• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Sittenkin lähiopetusta peruskoulun pienimmille – OAJ:ltä 3 vaatimusta koulutuksen järjestäjille

20.03.2020 - 17.23 Uutinen
Kuvituskuva

Valtioneuvosto päätti tänään, että maanantaista alkaen lähiopetusta järjestetään tarvittaessa kaikille 1–3 luokkien oppilaille. OAJ:n koulutusjohtaja kritisoi asiassa poukkoilua ja vaatii, että koulutuksen järjestäjät tekevät kaikkensa varmistaakseen opettajien turvallisuuden ja jaksamisen.

Valtioneuvosto linjasi tänään, että maanantaista alkaen kaikki peruskoulun 1.—3. luokkien oppilaat voivat saada tarvittaessa lähiopetusta. 

Kouluun ei ole kuitenkaan linjauksen jälkeenkään pakko mennä. Valtioneuvosto suosittelee, että oppilaat osallistuvat jatkossakin opetukseen etäopetuksen välityksellä, mikäli mahdollista.

Perusopetuksen oppilaille neljännestä vuosiluokasta kymmenenteen opetus järjestetään jatkossakin etäopetuksena ja poikkeuksellisin opetusjärjestelyin lähiopetuksen sijaan. 

 

Mitä uudella linjauksella tavoitellaan?

Valtioneuvosto perustelee uutta linjausta sillä, että kriittisten alojen määritelmä on herättänyt hämmennystä ja vaihtelevia tulkintoja perusopetuksen järjestäjissä.

Muutoksella päättäjät haluavat lisätä oppilaiden yhdenvertaista oikeutta saada tarvittaessa perusopetuslain mukaista lähiopetusta. 

Rajoitusten ensisijaisena pyrkimyksenä on ehkäistä koronavirusepidemian leviäminen, ministeriön tiedotteessa muistutetaan.

 

OAJ kritisoi päättäjiä poukkoilusta

OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka kritisoi valtioneuvostoa poukkoilusta. 

– Jo ennestään kovilla olevia opettajia ja rehtoreita kuormittaa todella paljon paitsi poikkeustilanne myös se, että koko työ pitää organisoida ensin yhdellä ja sitten toisella tavalla. Tämä on todella kuormittavaa, kun koronavirus muutenkin aiheuttaa Suomessakin ihan jokaiselle huolta, Misukka sanoo.

Lasten yhdenvertaisuuden kannalta hän pitää valtioneuvoston päätöstä ymmärrettävänä. 

– Kaikilla ei ole kotia, jossa tuettaisiin oppimista, ja tämä on koulutuksen tasa-arvon kannalta suuri ongelma. Joissakin kodeissa ollaan myös toimeentulon äärirajoilla, jos pitää jäädä pois töistä pienen koululaisen vuoksi, Misukka sanoo.

Hän painottaa, että opettajille tilanne on kuitenkin erittäin vaikea. Vielä ei esimerkiksi tiedetä, kuinka paljon lapsia maanantaina tulee kouluihin.

– Uusi linjaus tulee perjantaina iltapäivällä, ja maanantaina opettajien pitäisi olla valmiita ottamaan ennalta arvaamaton määrä lapsia vastaan kouluissa. Opettajien kannalta tilanne on aivan kohtuuton, Misukka sanoo.

 

Työnantajien satsattava opettajien turvallisuuteen ja jaksamiseen

OAJ:ssä vaaditaan, että koulutuksen järjestäjät tekevät kaikkensa varmistaakseen opettajien ja lasten turvallisuuden. 

– Moni opettaja ja rehtori ymmärrettävästi kritisoi valtioneuvoston linjausta, eikä ihme. Onhan se ristiriidassa jopa heidän oman suosituksensa kanssa välttää fyysisiä kontakteja, Misukka sanoo.

Hän korostaa sen tärkeyttä, että työnantajat aidosti tekevät kaikkensa, jotta tartuntariskit minimoidaan ja varmistetaan, että opettajat eivät uuvu.

– Työnantajien pitää tehdä kaikkensa opettajien kuormituksen vähentämiseksi tässä poikkeustilanteessa. Ei voi olla niin, että opettaja joutuu huolehtimaan sekä lähiopetuksesta että kotona olevien lasten oppimisesta.

Tähän pitää hänen mukaansa löytää nopeasti ratkaisuja.

– Toimisiko esimeriksi lähi- ja etäopetuksen välillä vuorottelu? Meillä on maailman parhaat opettajat, mutta tilanne on todella vaikea, ja siksi he tarvitsevat nyt koko yhteiskunnan ja myös työnantajien tuen, Misukka sanoo.

Työnantajien pitää tehdä kaikkensa opettajien kuormituksen vähentämiseksi tässä poikkeustilanteessa.

 

OAJ: nämä koulutuksen järjestäjän pitää huomioida

  1. Mahdollisimman pienet ryhmät niille jotka tulevat kouluun, kuten valtioneuvosto on ohjeistanut.
  2. Opetus pitää järjestää tutussa koulussa eikä esimerkiksi keskittää lähiopetusta jollekin isolle keskuskoululle
  3. Työt pitää organisoida niin, että opettaja ei joudu samaan aikaan toteuttamaan lähi- ja etäopetusta. Työnantajien pitää pohtia, löytyykö toimivia ratkaisuja lähi- ja etäopetuksen välillä vuorotteluun tai että voidaanko esimerkiksi jakaa opettajien kesken vastuita siitä, ketkä pitävät lähiopetusta ja ketkä vastaavat etäopetuksesta.

 

Koronavirus: Ohjeita ja tietoa poikkeusoloista

  • OAJ kokoaa verkkosivuilleen vastauksia jäsenten koronavirusta koskeviin kysymyksiin. Tutustu: oaj.fi/koronavirus
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö viestii koronaviruksesta ja siihen varautumisesta täällä.
  • Opetushallitus julkaisee verkossa ohjeita ja tukimateriaalia opettajille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille. Tutustu täällä!
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa koronavirustilannetta ja vastaa kysymyksiin. Tutustu THL:n tilannekuvaan ja usein kysyttyihin kysymyksiin!
  • Työterveyslaitos ohjeistaa työpaikkoja koronavirusepidemian ehkäisemisestä. Tutustu ohjeisiin!

 

Teksti: Heikki Pölönen

Kuva: Leena Koskela