• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:n hallitus hyväksyi tänään yksityisen sosiaalipalvelualan sopimuksen liityntäpöytäkirjan

14.06.2023 - 17.47 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ:n edustajat kävivät yksityisen sosiaalipalvelualan liityntäpöytäkirjaa koskevat neuvottelut alkuviikosta ja liityntäpöytäkirja hyväksyttiin OAJ:n hallituksessa tänään.

Yksityisen sosiaalipalvelualan uusi työehtosopimus julkaistiin eilen. Tänään OAJ:n hallitus hyväksyi liityntäpöytäkirjan, jolla järjestö on mukana sopimuksessa.

Tällä kierroksella liityntäpöytäkirjan terminologiaa uusittiin ja nykyaikaistettiin, ja se vastaa paremmin nyt niin lainsäädäntöä kuin tehtäviäkin.

Sak-työaikaan ei saatu järjestön tavoittelemia parannuksia, vaikka lain tuomat velvoitteet ja ohjaavat asiakirjat, kuten varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, määrittelevät opetushenkilöstölle samat vastuut ja velvollisuudet niin yksityisissä kuin kunnallisissakin päiväkodeissa.

– Jostain syystä työnantaja katsoo, että opettajan sak-työaikaan kuuluu myös moniammatillinen yhteistyö toisin kuin muissa sopimuksissa, OAJ:n neuvottelija Kirsi Sutton harmittelee.

Hän kuitenkin lupaa, että tämän kohdan osalta työ kuitenkin jatkuu tulevissa neuvotteluissa.

– Tällä neuvottelukierroksella keskityttiin palkankorotuksiin, joilla kirittiin palkkaeroa kiinni suhteessa kunta-alaan ja siinä myös onnistuttiin. Tästä lämmin kiitos sekä jäsenillemme että aktiivitoimijoille hyvin sujuneista lakkotoimista, Sutton kiittelee. 

Kuntien ja yksityisten päiväkodeissa tehtävä työ on samaa, niillä on samat lainsäädännölliset velvoitteet sekä ohjaavat asiakirjat ja varhaiskasvatussuunnitelmat.

Sopu löytyi järjestöllisten toimien jälkeen

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelut toisen vuoden palkankorotuksista aloitettiin jo tammikuun lopulla. Neuvotteluja korotuksista käytiin talven ja kevään aikana, mutta sopua ei löytynyt. Sopimus irtisanottiin maaliskuun viimeinen päivä ja neuvottelut keskeytyivät tuloksettomina perjantaina 28. huhtikuuta. Työehtosopimus päättyi 30. huhtikuuta, ja sopimukseton tila alkoi. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto annettiin 2.5., ensimmäinen lakkovaroitus 4.5. ja toinen lakkovaroitus 16.5. Molemmat lakot toteutuivat touko-kesäkuussa ennen kuin neuvotteluosapuolet pääsivät sopuun 8.6.

OAJ:n jäsenistä vajaa 900 kuuluu sopimuksen piiriin. Jäsenet työskentelevät yksityisissä päiväkodeissa varhaiskasvatuksen opettajina, erityisopettajina ja päiväkodin johtajina. OAJ on mukana sopimuksessa liityntäpöytäkirjalla.

 

Jaa