• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus eivät ole mielipidekysymyksiä

01.06.2022 - 07.00 Blogi
Kuvituskuva

Myös opettajilla ja opetusalalla toimivilla on oikeus työssään tasa-arvoiseen ja yhdenvertaiseen kohteluun. Tasa-arvoa voidaan edistää työpaikoilla tapahtuvissa kohtaamisissa ja toimia siten, että jokainen työyhteisön jäsen tuntee olevansa tervetullut töihin omana itsenään, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto.

Lainsäädäntö edellyttää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämistä työpaikoilla. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus eivät siis ole mielipidekysymyksiä. Niiden edistäminen ei voi myöskään olla vain erillinen projekti, vaan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tulee näkyä arjessa kaikissa kohtaamisissa.

Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tulee näkyä arjessa kaikissa kohtaamisissa.

Opettaja, ole sellainen kuin olet

Kohtaamisia on tänä kesänä valittu tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta juhlistavan Helsinki Priden teemaksi.

Hyvä työyhteisö hyväksyy, kunnioittaa ja arvostaa jokaista omana itsenään. Jokaisen opettajan ja opetusalalla työskentelevän täytyy sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta voida tuntea olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi työyhteisön jäseneksi omana itsenään. Näin ei vielä ole.

Hyvä työyhteisö hyväksyy, kunnioittaa ja arvostaa jokaista omana itsenään.

Työyhteisöissä on mahdollista löytää uusia tapoja tukea vähemmistöihin kuuluvia kollegoita. On tärkeää, että jokainen opettaja voi tulla työpaikalle ja osallistua kahvipöytäkeskusteluihin kokonaisena ihmisenä ja sellaisena kuin on.

Lue myös uutinen: Helsinki Pridea luotsaa entinen opettaja – "jokainen opettaja on esikuva"

Pride-tapahtumia kesällä

Kesän Pride-tapahtumat tarjoavat konkreettisen keinon osoittaa, että jokainen ihminen on tärkeä ja tervetullut sellaisenaan työpaikalle.

  • Tietoa eri paikkakuntien pride-tapahtumista löytyy kootusti täältä.

Pride-tapahtuma on osoitus siitä, että arvostaa ja kunnioittaa ihmisiä sellaisina kuin he ovat.

Viime syksynä OAJ:n valtuustossa esitettiin ponsi, jossa edellytettiin, että OAJ kannustaa alue- ja paikallisyhdistyksiä mukaan oman alueen Pride-tapahtumiin ja tarjoaa yhdistyksille materiaalia osallistumista varten.

Ensimmäisiä ponnen seurauksena tehtyjä materiaaleja yhdistykset voivat ladata käyttöönsä OAJ-areenasta. Jokainen voi myös halutessaan omilla some-tileillään osallistua Pride-tunnelmiin.
 
Pride-tapahtuma on osoitus siitä, että arvostaa ja kunnioittaa ihmisiä sellaisina kuin he ovat. Avoin hyväksyntä voi tuntua suurelta ja käänteentekevältä siitä henkilöstä, joka ei vielä ole uskaltanut olla oma itsensä työpaikalla.

Askeleita kohti tasa-arvoisempaa ja yhdenvertaisempaa työelämää!

Katarina Murto

OAJ:n puheenjohtaja

Twitterissä @KatarinaMurto

 

Lataa ja jaa pride-teemaisia kuvia omissa kanavissasi!

02_OAJ Pride TASA-ARVO 1080x1080px.png

Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisessä opettajilla on keskeinen rooli. Tietoa, vinkkejä ja materiaaleja aiheesta löytyy esimerkiksi Opetushallitukselta ja Setalta.

Kannustamme OAJ:n yhdistyksiä ja jäseniä osoittamaan tukeaan omien alueidensa tai paikkakuntiensa pride-tapahtumille. Kuvien tekstit kumpuavat opettajien eettisestä ohjenuorasta, Comeniuksen valasta.

Kuva 1: Sitoutunut tasa-arvoon.

Kuva 2: Sitoutunut yhdenvertaisuuteen.

Kuva 3: Sitoutunut kasvurauhaan.

Vinkkejä kuvien hyödyntämiseen opettajille ja yhdistyksille

Opettajana voit ladata laitteeseesi pride-teemaisia kuvia alta ja jakaa niitä sosiaalisen median kanavissasi. Kuvan julkaisun yhteydessä voit kertoa esimerkiksi ajatuksiasi siitä, millaiseksi koet oman roolisi tasa-arvon, yhdenvertaisuuden tai kasvurauhan edistäjänä. 

  • Esimerkiksi näin: Iloista pridea kaikille! Opettajana minulle on kunnia-asia edistää työlläni tasa-arvoa. On tärkeää, että jokainen tulee nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään ja kasvaa ymmärtämään, että meitä on moneksi ja kaikki ovat yhtä arvokkaita. 

Yhdistykset voivat lisäksi halutessaan vaihtaa pride-tapahtumien yhteydessä omien sosiaalisen median kanavien profiilikuvaksi pride-version. Se löytyy OAJ-areenasta (vaatii kirjautumisen).

  • Profiilikuvan vaihtamisen yhteydessä voit esimerkiksi toivottaa iloista pridea ja linkata tähän blogikirjoitukseen.