• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ: Lakia vientimallista ei pidä viedä eteenpäin, muuten edessä on palkkavaalit

13.05.2024 - 14.32 Tiedote
Kuvituskuva

OAJ on pettynyt, koska neuvottelutie työmarkkinamallista ei aukea vieläkään. – Lakitie tarkoittaisi entistä vaikeampia neuvotteluja jatkossa, työriitojen määrän kasvua sekä vaalien muuttumista palkkavaaleiksi, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto ennustaa.

OAJ on hallitusohjelman julkistamisesta lähtien vastustanut hallituksen tavoitetta vientimallin kirjaamisesta lakiin. Malli vaikeuttaisi merkittävästi palkkaneuvotteluja jatkossa sekä vaarantaisi erityisesti julkisen sektorin ja naisvaltaisen alojen palkkakehityksen.

– OAJ on esittänyt neuvotteluja työmarkkinamallista keskeisten liittojen ja neuvottelujärjestöjen kesken. Neuvottelu- ja sopimistie olisi kaikille paras ratkaisu. Olemme pettyneitä, koska neuvottelutie työmarkkinamallista ei aukea vieläkään ja aika käy vähiin, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto toteaa. 

Vientimallin kirjaaminen lakiin ei ole järkevää kenenkään kannalta. 

– Lakitie tarkoittaisi poliitikkojen puuttumista palkkaneuvotteluihin. Tämä johtaisi vaaleihin, joissa poliitikot väistämättä joutuisivat ottamaan kantaa palkkoihin ja palkankorotuksiin. Lainsäädäntö toisi myös tullessaan väistämättä tulkintaongelmia, mistä seuraisi entistä vaikeammat työriidat. Siksi hallituksen tulisi nyt vakavasti harkita, ettei se veisi lakitietä eteenpäin, Murto sanoo. 

OAJ on esittänyt, että valtakunnansovittelijan toimiston yhteyteen perustetaan elin, jonka tehtävä on tuottaa neuvottelujen tueksi yhteistä taloudellista tilannekuvaa. 

– Tämä lisäisi osapuolten yhteistä ymmärrystä taloustilanteesta ja siten tukisi neuvotteluratkaisun löytymistä, Murto toteaa. 

Vientimallin lakivalmistelu työryhmässä on loppusuoralla. 

– Mikäli hallitus OAJ:n ja Tehyn puheenjohtajien selvitystyöstä huolimatta vie lakisääteistä vientimallia eteenpäin, jo ensi kevään kuntavaaleista tulee todennäköisesti palkkavaalit, Murto huomauttaa. 

Yksityisellä opetusalalla tänään alkanut lakko ei liity hallitusohjelmaan, vaan lakolla pyritään vauhdittamaan työehtosopimuksen syntymistä. Eli kyseessä ei ole poliittinen lakko.

Jaa