• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Painava sana: Osaajien lisäksi Suomessa on huutava pula osaajien tekijöistä

16.09.2021 - 08.30 Blogi
Kuvituskuva

Osaajapulaan on tänä vuonna herätty monella alalla. Nyt pitäisi herätä myös siihen, että pulaa on myös monen alan ammatillisista opettajista. Ilman heitä ei osaamisen ja työvoimatarpeen kohtaanto-ongelmaa saada ratkaistua. Se tulisi taloudellisesti ja inhimillisesti kalliiksi, ammatillinen erityisopettaja Maarit Rahkola kirjoittaa.

Suomen rakennusala kärsii hyytävästä työvoimapulasta, remonttimiestä voi joutua odottamaan kuukausia. 

Ravintola-alaa ravistelee huutava työvoimapula

Palvelualoilla on työvoimapula ja Suomessa yli 400 000 työtöntä.

Siinä muutama Helsingin sanomien otsikko kuluneelta kesältä. Työelämään tarvitaan osaavia eri alojen ammattilaisia, ja monelta alalta heitä uupuu. 

Jo vuonna 2019 julkaistu osaajapulatutkimus listasi 10 eniten työvoimapulasta kärsivää alaa. Listalla oli juuri niitä ammatteja, joista tänäkin kesänä on uutisoitu. Ongelma ei siis ole uusi, mutta nyt siihen on julkisuudessa herätty.  

Ongelma ei ole uusi, mutta nyt siihen on julkisuudessa herätty.  

Herätys: Hoitajapulakaan ei ratkea ilman hoitoalan opettajia 

Olisi korkea aika herätä myös siihen, että Suomi tarvitsee myös heitä, jotka näitä tulevaisuuden osaajia ja ammattilaisia kasvattavat. Siis ammatillisia opettajia.  

Osaajapulan ratkaisemisessa eivät nimittäin kikkakolmoset vie pitkälle, vaan olennaista on varmistaa, että niin ensimmäistä tutkintoaan opiskelevat nuoret kuin uudelle uralle tähtäävät aikuiset saavat laadukasta opetusta.  

Tähän tarvitaan ammatillisia opettajia. Tulevaisuuksien tekijöitä, jotka hallitsevat sekä opettamansa ammatin että sen, miten tuetaan eri-ikäisten oppimista ja ammatillista kasvua. 

Valitettavasti myös heistä on pulaa. Teknologia-alan opettajapula on ollut tiedossa jo pitkään, mutta nyt pula on lisääntynyt monella muullakin alalla. Tälläkin hetkellä esimerkiksi työvoimatoimiston sivuilla on pitkälti yli 100 avointa työpaikkaa eri ammattialojen opettajille. Olen saanut eri puolilta Suomea viestejä, että avoimiin työpaikkoihin ei saada välttämättä yhtään hakemusta pätevältä opettajalta.

Olen saanut eri puolilta Suomea viestejä, että avoimiin työpaikkoihin ei saada välttämättä yhtään hakemusta pätevältä opettajalta.

Tilannetta vaikeuttaa entisestään se, että nykyisiä ammatillisia opettajia on lähivuosina eläköitymässä runsaasti. 

Miten ratkaistaan hoitajapula, jos meillä ei ole tulevaisuuden hoitajille päteviä opettajia? Tai miten rakennusalalle saadaan osaavia ammattilaisia, jos heille ei ole tarpeeksi osaavia opettajia? 

Vastaus on yksinkertainen: ei mitenkään. Ja vaikka osaajapulaa ei päivässä, viikossa eikä kuukaudessa ratkaista tutkintokoulutuksessa, pitää ratkaisuja tehdä tänään. Vain siten luomme edellytyksiä sille, että tulevaisuuden työelämässä osaaminen ja työvoimatarve kohtaavat.  

Nyt on tekojen aika 

Viestini eri alojen ammattilaisille: Kaipaatko vaihtelua omalle urallesi? Haluatko olla jakamassa osaamistasi ja tekemässä tulevaisuuksia opiskelijoille ja koko Suomelle? Lähde opettajaksi! Löydät ammatillisesta opettajankoulutuksesta lisätietoja täältä. Opettajan työn merkitykseen voit tutustua esimerkiksi tästä haastattelusta.   

Haluatko olla jakamassa osaamistasi ja tekemässä tulevaisuuksia opiskelijoille ja koko Suomelle? Lähde opettajaksi!

Viestini työnantajille: Vaikka opettajapula on totta, rekrypallo on teillä. Kääntäkää kivet ja kannot, jotta löydätte päteviä opettajia avoimiin työpaikkoihin. Tarjotkaa heille hyvät ja houkuttelevat palvelussuhteen ehdot ja varmistakaa, että opettajilla on edellytykset innostua ja onnistua työssään.  

Tarjotkaa opettajille hyvät ja houkuttelevat palvelussuhteen ehdot ja varmistakaa, että opettajilla on edellytykset innostua ja onnistua työssään.  

Viestini päättäjille: Varmistakaa, että ammatillisen koulutuksen rahoitus on riittävällä tasolla. Satsaus koulutukseen on tuottava satsaus parempaan tulevaisuuteen. Mitä useampi löytää itselleen mieluisan uran ja pääsee kasvamaan ammattilaiseksi osaavien opettajien ohjauksessa, sitä paremmin Suomella menee. Tuotto näkyy suoraan työllisyydessä, verotuloissa, hyvinvoinnissa ja osallisuudessa. 

Maarit Rahkola 

Ammatillinen erityisopettaja 

Aikuisopettajien liitto AKOL ry:n puheenjohtaja 

Paina sana tulevaisuuksien tekijältä

  • Opettajat kaikilla koulutusasteilla tekevät tulevaisuuksia kaikenikäisille oppijoille ja koko Suomelle.
  • Opettajat ja alan esihenkilöt ovat oman työnsä parhaita asiantuntijoita. He tuntevat niin työn merkityksen kuin sen epäkohdat. Painava sana -blogi antaa puheenvuoron heille. 
  • OAJ kannustaa opettajia tuomaan myös muilla keinoilla esiin osaamistaan ja työnsä merkitystä.
    Tutustu erilaisiin tapoihin osallistua Tehdään tulevaisuuksia -kampanjaan.

 

Tehdään tulevaisuuksia – tutustu ja osallistu!

Opettajat luovat työllään sen pohjan, jolle huomisen maailma rakennetaan. He tekevät tulevaisuuksia meille kaikille. Lue 11 tarinaa sitoutumisesta ja osallistu!

Tehdään tulevaisuuksia