• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Voithan sinä myydä jäätelöä

31.05.2024 - 16.03 Uutinen
Kuvituskuva
Jenny Riivali Kortepohjan päiväkodin pihalla. Kuva: Petri Blomqvist

Jyväskyläläinen luokanopettaja Jenny Riivali jää työttömäksi, kun kollegat lähtevät kesälomalle. Hänen määräaikainen työsuhteensa Jyväskylän kaupungilla on voimassa vain toukokuun loppuun ja hän on kesän työttömänä. Hallituksen tekemät sosiaaliturvan heikennykset laittavat Riivalin arjen ahtaalle.

– Valmistuin Jyväskylän yliopistosta tammikuussa 2023, ja sain heti viransijaisuuden. Nyt on toinen viransijaisuus loppumassa, jyväskyläläinen Jenny Riivali kertoo. 

Viransijaisuuksista joutuu kuitenkin kesäksi kortistoon, koska Jyväskylän kaupunki ei palkkaa Riivalia koko vuodeksi, vaan ainoastaan lukuvuoden työajan loppuun.

– Tilanne tuntuu todella ikävältä ja heikentää työmotivaatiota, kun muut pääsee lomille ja itse jää työttömäksi. Ansiosidonnaisen heikennykset taas tekevät talouteen ison loven, kun ostimme asunnon juuri vuosi sitten ja meillä on kaksi lasta, Riivali jatkaa.

Ansiosidonnaiseen satojen eurojen pudotus

Tänä kesänä tilanne on poikkeuksellisen hankala.  Aiemmin määräaikaisuuden aikana kertynyt lomapäiväkorvaus ei vaikuttanut työttömyysturvaan. Nyt se siirtää ansiosidonnaisen päivärahan maksua eteenpäin, eli lomapäiväkorvaus pitää käyttää omaan toimeentuloon. Käytännössä valtio siis määrää että lomarahoilla on elettävä ennen työttömyyspäivärahan saamista ja siirtää näin ansaitut lomapäiväkorvaukset itselleen. Ansiosidonnaisesta on poistettu myös lapsikorotukset, mikä tekee satojen eurojen loven maksettavaan tukeen.

– Jyväskylän kaupunki maksaa lopputilin päättyvästä työsuhteesta kesäkuun lopussa. Sitten jaksotussäännön mukaan täydet lomapäiväkorvaukset siirtävät työttömyyden alkua 28 päivää, jonka jälkeen voi työttömyyskassaan laittaa hakemuksen. Kassa käsittelee niitä oman aikansa ja ensimmäinen päiväraha maksetaan loppukesästä, Riivali kertoo.

Joidenkin työnantajien palkanmaksusykli on vieläkin harvempi, esimerkiksi Helsingin kaupunki maksaa loppupalkan heinäkuun palkan yhteydessä.

OAJ huolissaan

OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroosin mukaan jaksotussääntö on puhdas säästötoimenpide.

– Opettajien työnkuvasta johtuen keskeytysjärjestelmässä olevat opettajat eivät voi olla poissa töistä, vaan vuosilomaa vastaava lomapäiväkorvaus maksetaan työsuhteen päättyessä rahana. Nyt lain muuttuminen aiheuttaa määräaikaisena opetustyössä työskenteleville tuhansien eurojen menetykset. Tämä on väärin, Lindroos alleviivaa.

OAJ on neuvotellut viime neuvottelukierroksella määräaikaisten puolesta lomapäiväkorvauksen suuremmaksi, mutta nyt jaksotus tarkoittaa että tämä neuvottelutyö valuu valtion kassaan, Lindroos jatkaa.

Riivali ilmoittautuu kesän ajaksi työttömäksi. TE-toimisto vaatii aktiivisia toimenpiteitä työttömyyden aikana, vaikka hän on sopinut jo seuraavasta sijaisuudesta, joka alkaa syksyllä. Aktiiviset toimenpiteet ovat työpaikkojen hakemista ja TE-toimiston puheluihin vastaamista.

– Kerran virkailija kysyi minulta, kuinka työnhaku etenee. Kerroin että opetusalan työpaikkoja ei kesällä ole oikein auki. Virkailija ehdotti, että voisin hakea vaikka jäätelömyyjäksi, kun niitä paikkoja olisi. Olen kyllä hakenut työpaikkoja, mutta kertonut hakemuksessa rehellisesti, että voin olla töissä ainoastaan lukuvuoden alkuun asti. Ei niistä ole perään soiteltu, Riivali kertoo.

Riivalin mukaan hän voisi mielellään tehdä kesällä jotain ammatillisesti kehittävää.

– Minulta puuttuu viisi opintopistettä historian aineenopettajan pätevyydestä, mutta TE-toimisto erikseen varoitti, että opiskelu työttömyyden aikana voi aiheuttaa koko ansiosidonnaisen peruuttamisen. Ei sellaista riskiä voi ottaa, joten jää tenttimättä, Riivali kertoo.

OAJ:n työttömien jäsenten määrä on ollut tasaisessa laskussa. Vailla pysyvää virka- tai työsuhdetta olevien opettajien määrä on pysynyt tasaisena. Tilanne ei ole OAJ:n mielestä hyvä. Määräaikaisten aseman parantaminen on jatkossakin yksi OAJ:n keskeisistä tavoitteista.

– Lomapäiväkorvauksen nosto oli iso työkalu määräaikaisten edunvalvonnassa tässä, mutta sekin työ menee nyt hukkaan, neuvottelujohtaja Lindroos jatkaa.

Määräaikaisen opettajan muistilista

  • Tarkista, että olet ammattiliiton ja kassan jäsen
  • Opiskelijan kannattaa liittyä liittoon ja kassaan mahdollisimman pian, että työssäoloehto ehtii kertyä
  • Pidä yhteystietosi ajan tasalla
  • Ota talteen kaikki palkkakuitit, työsopimukset ja virkamääräykset
  • Selvitä Opetus ja tiede  -kassasta jo ennen määräaikaisuuden päättymistä miten päivärahaa haetaan, mitä papereita tarvitset ja koska voit hakea ansiosidonnaista
  • Jos mahdollista, kerrytä lukuvuoden aikana säästöjä taloudelliseksi puskuriksi

Lue lisää: Hallituksen esitykset sosiaaliturvan heikentämiseksi 

Jaa