Päiväkodin johtaja vastaa varhaiskasvatuksen pedagogisen kokonaisuuden tavoitteellisesta ja suunnitelmallisesta johtamisesta, arvioinnista ja kehittämisestä. Työ edellyttää johtajalta kasvatuksen, varhaisen kehityksen, oppimisen ja varhaispedagogiikan asiantuntemusta. Johtajan vastuulla on myös koko päiväkodin pedagoginen toiminta sekä henkilöstöjohtaminen.
Varhaiskasvatuksen laatua haastaa pula kelpoisista opettajista ja erityisopettajista. Karvin selvityksen mukaan johtamisen merkitys varhaiskasvatuksessa korostuu, kun kelpoista henkilöstöä ei ole tarpeeksi. Tämä vaatii päiväkodin johtajalta vankkaa pedagogista osaamista, jotta hän osaa tukea työyhteisöään parhaalla mahdollisella tavalla.
Myös johtaja tarvitsee työlleen tukea ja toimivia johtamisrakenteita. Jotta päiväkodin johtajalla on tarpeeksi aikaa keskittyä henkilöstöjohtamiseen, toimintakulttuurin kehittämiseen ja pedagogiikan johtamiseen, hänellä pitää olla varsinkin isommissa yksiköissä myös apulaisjohtaja jakamassa työtaakkaa.
Varhaiskasvatuksessa pitkään jatkunut työvoimapula on vähitellen helpottamassa. Olemme OAJ:ssä tehneet paljon töitä sen eteen, että varhaiskasvatuslain mukainen vuoden 2030 henkilöstörakenne pystytään saavuttamaan. Yliopistot ovat nostaneet varhaiskasvatuksen opettajankoulutuksen aloituspaikkamääriä. Vähintään nykyinen taso tulee säilyttää useita vuosia, jotta opettajamäärät saadaan vastaamaan todellista tarvetta.
Varhaiskasvatuksen opettajamäärän lisääminen ei kuitenkaan yksin riitä. Työn vastuu ja vaativuus tulee huomioida entistä paremmin palkkauksessa. On erinomainen askel eteenpäin, että saavutimme joulun alla neuvottelutuloksen kelpoisuuslisästä, joka mahdollistaa sen, että jatkossa neuvotteluissa voidaan kohdentaa osa korotuksista suoraan lisään.
Teemme myös jatkuvasti töitä myös varhaiskasvatuksen työolojen kohentamiseksi yhteistyössä työnantajien ja päätöstentekijöiden kanssa. Kelpoisesta varhaiskasvatuksen opetushenkilöstöstä on pidettävä kiinni.
Palkkaus ja hyvät työehdot ovat keskeisiä varhaiskasvatuksen pitovoimatekijöitä. Sak-työajan toteutuminen on olennaista laadukkaan pedagogisen toiminnan kannalta. Päiväkodin johtajan yksi keskeisistä tehtävistä on mahdollistaa opetushenkilöstön sak-työajan toteutuminen. Näin varmistetaan, että varhaiskasvatus on sekä tavoitteellista että suunnitelmallista ja että siinä painottuu pedagogiikka. Kun työn edellytykset ovat kunnossa, siitä hyötyvät myös lapset ja heidän perheensä.
On hienoa, että tänä varhaiskasvatuspäivänä nostetaan esiin varhaiskasvatuksen johtamisen merkitys.