä irtisanomisilla, arvioi OAJ:n kehittämispäällikkö Niku Tuomisto.

Suuret henkilöstövähennykset vaikuttavat väistämättä koko työyhteisön hyvinvointiin ja tuloksellisuuteen. Irtisanottujen tehtävät siirtyvät joko työssä jatkaville opettajille tai hallinnon ja tukipalvelujen työntekijöille.

– Irtisanomiset aiheuttavat vakavia haasteita henkilöstön jaksamiselle. Herää kysymys, ollaanko henkilöstöä nyt vähentämässä enemmän kuin olisi ollut taloudellisti tarpeen ja toiminnan kannalta järkevää, Tuomisto pohtii.

Hän jakaa myös henkilöstön huolen siitä, voidaanko Gradiassa taata opiskelijoille riittävä koulutus, ja pystytäänkö jatkossa vastaamaan alueellisiin työvoimatarpeisiin. Henkilöstön edustajat pitävät ehdottoman tärkeänä, että koulutustarjonta turvataan riittävällä laajuudella ja volyymilla Jyväskylässä, Jämsässä ja Laukaan Lievestuoreella.

– Työnantaja vastaa ratkaisuistaan ja sen vaikutuksista, myös koulutuksen laatuun, muistuttaa Tuomisto.

 

Teksti: Riikka Juva
Kuva: Leena Koskela

Jaa